Futbol
Esports Barça 04/04/2022

Van Gaal decideix fer públic que té càncer després de 25 sessions de radioteràpia

El tècnic dels Països Baixos, de 70 anys, no vol renunciar al càrrec i vol dirigir la selecció al Mundial de Qatar

2 min
Lous van Gaal, seleccionador dels Països Baixos, ha desvelat que té cancer

BarcelonaQuan Louis van Gaal acabava els entrenaments amb la selecció dels Països Baixos, pujava al seu cotxe i desapareixia del món. Tothom es pensava que se n'anava a casa a descansar, però el seu destí era un altre. Anava a l'hospital, on uns mesos abans li havien diagnosticat un càncer de pròstata. El tècnic havia volgut mantenir en secret la malaltia, però després de sotmetre's a 25 sessions de radioteràpia va considerar que ja n'hi havia prou. Finalment ho ha volgut fer públic. Ara bé, lluny de refugiar-se en el dol, Van Gaal ha optat per aferrar-se a la vida. I el primer pas, més enllà d'intentar curar-se, és seguir com a seleccionador, almenys fins que s'hagi disputat el Mundial de Qatar, a finals d'aquest 2022.

"Els jugadors i els membres de l'staff em veien les galtes rosades i pensaven «Quin paio més sa», però no era el cas", deia Van Gaal en una entrevista a la cadena neerlandesa RTL4, on presentava el documental Louis sobre la seva vida i trajectòria en el món del futbol. "Vaig plantejar-me si volia ensenyar-ho a la gent, o no. I al final vaig considerar que la malaltia i la mort són parts de la vida", comentava el que va ser entrenador del Barça en dues etapes (1997-2000 i 2002-03).

Van Gaal pateix una forma agressiva de càncer de pròstata, segons es va encarregar de desvelar ell mateix. "La possibilitat que moris de càncer de pròstata no és tan gran. En línies generals, són les malalties derivades del càncer les que provoquen la mort", explicava en l'entrevista, serè i amb aquell posat autoritari i de confiança que habitualment mostra l'entrenador, que a l'agost farà 71 anys.

El seleccionador havia optat per mantenir la malaltia en secret. Només la coneixien els seus familiars directes i un grup reduït d'amics. "I ningú va dir res. Ho han mantingut en silenci i això és molt bonic". Van Gaal explicava els motius d'aquest mutisme. "Vaig pensar que era millor que no ho sabessin perquè, en el fons, acaba influint en la gent amb qui treballes". Per això se sotmetia a les sessions de radioteràpia a la nit. Fins que ha dit prou.

Malgrat la malaltia, Van Gaal es veu amb forces de dirigir la selecció dels Països Baixos a Qatar, on a finals d'any es disputa el Mundial. La selecció orange es veurà les cares a la fase de grups precisament amb l'amfitriona, a més del Senegal i l'Equador.

Coneguda la notícia, nombrosos clubs i futbolistes han volgut enviar missatges de suport a Louis van Gaal. Com a futbolista, després de formar-se a l'Ajax, va jugar al Royal Antwerp belga i als Stormvogels Telstar, Sparta Rotterdam i AZ Alkmaar holandesos. I com a tècnic, va dirigir l'Ajax, el Barça, l'AZ Alkmaar, el Bayern Munic, el Manchester United i, actualment, la selecció dels Països Baixos.

stats