Barça
Esports Barça 13/10/2014

La Fiscalia pretén concloure el cas Neymar abans de Nadal

Només falta un informe d'Hisenda abans que el jutge Pablo Ruz doni per conclosa la investigació i, si s'escau, obri un judici oral

Efe
3 min
El jutge Pablo Ruz interrogarà dimecres el pare de Neymar

BarcelonaEl fiscal pretén concloure les investigacions sobre el fitxatge del brasiler Neymar per part del Barça abans de Nadal, a falta només d'un informe d'Hisenda sobre la quantitat que el club blaugrana va pagar al Santos i com es van fer constar aquests diners en els comptes del club català.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, la intenció del fiscal de l'Audiència Nacional José Perals és no demanar més diligències després de la declaració el passat dia 1 del pare de Neymar i del director financer del Barcelona, Néstor Amela, i amb les dades de què disposa deixar la causa preparada perquè el jutge Pablo Ruz pugui donar per conclosa la investigació i, si escau, obrir judici oral.

Els delictes que es podrien desprendre pel fitxatge de Neymar –el club sosté que va costar 57 milions d'euros, però se sospita que van ser diverses desenes més– són frau fiscal, imputable al Barça i al seu expresident Sandro Rosell com a representant del club, així com apropiació indeguda en la modalitat de gestió deslleial o bé delicte societari, en aquest cas només contra Rosell.

El primer d'ells ja estaria prou acreditat, ja que el club català no va pagar res a Hisenda en el seu moment i va decidir, un cop havia esclatat el cas, abonar 13,5 milions a l'Agència Tributària per consell del seu assessor fiscal, encara que les fonts destaquen que, malgrat aquest pagament, no ha reconegut el delicte.

En aquest cas, els fets es tipificarien com a constitutius de fins a dos delictes fiscals per les quotes impagades en dos anys, de manera que Rosell es podria enfrontar a una pena de dos anys de presó (un any per cada delicte).

L'Agència Tributària va confirmar en un informe que el Barça va cometre un delicte fiscal en defraudar a Hisenda almenys 9,1 milions en el fitxatge, quantitat que podria augmentar a 11,7 milions si es confirma la possible defraudació d'uns altres 2,6 milions per a l'exercici del 2014.

El segon delicte és només imputable a Rosell i correspon a l'engany que suposadament va cometre en afirmar als socis que se li havia pagat una quantitat pel fitxatge quan en realitat era una altra més gran, i en consignar despeses del traspàs de Neymar per altres conceptes.

La Fiscalia dubte si emmarcar-lo en el delicte societari o en el d'apropiació indeguda en la modalitat de gestió deslleial, que contemplen penes diferents.

El d'apropiació indeguda es basaria en les declaracions de Rosell davant l'assemblea de socis del Barcelona, quan va afirmar que el fitxatge va costar només 57 milions, mentre que el societari seria atenent que els diners que va consignar en els comptes ho va ser amb un altre concepte .

La doctrina recent del Tribunal Suprem s'inclina pel delicte societari quan els fets delictius els cometen els gestors d'una empresa, com podria ser aplicable en aquest cas a Rosell, han indicat les fonts.

El fiscal no té previst demanar que declari més gent en aquest cas i està pendent d'un últim informe d'Hisenda en què un perit podria acreditar que diverses quantitats que es van abonar el Santos per altres conceptes en realitat eren per pagar el fitxatge.

Es tracta, per exemple, del pagament de 7,9 milions d'euros per un acord per al fitxatge de tres jugadors del Santos i 9 milions per dos partits amistosos amb aquest equip a Argentina, un dels quals no s'ha disputat.

Els advocats del Barcça van intentar un primer acostament amb el fiscal fa mesos per aconseguir un pacte, però no han tornat a contactar amb la Fiscalia, tot i que el club ha consignat 8,8 milions en els pressupostos de l'any per pagar possibles multes derivades del procediment.

stats