Esports Barça 25/02/2022

Un Galatasaray en hores baixes i amb passat blaugrana, rival a l'Europa League

El Barça es retrobarà als vuitens de final amb Domènec Torrent, Iñaki Peña i Arda Turan

Jordi Cardero
3 min
L'entrenador català Domènec Torrent ocupa la banqueta del Galatasaray.

BarcelonaEl Barça s'enfrontarà al Galatasaray als vuitens de final de l'Europa League, un equip amb passat a la Champions i immers en una profunda crisi. Els blaugranes es retrobaran amb un vell conegut, Domènec Torrent, que va formar part del cos tècnic de Guardiola. També tornarà a Barcelona Iñaki Peña, cedit fins a final de temporada a Turquia, i un futbolista que no va deixar indiferent ningú, Arda Turan.

El Galatasaray està sumit en una de les pitjors ratxes dels últims anys. El 2022 va començar amb la destitució de Fatih Terim, la llegenda del club que va dirigir el conjunt turc en més de 500 partits en diferents etapes. Els d'Istanbul van decidir fer un gir dràstic i apostar per Domènec Torrent. El tècnic de Santa Coloma de Farners va acompanyar Guardiola al Barça, el Bayern i el Manchester City. El 2018 va marxar al New York City, també propietat del City Football Group, i el 2020 va signar pel Flamengo, on va ser destituït abans que s'acabés la temporada. Acaba d'iniciar la tercera aventura tot sol.

"És un rival històric amb un estadi que apreta molt. Serà fonamental el partit d'anada al Camp Nou", ha dit Mateu Alemany, director de futbol del Barça. L'estadi del Galatasaray, el Nef Stadymu, té capacitat per a més de 50.000 persones i se'l coneix popularment com a l'infern turc.

"No sé si Torrent serà capaç de canviar la dinàmica, perquè la plantilla té perfils molt marcats", explica Fermín Suárez, periodista que segueix l'Europa League. L'entrenador català va heretar un equip enmig d'una lluita que, històricament, no li pertocava: evitar el descens. El seu balanç fins ara és de tres derrotes, dos empats i només una victòria. El Galatasaray de Terim destacava per ser un equip poderós físicament i molt dominant a la seva àrea. Victor Nelsson i Marcão formen una parella de centrals sòlida, però al mateix temps poden ser una limitació per a la proposta associativa de Torrent a causa de la falta de precisió amb la pilota. D'altra banda, qui segur que sumarà en la fase de construcció serà Iñaki Peña. De moment, ha encaixat quatre gols en tres partits disputats, però el seu joc de peus s'adequa a la mirada de Torrent. Serà titular, com a mínim, fins que torni Fernando Muslera, que defensa la porteria turca des del 2011.

"Tenen potencial per jugar a una altra cosa. La clau està en si Torrent està disposat a canviar la manera de jugar d'un equip que ha funcionat durant molts anys així i pagar el peatge que suposaria fer-ho a la meitat de la temporada", explica Suárez. El Galatasaray ha guanyat qualitat al mig del camp aquest mercat d'hivern amb la cessió del xilè Erick Pulgar, del Fiorentina. També ha incorporat el davanter Bafétimbi Gomis, amb passat a la Premier League i a la Ligue 1.

La zona en què el Galatasaray condensa el talent és a la parcel·la ofensiva. Els turcs tenen en plantilla Ryan Babel, una de les apostes de Ronald Koeman per a la seva selecció neerlandesa amb passat en equips com l'Ajax i el Deportivo de la Corunya. Un altre atacant que va jugar a la Lliga és Sofiane Feghouli, al València i l'Almeria. Altres perfils interessants són els joves Aktürkoglu, Dervisoglu i el romanès Cicaldau. A la línia de mitjapuntes, el Galatasaray tendeix a rotar i no té un onze titular indiscutible.

L’onze del Galatasaray

Arda Turan, més polèmica que futbol

Arda Turan s'enfrontava el 2019 a dotze anys i mig de presó per assetjament sexual i lesions, després d'haver disparat amb una arma de foc de la qual no tenia llicència en un hospital. Finalment, va ser condemnat a dos anys i vuit mesos, perquè es va desestimar l'assetjament. Temps més tard, el tribunal d'apel·lació va decidir reobrir el cas i tenir en compte la denúncia per assetjament sexual que s'havia desestimat. El migcampista ha disputat alguns minuts amb Domènec Torrent, però està lluny de ser titular.

El Barça s'enfrontarà a un equip que intenta superar la crisi mitjançant un profund procés de transformació futbolística. "Encarem l'eliminatòria amb confiança pel moment en què estem", ha comentat Alemany, que ha afegit que la victòria a Nàpols "ens dona confiança per continuar millorant". Al Galatasaray, el duel contra els blaugranes els arriba massa aviat, però serà una oportunitat per a Domènec Torrent i Iñaki Peña de donar-se a conèixer davant el gran públic.

stats