Barça

La sobtada denúncia de Gio Queiroz abans del clàssic

La brasilera defensa que va patir mòbing després de trencar un confinament

3 min
Giovana Queiroz en un entrenament del FC Barcelona

BarcelonaL'exfutbolista del Barça Gio Queiroz denuncia haver patit assetjament quan formava part de la disciplina blaugrana. La brasilera, ara cedida al Llevant, ha trencat el seu silenci a les xarxes i ha explicat en una carta al president, Joan Laporta, algunes de les experiències i "conductes abusives" que va patir en la seva etapa com a blaugrana després d'una convocatòria amb la seva selecció. Fonts del Barça neguen a l'ARA qualsevol d'aquestes conductes i remarquen que va ser ella qui es va saltar la normativa vigent per viatjar al Brasil. Tant la FIFA com la compliance del Barça van estudiar el cas i van resoldre a favor de la gestió del club.

Queiroz va arribar al Barça l'estiu del 2020, amb fitxa de l'equip filial. La futbolista parla d'aquells mesos com un procés d'adaptació que es trenca quan la selecció del Brasil la convoca. "Primer vaig rebre indicacions que jugar amb la selecció no seria el millor per al meu futur al club. Malgrat el desagradable i persistent assetjament, no hi vaig donar massa importància", afirma. "Amb el temps, les envestides van començar a realitzar-se a través d'altres mecanismes de pressió dins i fora del club. M'estaven acorralant de forma abusiva perquè renunciés a defensar la selecció brasilera. Es van usar mètodes arbitraris amb el clar objectiu de perjudicar la meva vida professional", denuncia la futbolista. El club nega les acusacions i desmenteix categòricament qualsevol pressió sobre la futbolista.

La versió que el Barça facilita a l'ARA és que Queiroz havia estat convocada amb Brasil just quan era contacte estret d'un positiu per covid. "La normativa establia que havien de fer quarantena i no podien viatjar. Ella estava fent-la, seguint aquesta norma, i va decidir marxar sense dir res a ningú. El club ha complert en tot moment els protocols", asseguren des de l'entitat blaugrana, on també sostenen que la futbolista va veure la possibilitat d'anar amb la selecció i va voler aprofitar l'oportunitat, "també econòmica", que suposava la convocatòria.

Versions totalment contraposades

Queiroz va marxar amb la selecció amb "una autorització de la FIFA i amb el ple coneixement del club", afirma la futbolista, cosa que el Barça nega. En el seu retorn a Barcelona, el Barça va decidir "treure-li el premi d'estar en disciplina del primer equip perquè havia comès un acte indisciplinari greu", diuen des del club. En tota la carta, la futbolista remarca el paper del "director del club" com la figura clau de les "conductes abusives", en referència a Markel Zubizarreta, màxim executiu del Barça femení. La futbolista acusa el seu exsuperior de ser "inflexible, bastant agressiu i amenaçant" alhora que recalca que la seva intenció amb ella era "destruir la seva reputació, minar la seva autoestima, degradar les seves condicions laborals i menysprear les seves condicions psicològiques". Zubizarreta, en els micròfons del Que t'hi Jugues de la Cadena Ser ha reiterat la versió del club i ha tornat a negar que es donés cap situació d'assetjament dins de l'entitat.

Fonts dels vestidor confirmen a l'ARA que va ser Zubizarreta qui va informar les capitanes i l'staff de la decisió que Queiroz retornés a la disciplina del filial. En aquell moment, la futbolista brasilera va denunciar a compliance la seva situació i aquesta va resoldre a favor del club. La FIFA va dictaminar en el mateix sentit contrari a la posició de la futbolista. És a dir, que l'únic que es va fer va ser seguir la normativa sanitària vigent.

Queiroz reclama el seu contracte

En un nou comunicat compartit per la jugadora aquest divendres a les xarxes socials, Queiroz acusa Zubizarreta de mentir i el titlla de persona "deshonesta, malintencionada i desinformada" per acusar-la de saltar-se el confinament. A més, la brasilera també denuncia que gairebé 20 mesos després de fitxar pel Barça encara no té el seu contracte laboral. "L'he reclamat diverses vegades, però el director [en referència a Zubizarreta] sempre em posa excuses i em diu que he d'esperar".

stats