Barça
Esports Barça 24/05/2023

Jordi Alba marxa del Barça

El lateral català no entrava en els plans de futur del primer equip i se'n va tot i tenir contracte en vigor

4 min
Jordi Alba

BarcelonaJa és oficial. Jordi Alba marxa del Barça a finals de temporada. El lateral de l'Hospitalet de Llobregat ja sap que Xavi Hernández no hi compta per al curs que ve i ha entès la necessitat de negociar amb l'entitat la rescissió del contracte, que s'acaba el 30 de juny del 2024. Així ho ha anunciat aquest migdia a través d'un vídeo publicat al seu compte de Twitter i ho ha ratificat a la tarda en una roda de premsa celebrada a Igualada per presentar el seu campus. "És una decisió molt meditada. Quan deia que em volia quedar i complir el meu contracte era veritat, però he parlat amb el club i la millor opció era fer un pas al costat. He pensat que havia de deixar espai als joves", ha explicat.

La seva sortida ajudarà en termes de fair play financer, ja que perdonarà una part de les quantitats que tenia compromeses. El gest pot facilitar bastant el registre de Pablo Gavi, que segueix amb fitxa del juvenil i és la prioritat alfa quan s'obri el període d'inscripcions. Amb tot, fins que la Lliga no aprovi el famós pla de viabilitat presentat pel club, no se sabrà quin marge genera la resolució contractual d'Alba, que, al seu torn, també dependrà del que el futbolista pacti amb el seu futur equip. Com més s'acosti als 33 milions d'euros bruts que li tocaven durant el curs 23/24, més deixarà de reclamar-li al Barça, que no deixarà d'abonar-li els ajornaments d'anys anteriors.

Després d'onze temporades com a amo i senyor de la banda esquerra del Camp Nou, Alba ha completat enguany el seu primer exercici 100% com a suplent. Alejandro Balde l'ha superat en els plans dels tècnics i el fitxatge de Marcos Alonso tampoc l'ha ajudat. A l'estiu, el 18 blaugrana tenia claríssim que la direcció esportiva apostaria per un jugador que doblés la seva posició després d'una temporada en què les seves baixes eventuals les cobrien futbolistes no específics com Mingueza i Dest.

A diferència de Piqué, a qui Xavi va comunicar a principis del passat mes de juny que tindria molta competència i que jugaria menys que en temporades precedents, Alba no va tenir notícies de res que no fos començar la temporada conservant l'etiqueta d'indiscutible. Només preveia una alternança amb Alonso, un veterà amb qui també havia pugnat per un lloc a la selecció espanyola. Entenia que el club li portés competència després d'un curs sense rotacions ni suplències per falta d'alternatives naturals. Perquè l'únic que el podia oxigenar, el jove Balde, no comptava per a Xavi.

Però a principis de temporada el decorat va canviar després de la irrupció del carriler de la Verneda. Alba va passar a ser suplent habitual i només va aconseguir tenir certa presència, quasi sempre com a revulsiu, perquè Luis Enrique el tingués en compte per al Mundial de Qatar. Després de la cita amb la roja, ha mantingut el perfil de reserva, l'ha acabat acceptant i ha aportat gols i assistències clau en la lluita per la consecució de la Lliga. La suma més recent va ser la diana que va marcar a l'Osasuna en la penúltima jornada intersetmanal. "Me'n vaig tranquil, sabent que ho he donat tot pel club de la meva vida. No ha estat un camí de roses, però me'n vaig amb el cap ben alt. Queda un partit al Camp Nou, que serà molt especial per a mi i també per al Sergio (Busquets)", ha dit a la roda de premsa celebrada a Igualada.

Problemes amb Mateu Alemany i Joan Laporta

El problema estava en les seves condicions econòmiques, les més altes entre salari i diferiments de la plantilla del Barça una vegada havien plegat Piqué i Busquets. Eren incompatibles amb el seu rol a l'equip. Fruit d'aquesta contradicció, el director de futbol, Mateu Alemany, ja va mirar de trobar-li una sortida a l'Inter de Milà l'últim dia del mercat d'estiu, cosa que el va fer enfadar. "De la mateixa forma que vaig de cara, m'agradaria que també hi anessin amb mi", va deixar anar. Unes setmanes més tard, durant l'assemblea de socis, el president executiu blaugrana, Joan Laporta, va manifestar: "Vam intentar una baixada de salaris amb diversos jugadors, però no la vam aconseguir i vam haver d'avalar 10 milions d'euros". Alba es va sentir assenyalat fins al punt d'encarar-se amb el mateix Laporta al vestidor.

Finalment, el futbolista ha accedit a resoldre el seu contracte i ha accedit a posar punt final a la seva carrera com a blaugrana. El club també ha fet oficial la "desvinculació" en un comunicat on ha agraït a Alba la seva trajectòria, que després d'11 temporades s'acabarà amb 27 gols, 99 assistències i 18 títols oficials.

Jordi Alba, definit internament com un futbolista de sang molt calenta, ha anat paint la seva pèrdua de protagonisme a mesura que avançava la temporada. Xavi, amb qui té una relació de fa molts anys, l'ha gestionat amb mà esquerra i sempre l'ha defensat públicament. Però ara s'ha vist empès a comunicar-li que el millor per a la seva carrera (i també per a la planificació de la plantilla) és un canvi d'aires, cosa que el lateral ha acceptat i que el portarà a buscar noves aventures professionals amb 34 anys. Tot i que des del seu entorn asseguren que no té ofertes, la possibilitat d'anar a jugar a l'Aràbia Saudita amb Sergio Busquets pren ara més força. Leo Messi, íntim amic d'ambdós, també està sent temptat pels petrodòlars en paral·lel al somni de Laporta de fer-lo retornar al Barça.

Messi s'acomiada d'Alba

Entre les paraules d'agraïment que li han dedicat a Alba companys i excompanys destaquen les de Leo Messi, actual jugador del Paris Saint-Germain. L'argentí ha penjat un post a Instagram amb un escrit acompanyat d'una fotografia d'Alba celebrant un gol. "Vas ser més que un company, un vertader còmplice en el terreny de joc... És molt bonic també poder gaudir de la nostra gran relació personal. Ja saps que et desitjo sempre el millor per a tu i per a la teva família, tant de bo la teva nova etapa et segueixi portant molts èxits i alegries. Gràcies per tot, Jordi. Una abraçada gran". Paraula de Messi.

stats