Barça
Esports Barça 09/01/2023

La companyia turca Limak farà la reforma del Camp Nou

La junta blaugrana valida els sorprenents resultats de la licitació de les obres per a la remodelació integral de l'estadi

4 min
La maqueta del nou Camp Nou amb la ciutat de Barcelona de fons.

BarcelonaLa junta directiva del Barça ha anunciat aquest dilluns que la constructora que farà la reforma integral del Camp Nou serà la companyia turca Limak Construction. La cúpula que presideix Joan Laporta s'ha reunit per validar els resultats d'un concurs que comptava amb tres empreses més: les espanyoles Ferrovial i Acciona i FCC i la francesa Vinci. El veredicte arriba sense que el club hagi signat el crèdit per començar el gruix de les obres, que tampoc estan associades una llicència definitiva per part de l'Ajuntament de Barcelona. Les converses amb Goldman Sachs, el principal proveïdor financer, fa mesos que duren. De fet, el banc d'inversió nord-americà ha tingut un pes específic en la selecció de la constructora, que l'estadi més conegut que ha fet és el Mersin Arena, amb capacitat per a 25.000 persones, a la ciutat que porta aquest nom. La gran especialitat de Limak són les carreteres i els aeroports.

Com ha estat el procés de selecció?

Segons ha informat el club, el procés de selecció s'ha fet a través d'un equip auditor que ha valorat diferents aspectes, com la solvència de les empreses. També exigia que la constructora permetés finançar les obres, i que tinguessin un preu màxim garantit, i que es comprometés a un termini màxim de finalització del projecte, l'estiu del 2026, ha explicat Laura Mas, advocada i membre de l'equip de compliance del club. A partir d'aquí, la proposta s'ha traslladat a la directiva, que l'ha aprovat per unanimitat. A la votació, Joan Laporta ha delegat el seu vot, ja que era fora, i Jordi Llauradó, constructor, ha demanat no votar "per ètica professional" i per "evitar suspicàcies" en el resultat.

Quines garanties ofereix Limak per construir el Camp Nou?

"L'experiència en estadis no és un requisit per si mateix. El Camp Nou és una obra d'enginyeria i Limak és una empresa de renom mundial i amb prou solvència per tirar endavant el projecte", ha assegurat la vicepresidenta Elena Fort, encarregada de presentar l'acord en públic. Inicialment, el procés de selecció anava destinat a les empreses espanyoles, però, finalment, es va internacionalitzar. "Hem vetllat perquè l'estadi es construeixi amb el millor preu i el mínim temps possible, i Limak aporta garanties suficients en tots aquests aspectes, també en la bona execució del projecte".

Quin és el cost de la reforma del Camp Nou?

El Barça ha pogut anar fent les obres de l’Espai Barça gràcies als dos préstecs pont que Goldman Sachs li ha atorgat. El primer, en època de Bartomeu, i el segon, en la de Laporta. Sumen un total de 180 milions. Però aquesta quantitat serà insuficient de cara a afrontar el gruix de les obres de remodelació del Camp Nou, que començaran l’estiu vinent, un cop acabi la present campanya. Així, el Barça està negociant un nou préstec que preveu tancar abans que acabi l’any. "Goldman Sachs ens ajuda a trobar els diners, i per això és normal que necessiti saber detalls del projecte, per poder-los aconseguir", assegurava Fort, que justificava així la presència d'aquesta financera en el procés de licitació d'un projecte que "tindrà un cost màxim garantit" d'uns 900 milions d'euros. Aquests diners són només per al Camp Nou. En total, el govern culer taxa tot l'Espai Barça, comptant també el Cruyff i el nou Palau, en 1.500 milions, dels quals calcula que ja se n'han gastat prop de 250.

Quin és el calendari d'obres del Camp Nou?

La previsió és que s’hagi de jugar a l’Estadi Olímpic durant tot el curs 2023-2024 i, probablement, també alguns partits de la temporada 2024-2025, tot i que, segons ha explicat Fort, Limak s'ha compromès que el Barça pugui tornar a jugar a l'estadi abans del 29 de novembre del 2024, data del 125è aniversari. La inversió que haurà de fer el club blaugrana en les millores del recinte olímpic suposarà un cost d’uns 20 milions d’euros. I la pèrdua d'ingressos associada a l'exili superarà els 150 milions la pròxima campanya. Per això Laporta i el seu equip volen que duri com menys millor, encara que durant el curs 24-25 i el 25-26 l'estadi encara estigui a mig fer. Per contracte, Limak s'ha compromès a acabar les obres de l'estadi abans del juny del 2026. Aquell estiu hi haurà eleccions.

Joan Laporta durant el tradicional discurs de Nadal.

Què s’ha fet fins ara a l'Espai Barça?

El 2019 es va inaugurar l’estadi Johan Cruyff a la Ciutat Esportiva Joan Gamper perquè hi juguessin el Barça femení i el Barça Atlètic. Un any després, es va acabar la demolició del Miniestadi, cosa que va provocar el polèmic pagament d'1,5 milions al Laietà per possibles molèsties durant l'operació. D’altra banda, s’han fet treballs a l’interior del Camp Nou per començar a adequar les instal·lacions pel que fa a l’àmbit tecnològic i la urbanització exterior. Pel que fa al Camp Nou, només s'ha dut a terme, durant l'aturada del Mundial, l'enderrocament de la part central de la tercera graderia del gol sud del Camp Nou, cosa que va comportar que prèviament es retirés el videomarcador i els seients de la zona. Aquestes obres han tingut un cost màxim de 4,6 milions i han afectat principalment 3.728 localitats de la tercera graderia, de les quals 3.182 corresponen a socis abonats que han estat reubicats o se’ls ha ofert una moratòria temporal en el pagament de l’abonament.

Qui dirigirà les obres del nou Camp Nou?

La UTE (unió temporal d’empreses) la formen JG Ingenieros i Torrella Ingeniería, empreses de Barcelona i Terrassa, respectivament. L’elecció va portar polèmica perquè el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya no va veure clara la formació d’aquest tàndem, sobretot per la inexperiència de Torrella en recintes esportius. Aquesta UTE va comportar la sortida del projecte dels despatxos b720 Fermín Vázquez i Nikken-Sekkei, que el 2016 va guanyar el concurs per al disseny i l’execució. A més, com va informar l'ARA, aquest estiu també va sortir del projecte IDOM, empresa que s’havia encarregat de reformular la remodelació del Camp Nou des de l’arribada de Joan Laporta a la presidència, el març del 2021. L’Ajuntament de Barcelona encara ha de donar el vistiplau a aquesta remodelació.

stats