BARÇA
Esports  /  Barça Masculí 23/09/2016

La cronologia del cas Neymar

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata cita a declarar Neymar el 2 de febrer per estafa en el seu fitxatge pel Barça

Nuria García
9 min
Neymar el dia que va declarar davant del jutge José de la Mata a l’Audiència Nacional.

BarcelonaAquest dimecres, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar Neymar el dimarts 2 de febrer com a imputat en el seu fitxatge pel Barça. L'actual president del club blaugrana, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor en el càrrec, Sandro Rosell, hauran de declarar pel mateix cas el dia 1.

Aquesta és la cronologia del cas Neymar:

 • 26 de maig del 2013El Barça anuncia el fitxatge de Neymar. De matinada, el club fa oficial la incorporació del brasiler, que signa un contracte per als propers cinc anys.
 • 3 de juny del 2013Neymar és presentat com a nou jugador del Barça. "Bona tarda a tothom. Estic molt feliç per ser jugador del Barça", diu en català davant dels aficionats que s'apleguen al Camp Nou per veure el brasiler per primer cop amb la samarreta blaugrana.
 • 5 de desembre del 2013El soci Jordi Cases presenta una querella contra Sandro Rosell per apropiació indeguda en la modalitat de distracció de diners en el fitxatge de Neymar. Cases diu que l'expresident del club havia pagat 40 milions a l'empresa N&N pel fitxatge de Neymar. El club considera "infundada i temerària" la querella.
 • 18 de desembre del 2013El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz demana els contractes de Neymar abans d'admetre la querella contra Rosell. En una interlocutòria, el jutge reclama també la memòria econòmica de la junta directiva del Barça dels anys 2011, 2012 i 2013, amb l'objectiu d'investigar la querella sobre la suposada ocultació als socis dels contractes de fitxatge de Neymar.
 • 23 de desembre del 2013El secretari i portaveu de la junta directiva del Barça, Toni Freixa, viatja a Madrid per entregar del contracte de Neymar al jutge Ruz.
 • 10 de gener del 2014La Fiscalia, en un informe, emplaça el jutge Ruz a acceptar a tràmit la querella contra Sandro Rosell pel cas Neymar.
 • 13 de gener del 2014El Barça demana a Ruz que no s'admeti a tràmit la querella pel fitxatge de Neymar. El club acusa el demandant, Jordi Cases, d'intentar desprestigiar l'entitat i el president, Sandro Rosell.
 • 20 de gener del 2014El president del Barça, Sandro Rosell, demana al jutge Ruz que el citi a declarar pel fitxatge de Neymar. Rosell repeteix que el Barça ha pagat 57,1 milions d'euros pel brasiler i diu que el traspàs ha sigut "legal i impecable" i que "no hi ha res a amagar".
 • 23 de gener del 2014Sandro Rosell dimiteix com a president del Barça i Josep Maria Bartomeu, fins llavors, vicepresident esportiu, ocupa el càrrec. El motiu de la renúncia: amenaces a la seva persona i la querella que posa en risc l'estabilitat del club. "Des de fa temps la meva família i jo hem patit amenaces, en els últims dies, per una injusta i temerària querella. El fitxatge de Neymar és correcte, ha provocat l'enveja i la desesperació dels rivals", diu Rosell.
 • 24 de gener del 2014El Barça intenta aclarir els números de l'operació de Neymar després que el pare del jugador autoritzi el club a aixecar la confidencialitat del contracte. Compareixen en roda de premsa el president, Josep Maria Bartomeu, i Raül Sanllehí, director de futbol del club. "La realitat és que el cost del traspàs és de 57,1 milions d'euros i no de 95,1 milions d'euros", diu Sanllehí.
 • 5 de febrer del 2014El sindicat Manos Limpias anuncia que es querellarà contra Rosell i la junta directiva del Barça pel fitxatge de Neymar per un presumpte frau fiscal que, segons el sindicat, perjudica tota la societat espanyola.
 • 19 de febrer del 2014El fiscal demana imputar el Barça per delicte fiscal en el fitxatge de Neymar. Segons la Fiscalia, el club blaugrana hauria defraudat 9,1 milions d'euros en l'operació per incorporar el brasiler.
 • 20 de febrer del 2014El jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, imputa el Barça per delicte fiscal en el fitxatge de Neymar. "Concorren al present estadi indicis suficients per a la investigació sobre la possible comissió del delicte contra la Hisenda Pública per part de l'entitat Futbol Club Barcelona", afirma el jutge. El mateix dia, Ruz demana a Suïssa els documents de la FIFA sobre el fitxatge de Neymar.
 • 24 de febrer del 2014El Barça ingressa 13 milions d'euros a Hisenda pel cas Neymar. El club diu que ho fa per seguir amb l'estratègia marcada pels assessors fiscals i que això no implica admetre ser culpables. "Avui tornaríem a fitxar Neymar de la mateixa manera", diu Bartomeu.
 • 11 de març del 2014El jutge Ruz desestima admetre a tràmit la querella de Manos Limpias contra Bartomeu i Faus. El sindicat no havia pagat en el termini de 10 dies la fiança de 45.000 euros que li havia imposat el magistrat si volia personar-se.
 • 4 de juny del 2014Hisenda acusa el Barça d'un delicte fiscal en el cas Neymar. Segons l’Agència Tributària i el ministeri públic, el Barça va deixar d’ingressar a les arques públiques 2,4 milions en el primer any, quan Neymar va arribar a un acord amb el Barça, i uns 6,7 més el segon any.
 • 9 de juny del 2014El jutge Pablo Ruz ajorna fins al 22 de juliol la declaració de Rosell i el Barça pel cas Neymar. Hauria d'haver declarat el divendres 13 de juny.
 • 17 de juny del 2014La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana al jutge Pablo Ruz que cridi a declarar com a testimoni el pare de Neymar i posposa la seva decisió sobre la citació de l'actual president del Barça, Josep Maria Bartomeu, a la declaració com a imputat de Sandro Rosell.
 • 22 de juliol del 2014Sandro Rosell declara davant el jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz. L'expresident del club defensa el fitxatge de Neymar i assegura que no es va llegir "la lletra petita" dels contractes. La declaració s'allarga durant tres hores. La declaració de l'expresident, a la qual va tenir accés el diari ARA, permet aprofundir en el que va passar a l'hora d'arribar a un acord amb el jugador brasiler. Rosell va dir a Ruz que Neymar va arribar el 2013, i no el 2014, com estava pactat, perquè ho va demanar Tito Vilanova.
 • 29 de juliol del 2014El soci Jordi Cases amplia la querella a Bartomeu i Faus pel cas Neymar. En l'escrit lliurat a l'Audiència Nacional es xifra en 46 milions el perjudici que hauria causat al Barça l'administració deslleial dels directius del club.
 • 30 de juliol del 2014El soci del Barça Jordi Cases demana al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz la imputació de Bartomeu.
 • 31 de juliol del 2014El jutge Ruz cita a declarar el pare de Neymar a l'Audiència Nacional l'1 d'octubre a les 10 del matí. El pare del jugador haurà de presentar la documentació que té sobre el fitxatge del seu fill pel Barça.
 • 11 de setembre del 2014La Fiscalia s'oposa a imputar Bartomeu i Faus pel fitxatge de Neymar. "No s'han concretat fets incriminatoris", escriu el fiscal Perals en un informe presentat al jutge Ruz.
 • 26 de setembre del 2014El jutge Ruz rebutja imputar Bartomeu i Faus pel fitxatge de Neymar. Ruz considera que no apareix acreditada la participació activa de Bartomeu i Faus en els delictes d'apropiació indeguda en la modalitat de distracció i contra la Hisenda Pública.
 • 11 d'octubre del 2014El Barça nega delicte fiscal en el fitxatge de Neymar. "No va existir simulació contractual en cap dels contractes vinculats al fitxatge del jugador Neymar, ni en els contractes de serveis subscrits amb la societat mercantil N&N".
 • 21 d'octubre del 2014Jordi Cases s'aparta del cas Neymar. El club ha signat un document pel qual garanteix que no emprendrà accions legals contra el soci.
 • 2 de febrer del 2015El fiscal demana jutjar Rosell i imputar Bartomeu pel fitxatge de Neymar: el fiscal xifra en 94,8 milions el cost de l'operació per contractar el jugador brasiler.
 • 4 de febrer del 2015Bartomeu, imputat pel cas Neymar. El president parla de manera oberta d'una mà negra contra el club relacionada amb dos fets: el procés polític que viu Catalunya i la ràbia que hauria fet a determinats despatxos veure com Neymar acabava al Barça i no pas a un altre club. La imputació de Bartomeu respon al pagament de cinc milions d’euros de l’últim termini dels 40 que quedaven per pagar a la societat N&N pel fitxatge del jugador, i que es van fer efectius quan ell ja era el màxim mandatari de l’entitat.
 • 13 de febrer del 2015Bartomeu declara a l'Audiència Nacional. El president del Barça diu que els contractes de Neymar van ser cosa de Sandro Rosell i que va demanar córrer "un risc zero" un cop va ser el màxim dirigent del club, motiu pel qual es van pagar 13,5 milions d'euros. "Ja hem pagat més dels que ens toca", afirma.
 • 27 de febrer del 2015El fiscal José Perals demana portar Bartomeu a judici pel fitxatge de Neymar. Perals considera "indubtable" que el president del Barça "va participar en uns fets amb indicis aparents de criminalitat".
 • 13 de març del 2015El jutge Ruz processa Bartomeu, Rosell i el Barça per frau fiscal en el fitxatge de Neymar. El jutge els acusa de frau fiscal per valor de més de 13 milions d'euros en la contractació del brasiler, a través de simular contractes i executar operacions fraudulentes.
 • 23 de març del 2015El fiscal demana set anys i mig de presó per a Rosell i dos anys i tres mesos per a Bartomeu. La multa que demana el fiscal, José Perals, per al club blaugrana és de 22 milions, a més dels 11 a què hauran de fer front solidàriament el club, l'expresident Rosell i el president Bartomeu.
 • 1 d'abril del 2015L'Advocacia de l'Estat demana presó per a Rosell i Bartomeu. L'Agència Tributària reclama al Barça 33,6 milions en multes i responsabilitat civil.
 • 3 d'abril del 2015Neymar haurà de declarar com a testimoni en el judici del cas del seu fitxatge pel Barça, segons avança la SER. La Fiscalia demanarà que declarin vuit testimonis, un dels quals, el jugador, que va signar 9 dels 13 contractes en què es va fraccionar suposadament el seu fitxatge pel Barça.
 • 10 d'abril de 2015El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica el nomenament del jutge José de la Mata Amaya com a titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, en substitució de Pablo Ruz. D'aquesta manera, el Barça veurà com en vuit dies, els que té de la Mata per incorporar-se, la cara visible a l'Audiència Nacional pel cas Neymar canvia.
 • 13 d'abril del 2015L'Advocacia de l'Estat demana dos anys de presó per a Bartomeu i sis per a Rosell pel cas Neymar: rebaixa nou mesos la pena que va demanar el fiscal per a Rosell en imputar-li dos delictes, i no pas tres.
 • 13 de maig del 2015Bartomeu i Rosell, al banc dels acusats pel fitxatge de Neymar. El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata obre judici oral contra els dos mandataris. La Fiscalia demana dos anys i tres mesos de presó per a Bartomeu i set anys i mig per a Rosell. També els reclama, juntament amb el club, multes i indemnitzacions per responsabilitat civil que superen els 62,6 milions d'euros.
 • 14 de maig del 2015L'Audiència Nacional estudiarà els set recursos que Bartomeu i Rosell han presentat pel cas Neymar.
 • 22 de maig del 2015L'Audiència Nacional envia el cas Neymar als jutjats de Barcelona i deixa sense efecte l'ordre del jutge de tancar la instrucció i proposar l'obertura d'un judici oral.
 • 25 de maig del 2015L'Audiència Nacional deixa en mans de l'Audiència de Barcelona si hi va haver delicte en el cas Neymar. Els jutges de la secció tercera de la sala penal de l'Audiència Nacional consideren que són els òrgans territorials els que han de portar aquest assumpte.
 • 2 de juny del 2015El jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona es declara competent per portar el cas Neymar després que l’Audiència Nacional considerés que la causa s’havia de remetre als jutjats de Barcelona.
 • 17 de juny del 2015El jutjat número 5 de l'Audiència Nacional admet a tràmit la querella presentada pel fons d'inversions DIS contra Neymar, el seu pare, l'expresident del Barça Sandro Rosell, el president Josep Maria Bartomeu, el mateix Barça i els presidents del Santos. DIS es considera estafat en el fitxatge del brasiler, i la querella ha prosperat per delictes de corrupció entre particulars i estafa. El club blaugrana es defensa i diu que el que es planteja en aquesta nova querella "hauria de resoldre's amb el Santos", i no amb ells.
 • 14 de juliol del 2015"M'han imputat per defensar el Barça, Neymar i la seva família [...] El cas Neymar és un tema menor. L'Audiència Nacional l'ha enviat a Barcelona. Ja va de baixada", diu Bartomeu durant el debat electoral de TV3. Quatre dies més tard, Bartomeu és escollit president del Barça amb el 54,63% dels vots.
 • 1 de setembre del 2015El fiscal rebutja els recursos de Bartomeu i Rosell contra la nova querella del cas Neymar que ha presentat el fons d'inversió DIS, que tenia part dels drets del brasiler.
 • 14 de setembre del 2015Bartomeu i Rosell passen a ser acusats en el cas Neymar. El jutge del jutjat de Primera Instància número 22 de Barcelona ha donat per bones les tesis de l'acusació i, per tant, es tanca el període d'instrucció i es podria fixar una data per al judici properament.
 • 7 de gener del 2016La Fiscalia demana al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata la declaració com a imputat de Neymar pels suposats delictes d'estafa i corrupció entre particulars. En l'escrit, al que ha tingut accés la Cadena SER, la Fiscalia reclama també la compareixença de Josep Maria Bartomeu, president del Barça; de l'expresident del club Sandro Rosell; del pare de Neymar; dels exdirectius del Santos –club de procedència de Neymar– Luis Álvaro de Oliveira i Odilio Rodríguez, així com del Santos i del Barça com a persones jurídiques.
 • 13 de gener del 2016El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata cita a declarar el dimarts 2 de febrer en qualitat d'imputat Neymar per delictes de corrupció entre particulars i estafa en relació al seu fitxatge pel Barça. El dia 1 declararan també l'actual president del club blaugrana, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor en el càrrec, Sandro Rosell.
 • 8 de juliol del 2016El jutge de l'Audiència Nacional De la Mata decideix arxivar sencer el cas DIS, branca del cas Neymar. La decisió, favorable al club i Neymar, semblava tancar per fi les carpetes relacionades amb el fitxatge del jugador, ja que fa pocs dies abans la junta directiva del Barça, després de més de sis hores de reunió, va ratificar l'acord que els serveis jurídics van tancar amb la Fiscalia i l'advocacia de l'estat pel cas Neymar, que exonerava Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell de qualsevol responsabilitat, mentre el club assumia dos delictes fiscals dels exercicis 2011 i 2013, i pagarà 5,5 milions d'euros de multa.
 • 23 de setembre del 2016La secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional ordena reobrir la causa oberta a Neymar i el seu pare per la comissió de delictes de corrupció en els negocis i estafa impròpia en el seu traspàs del Santos al Barça, dins de la branca del cas provocada per la denúncia de DIS.
stats