Barça

Per què la corredissa al lavabo de Lamine Yamal és "inusual" en el futbol?

El jove futbolista va ser víctima d'una indisposició en un moment inoportú, però això és molt més habitual en els esports de fons

3 min
Lamine Yamal, en acció al camp del Porto

PortoDurant el Barça-Porto va saltar la sorpresa a la tribuna de premsa de Do Dragão. Feia poc que s'havia superat el minut 70 de partit quan Lamine Yamal va marxar cap al túnel de vestidors. Els diversos periodistes desplaçats a Porto intercanviaven mirades i es feien preguntes buscant unes explicacions que arribarien poc després del xiulet final. La hipòtesi compartida pel gruix d'enviats especials per cobrir el partit la confirmaria el mateix Xavi: la jove perla blaugrana va tenir "una indisposició". 

"Es trobava una mica malament. M'ho havia comentat i vam aprofitar quan hi va haver una aturada en el partit perquè anés al lavabo. Tenia mal de panxa", va dir el tècnic. La seqüència va ser la següent. Al minut 71, el mateix Lamine Yamal va enviar voluntàriament una pilota fora després que un jugador del Porto s'assegués a terra i reclamés atenció mèdica. Això va tallar una possibilitat de sortir al contraatac, fet que alguns companys com Sergi Roberto, Ferran i Cancelo li van recriminar abans que marxés corrents al vestidor a satisfer les seves necessitats. Feia estona que ho necessitava. L'equip va estar gairebé 10 minuts amb un menys. Lamine Yamal estava tardant tant a sortir del servei que el fisioterapeuta Carlos Nogueira va haver d'anar a preguntar-li què passava. Llavors Nogueira va tornar i va demanar el canvi. 

Des del vestidor mantenen que a Lamine Yamal li va agafar mal de ventre i que la seva indisposició no va tenir res a veure amb passar nervis o viure una situació d'estrès. "Abans del partit es trobava bé. Després li va fer mal la panxa i va haver d'anar al lavabo. Res més. Després ja es tornava a trobar bé", diuen a l'ARA. Aquesta és la mateixa versió que explica l’entorn del jugador. 

El que li va passar a Lamine Yamal "no és habitual en el futbol"

No és la primera vegada que un futbolista professional ha d'abandonar un partit per satisfer les seves necessitats fisiològiques. El curs 2017-18, Sergio Ramos va deixar el Madrid amb deu durant uns minuts contra l'Eibar a Ipurua. Li va passar en un moment similar al de Lamine Yamal: al minut 75, tot i que va poder seguir jugant. Zidane, llavors entrenador dels blancs, va explicar sense pèls a la llengua que Ramos "s'havia cagat una mica". El mateix futbolista en va fer befa a les xarxes, dient que havia sentit "la crida de la natura". Amb el reglament a la mà, mentre s'avisi l'àrbitre, no passa res per absentar-se uns minuts per anar al lavabo.

La sorpresa –i, també el component còmic– que implica que un futbolista de primer nivell hagi d'abandonar un partit per una indisposició és perquè no és habitual. "S’ha de diferenciar entre els esports d’equip i els de fons, com les maratons o el ciclisme. Al futbol tens petits descansos. En canvi, en els esports de resistència la intensitat és mantinguda en el temps i és molt més habitual que es presentin problemes de tipus digestiu, com dolors abdominals, diarrees, nàusees o vòmits", explica David Domínguez, especialista en medicina de l’esport i medicina interna al CAR de Sant Cugat i als hospitals Clínic i Sant Joan de Déu. 

"Això passa perquè la sang va, majoritàriament, a l'àrea musculoesquelètica i, en conseqüència, això afecta la irrigació gastrointestinal. A més, quan es fa esport, se solen suplir les despeses d’energia amb l’alimentació. En concret, amb carbohidrats d’absorció ràpida. Això són sucres i, especialment la fructosa, hi ha esportistes que no els toleren adequadament. Poden arribar a provocar una diarrea explosiva", afegeix Domínguez, que insisteix que és molt "poc probable que això passi al futbol, perquè després de fer un esforç ve un descans i els òrgans són capaços de recuperar-se". Durant la mitja part dels partits, sovint els futbolistes ingereixen aquests tipus de sucres, amb gels o begudes. 

També hi ha les causes "més comunes, com les infeccions, ja siguin gastroenteritis víriques o bacterianes", així com les "intoxicacions alimentàries" que, en aquest cas, "no avisen". Domínguez, que entre el 2015 i el 2021 va treballar als serveis mèdics del Barça –en concret amb el futbol femení, el futbol base i l’handbol–, menciona que també cal tenir present si l’esportista en qüestió "té algun problema gastrointestinal de base que es pugui accentuar en algun moment". 

Pel que fa al factor mental, l’especialista resol que els nervis poden influir en aquest tipus d'indisposicions, però concreta que els esportistes d’elit estan molt preparats per gestionar-los. Des del vestidor del Barça neguen que la corredissa als serveis de Lamine Yamal tingués res a veure amb els nervis. 

stats