Publicitat
Publicitat

Futbol

Anàlisi del mercat de fitxatges

Esteve Calzada dóna xifres i raons per entendre com s'ha mogut el mercat futbolístic aquest estiu

El director de l'empresa Prime Time Sport ha fet balanç del mercat de fitxatges i ha analitzat perquè la inversió ha crescut el 30% en un any en què la majoria de clubs estan en crisi econòmica

Segons un estudi que ha presentat aquest matí Esteve Calzada, fundador de l’empresa Prime Time Sport, la despesa en fitxatges de les principals lligues europees aquest estiu ha crescut en un 30% respecte l’any passat, arribant a un total de 1.721 milions d’euros d’inversió. La xifra és altíssima i suposa un important creixement respecte al volum de negoci de la temporada passada, quan es van gastar 1.322 milions. Aquesta inversió recupera la intensitat de la viscuda la temporada 2008/09, quan es van destinar 1.713 milions, i queda per sota de la del 2009/10, en què els clubs van moure fins a 1.855 milions d’euros en traspassos.

La Premier, la lliga que més gasta

Només la Bundesliga trenca amb aquesta tendència a l’alça i redueix en un 4% la seva inversió en fitxatges, essent l’única de les principals lligues a Europa que no gasta més aquest any que els anteriors. Per contra, i liderat per l’empenta dels milionaris traspassos del Paris Saint Germain, la lliga francesa creix en un 39% i frega ja els 200 milions d’euros de volum. Encara, però, totes dues lligues estan molt per sota del què mou la Premier anglesa, líder amb 553 milions d’euros (un 27% més que l’any passat), la Serie A italiana, segona amb 465 (un 42%) o la lliga espanyola, que amb un creixement del 37%, arriba fins els 358 milions d’euros.

L'Atlètic de Madrid revoluciona el mercat

Sorprenentment, Barça –que serà per primer cop el club que més ingressa amb 473 milions– i Madrid, dos dels clubs que en els últims anys han liderat els rànquings de compradors, no figuren en les primeres posicions aquesta temporada tot i haver gastat 60 i 55 milions respectivament. El Manchester City (93), el Paris Saint Germain (87), la Juventus i el Chelsea (86) i la Roma (74) ocupen el Top 5 de clubs inversors. L’Atlètic de Madrid, club líder en vendes amb 85 milions ingressats, sobretot amb el traspàs del 'Kun' Agüero (45 milions), el més car de l’estiu, també ocupa la sisena posició amb 71 milions.

Tendència amb trampa

Esteve Calzada, però, conclou que aquesta tendència a l’alça ve donada per la fortalesa d’uns pocs clubs i que no és una dinàmica generalitzada. Creu que tot això passa per l’entrada de diner fresc amb nous propietaris, com en el cas de la Roma o el PSG, i les urgències esportives per aconseguir resultats, com li passa al City o la Juventus. En concret, són nou els clubs que concentren el 40% del volum total d’inversió en fitxatges, la qual cosa representa la polarització de les lligues i la “bretxa” que existeix en el món del futbol. De fet, en les cinc lligues analitzades són quatre clubs els que han mogut prop del 60% dels diners invertits en fitxatges: en el cas d’Espanya, es tracta dels moviments del Barça, el Madrid, l’Atlètic de Madrid i el Màlaga, que contrasta amb els de vuit clubs de Primera més modestos, que no arriben als tres milions d'euros d'inversió cadascun.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT