Barça
Esports 02/04/2014

Les 7 claus per entendre la sanció de la FIFA al Barça

Ja al 2013, el màxim organisme del futbol internacional va bloquejar les fitxes federatives dels deu menors del Barça

Toni Padilla
3 min

Barcelona1. Quin és l'origen del cas?

La FIFA va bloquejar la fitxa de sis jugadors de La Masia, tots menors d'edat, com a resposta a dues denúncies anònimes, suposadament provinents de federacions de futbol estrangeres o un club de futbol. La decisió afectava jugadors com els coreans Lee Seung Woo, Paik Seung-Ho i Jang Gyeolhee, el francès Chendri, l'holandès Adekanye i el camerunès Patrice Sousia. Els fitxatges dels jugadors es van produir entre l'any 2009 i 2013, tant amb Laporta com amb Rosell de presidents. La llei va ser dictada l'octubre del 2010, quan Laporta ja no era president, malgrat que ha estudiat casos vigents durant la temporada 2009-2010.

2. Què diu la normativa internacional?

La FIFA només permet els fitxatges de menors a nivell internacional (canvi de federació de futbol) en tres supòsits:

  • que els pares canviïn, per raons no relacionades amb el futbol, el seu domicili al país del nou club,
  • que la transferència s'efectuï dins del territori de la Unió Europea (UE) o de l'Espai Econòmic Europeu (EEE) si el jugador té entre 16 i 18 anys
  • i que el jugador visqui a una distància menor de 50 quilòmetres de la frontera nacional.

La llei, però, qüestiona la legalitat jurídica vigent a Espanya i afectaria especialment jugadors fills d'immigrants sense legalitzar els seus papers de residència. La llei va ser dictada per la FIFA l'octubre del 2010 per evitar el saqueig de jugadors joves de llocs com el Brasil, l'Argentina o l'Àfrica.

3. Què defensa el Barça?

El Barça fa temps que pateix per aquesta normativa i aquestes denúncies. Oficialment prepara una resposta però quan va rebre la prohibició de la FIFA de fer jugar aquells jugadors va argumentar que molts cops són les federacions estrangeres les que veuen amb bons ulls els fitxatges (com en el cas dels coreans) i que en altres s'ofereix als nens millors condicions de vida i treball que als seus països d'origen.

4. Què diu la sanció?

La FIFA ha constatat que el Barça va infringir l'article 19 del reglament amb deu futbolistes menors d'edat i va cometre altres violacions respecte a altres jugadors. Per tant, ha decidit sancionar el club amb una prohibició de realitzar traspassos tant nacionals com internacionals durant dos mercats de fitxatges consecutius (una temporada) i una multa de 369.000 euros (400.000 francs suïssos). Així mateix, s'ha concedit al club un termini de 90 dies per regularitzar la situació de tots els jugadors menors afectats. En principi la sanció seria per a l'estiu del 2014 i l'hivern del 2015, però caldria veure si un recurs ho posposa. Afecta jugadors de totes les edats, tant de la Lliga com internacional, i, per tant, el primer equip. La sanció parla de no poder inscriure jugadors, fet que també prohibiria recuperar els cedits, com Rafinha o Deulofeu, ja que caldria fer una nova fitxa federativa.

5. Què farà el Barça?

Farà servir la via legal. Presentarà un recurs al Comitè d'Apel·lació de la FIFA els propers dies i, si cal, anirà al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), com va fer el Chelsea en el cas del fitxatge de Gael Kakuta. En aquell cas el TAS va donar la raó al Chelsea, però es tractava del cas d'un sol jugador, no pas de deu, com en el cas del Barça i, a més, era més gran que els jugadors de La Masia. S'acusava el Chelsea de forçar el futbolista a incomplir el seu contracte amb el Lens francès. En paral·lel a la via legal, el Barça també hauria de regularitzar abans la situació dels joves i intentar localitzar els denunciants anònims per arribar a un acord.

6. Què passarà amb els fitxatges de Halilovic i Ter Stegen?

Existeix un acord signat en aquests casos i els representants dels jugadors confien que siguin considerats vàlids encara que el Barça no pugui fitxar aquest estiu. Ara, si la sanció prohibeix inscriure nous jugadors, aquests dos futbolistes n opodríen tenir fitxa. I per tant, no podrien jugar. La decisió final dependria sempre de la FIFA. En primer lloc, però, caldrà esperar si la sanció és efectiva aquest 2014. Els possibles recursos del Barça poden posposar la decisió. O que no sigui finalment efectiva.

7. Què prohibeix la sanció?

Fitxar jugadors de qualsevol edat. Ja sigui per al primer equip o La Masia. Ja sigui de la Lliga espanyola o d'un club estranger. El Barça sí que podria fitxar un nou entrenador i però no podria recuperar jugadors cedits ja que caldria fer una nova fitxa. El comunicat afecta els "traspassos", per tant, tampoc es podria vendre. Però jugadors que acaben contracte sí que poden marxar, com Valdés.

stats