Barça

La Fiscalia demana dos anys i nou mesos de presó a Sandro Rosell per frau fiscal

L'expresident del Barça, acusat de defraudar 230.591 euros a Hisenda

ARA
2 min
Sandro Rosell, en una entrevista amb l'ARA fa quatre anys.

BarcelonaLa Fiscalia demana dos anys i nou mesos de presó per a Sandro Rosell, a qui acusa de defraudar 230.591 euros a Hisenda el 2012, utilitzant una societat administrada per ell mateix per cobrar els seus serveis professionals en l'organització de congressos. En el seu escrit d'acusació, el ministeri públic acusa l'expresident del Barça d'un delicte contra la hisenda pública i demana que se'l condemni a pagar una multa de 300.000 euros i que se li prohibeixi obtenir subvencions o ajudes públiques, així com incentius fiscals, durant tres anys.

La Fiscalia aplica a l'expresident del Barça l'atenuant de reparació del dany, ja que el juny del 2019 va retornar a Hisenda un total de 287.911 euros, corresponents a la quota defraudada amb interessos. Segons el ministeri públic, el 2012 Rosell es va dedicar a activitats professionals relacionades amb l'organització de congressos i similars i al lloguer de locals industrials.

Per dur a terme aquesta activitat, va utilitzar la societat TOC SLU, de la qual era administrador únic i que mancava d'estructura empresarial per prestar els serveis que constituïen el seu objecte social. Durant el 2012 l'empresa va comptar únicament amb cinc treballadors, quatre dels quals es dedicaven a labors de manteniment i neteja a les oficines, el domicili i la segona residència de Rosell, mentre que el cinquè s'encarregava de la comptabilitat, facturació i atenció telefònica.

L'acusat, prossegueix la Fiscalia, es va servir d'aquesta empresa per obtenir rendes que no va declarar en la seva autoliquidació per IRPF i que derivaven de la seva activitat professional personal: la signatura facturava i cobrava als clients la retribució dels serveis que prestava a tercers. A través de l'empresa, es va deduir indegudament com a despeses en l'activitat econòmica declarada dues factures emeses per una consultora per l'assessorament sobre qüestions de fiscalitat internacional i pagaments amb VISA no justificats. A més, per intentar ocultar les xifres derivades de la seva renda, va declarar indegudament pèrdues patrimonials per la venda d'uns immobles.

Dos anys de presó preventiva

La Fiscalia també acusa Rosell de no haver inclòs en la seva declaració del 2012 unes rendes immobiliàries corresponents a un immoble que tenia a la seva disposició ni altres rendiments de cabal mobiliari. Rosell va romandre més de dos anys en presó preventiva per ordre de l'Audiència Nacional, acusat de blanquejar comissions de fins a 20 milions d'euros rebudes pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i d'un contracte amb Nike, cas del qual va ser absolt el 2019.

L'Audiència va decidir absoldre Rosell, per a qui la Fiscalia sol·licitava sis anys de presó, davant els "dubtes en relació amb la il·legalitat de les comissions" que hauria cobrat, perquè no podia acreditar que hagués comès els delictes dels quals se l'acusava. Paral·lelament, Rosell té encara pendent el judici pel fitxatge de Neymar, una causa en què s'enfronta a cinc anys de presó per corrupció entre particulars i estafa pel fitxatge irregular del futbolista brasiler pel FC Barcelona el 2013.

stats