Barça

El clàssic vol continuar sent l'espectacle més gran del món

Koeman busca derrotar per primer cop com a tècnic el Madrid en el primer clàssic sense Messi

5 min
Ansu Fati celebrant el seu gol contra el Llevant.

BarcelonaL'espectacle més gran del món del futbol grinyola. Durant les últimes dècades, ni tan sols l'alt nivell competitiu de la Premier League ha pogut competir amb la rivalitat entre el Barça i el Madrid. Un duel rebatejat, manllevant un terme del futbol argentí, com a clàssic, com si posant-hi una nova etiqueta es volgués vendre millor un partit que continua sent el millor aparador de la lliga espanyola. "La Premier és la lliga més seguida, però el partit que més atrau arreu del món és aquest", explica l'exjugador Gary Lineker, que ha estat fitxat per la Lliga per fer de comentarista al senyal internacional del torneig.

El primer clàssic de la temporada (16.15 h / Movistar LaLiga) arriba amb dos equips llepant-se les ferides. No ho han passat bé, darrerament cap dels dos. A Kíev, contra el Xakhtar, el Madrid d'Ancelotti va tallar una mala ratxa de resultats. El Barça de Koeman també ha reaccionat l'última setmana després de demostrar tenir els peus de fang. Dos clubs ferits, especialment un Barça que porta massa anys de derrotes a Europa, una de les quals contra el Bayern de David Alaba, una de les cares noves del duel ara que l'austríac vesteix de blanc. El clàssic del Camp Nou, amb horari per cuidar el mercat asiàtic, hauria de servir per entendre quin dels dos clubs aspira a més aquest any; per intentar treure l'entrellat de si hi ha un favorit. La gran derrota dels dos gegants és que ja no són els clars favorits. Ara l'Atlètic i el Sevilla es barallen per ocupar el seu tron.

Buscant nous referents

Serà el primer clàssic sense Lionel Messi i Sergio Ramos, els dos jugadors que més cops han disputat aquest partit. Els dos capitans van passar, en un estiu esbojarrat, de ser rivals a ser companys al PSG, tot i que el defensa andalús continua lesionat. El clàssic ja havia perdut Cristiano Ronaldo. De fet, l'octubre del 2018 ja es va jugar un clàssic sense el portuguès i l'argentí, quan el Barça de Valverde, sense un Messi lesionat, va fer miques el Madrid de Lopetegui l'octubre del 2018 (5-1). En només tres anys, el Barça ha canviat molt. El Madrid, també. I aquest no deixarà de ser el primer clàssic sense Messi des de l'any 2007. A més, jugadors mediàtics com Luis Suárez, Griezmann o Varane han anat marxant. Sense ells, nous futbolistes aspiren a ser els actors principals, especialment dos jovenets: Ansu Fati, a les portes de fer 19 anys, i Vinícius Junior, de 21. Tots dos ja saben què és marcar al clàssic. Ansu va fer el gol local en la derrota 1-3 l'última temporada i el brasiler, el primer en l'últim partit amb públic abans de la pandèmia, l'1 de març del 2000. "Jugadors com ells demostren que aquests clubs sempre troben maneres de competir. Estem parlant d'alguns dels joves amb més futur ara mateix" explica Lineker.

Sense Messi, Cristiano o Ramos, el clàssic perd atractiu, però la Lliga de futbol professional confia en continuar superant les audiències de qualsevol altre partit. Per a aquest, es calcula que 650 milions d'espectadors el poden veure. Aquesta temporada, de fet, la Lliga ha millorat els protocols per permetre a les televisions que paguen els drets de la Lliga tenir accés als jugadors, organitzant un dia de trobada amb els futbolistes, tant a Madrid com a Barcelona, que permeti vendre millor el producte. "Sense Messi i sense Cristiano segueix sent el millor partit del món, millor que qualsevol de la Champions", explicava aquests dies Samuel Eto'o en un acte a Itàlia. "Continua tenint molt de magnetisme. Els últims anys tothom ha pres partit per l'un o l'altre, creant lligams que segueixen encara que marxin jugadors bons", diu Lineker.

Ansu, titular

Durant anys, la màgia del clàssic era que aspiraven a tots. Ara sembla un joc cruel en què qui perdi quedarà ben tocat sobre el terreny de joc, com si fos el circ romà. Koeman, que semblava llest per sentència, ha salvat dues pilotes de partit contra el València i el Dinamo, apostant per un 4-3-3 en què Sergiño Dest fa d'extrem. Ansu Fati hauria de ser titular, després de descansar 45 minuts contra els ucraïnesos, en un partit en què Jordi Alba s'ha recuperat de les molèsties que tenia. Koeman, conscient que un clàssic és un d'aquells partits en què perdre de manera vergonyosa pot fer caure entrenadors, haurà de decidir si segueix pel camí dels últims dies o li entra la por i recupera el 5-3-2. El seu Barça no defensa bé. I el Madrid d'Ancelotti sap atacar, de fet. La part bona és que el Madrid tampoc brilla en defensa, ara que han marxat Ramos i Varane. Koeman, encara sense Araujo, Pedri, Dembélé i Braithwaite, també hauria de poder donar més minuts al Kun Agüero el dia que Gavi s'hauria d'estrenar en un clàssic. "És important guanyar, i ens donaria molta confiança amb tots els canvis que estem fent i amb els joves que estan entrant", deia a la prèvia Koeman.

Koeman, que no té bons records dels duels contra Ancelotti com a jugador, i tampoc com a tècnic (el Milan de l'italià va guanyar tres de quatre duels a l'Ajax de Koeman), encara no ha guanyat cap clàssic a la banqueta, ja que va perdre els dos primers. Ara bé, Ancelotti tampoc ha guanyat mai al Camp Nou com a tècnic, ni amb el Milan, ni amb el PSG, ni amb el Madrid. Un dels dos podria canviar la dinàmica, doncs, en un partit en què els blancs arriben amb les baixes de Bale, Isco i Jovic. El tècnic de Reggio de l'Emília sí que recupera Hazard, destinat a ser suplent, i un Benzema que exerceix de líder al Madrid, amb els seus gols. El Madrid porta tres anys sense perdre al Camp Nou, per cert. L'últim cop va ser aquell 5-1 que va acabar amb Lopetegui.

El partit serà aquell de retrobament a una llotja de dos presidents que es coneixen prou, Laporta i Florentino, enfrontats en tantes coses i aliats en el projecte de la Superlliga. El clàssic del retorn de molts espectadors, tot i que al Camp Nou tenen por de no poder arribar a una bona entrada, entre els preus, que molts abonats van adherir-se a no pagar aquest any el carnet i que no hi ha tants turistes. "No sé si la gent té desconfiança, però nosaltres no. No hi ha un clar favorit. Juguem a casa, tenim la gent al nostre costat. No tinc por", deia Koeman, demanant el suport de la gent, però conscient que encara no tothom s'acaba de creure el seu projecte. Un clàssic d'impàs, a l'espera de veure si la pròxima temporada hi ha cares noves, com Mbappé. Els noms passen, però aquesta rivalitat centenària continua sent especial.

stats