BARÇA
Esports Barça 17/05/2015

La trajectòria de Luis Enrique: de becari a campió de Lliga

El tècnic asturià és el 13è entrenador que aixeca la Lliga amb el Barça, el novè que ho fa en la seva primera temporada en el càrrec i el quart home que la guanya com a jugador i entrenador blaugrana

Ferran Mitjà
3 min
Luis Enrique, entrenador del Barça / EFE

BarcelonaAmb la consecució de la Lliga després de derrotar l'Atlètic de Madrid, Luis Enrique ha guanyat el seu primer títol com a entrenador –sense comptar l'ascens a Segona A amb el Barça B com a tal–. L'asturià és el 13è tècnic que aconsegueix col·locar el títol de Lliga a les vitrines del club català. El primer va ser el britànic James Francis Bellamy (1929) i l'últim, abans de Luis Enrique, 'Tito' Vilanova (2013).

El Lucho ha guanyat la Lliga en la seva primera temporada a la banqueta del primer equip. Curiosament, dels 13 tècnics que han alçat el títol amb el Barça, nou ho han fet en la temporada del debut. Els únics que no ho han aconseguit són Rinus Michels, Ferdinand Daucik, Cruyff i Rijkaard. Luis Enrique ha fet el Barça campió amb 45 anys. Segons l'estadística, l'edat perfecte per guanyar la Lliga amb el Barça com a entrenador. Dels 13 que ho han aconseguit, només un surt del llindar dels 40-50: l'uruguaià Enrique Fernández (35). La resta no arribava als 50, però tampoc baixava dels 40.

L'asturià és el quart home que guanya la Lliga de blaugrana com a jugador i entrenador. El primer a aconseguir-ho va ser Josep Samitier (el 1929 com a futbolista i el 1945 com a tècnic). Cruyff la va guanyar el 1974 sent el lider a la gespa i quatre consecutives (91, 92, 93 i 94) des de la banqueta. El següent va ser Guardiola (sis de jugador i tres d'entrenador). I ara s'hi suma Luis Enrique, que va guanyar les lligues 97-98 i 98-99 vestit de curt i acaba d'alçar la d'aquesta temporada com a tècnic.

De becari a campió de Lliga passant per proves de resistència

Amb el títol de Lliga Luis Enrique ha estrenat el seu palmarès individual com a tècnic. En 14 temporades com a jugador, l'asturià va aconseguir tres lligues: la 94-95 amb el Madrid i les 97-98 i 98-99 amb el Barça de Van Gaal. La trajectòria de Luis Enrique com a tècnic, però, no ha estat plana. Barça B (2008-2011), AC Roma (2011-2012), Celta de Vigo (2013-2014) i Barça (2014- ). Però darrere d'aquest currículum com a tècnic Luis Enrique ha viscut experiències fora dels terrenys de joc que l'han ajudat a fer-se com a entrenador. Després de penjar les botes (2004), el Lucho va passar una temporada vivint a Austràlia per desconnectar del futbol i endinsar-se en el món de les proves de resistència, on va conèixer mètodes d'entrenament que ha aplicat als seus equips i va rodejar-se d'un cercle d'amistats i professionals –alguns d'ells han estat o són ara part del seu cos tècnic–. Així ho explica el seu entorn en el llibre 'El método Luis Enrique'.

Aquesta etapa va ser curta per a Luis Enrique, però enormement enriquidora pel que fa a coneixement de diferents sistemes per millorar la resistència física, la prevenció de lesions i les condicions psicològiques dins del context esportiu. Tot i deixar el futbol de banda un temps, l'asturià tenia clar que volia ser entrenador i l'any 2005 va inscriure's al curs intensiu que ofereix la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) per a exfutbolistes que compleixen una sèrie de requisits: haver jugat un mínim de vuit temporades a Primera, haver estat internacional amb Espanya un mínim de cinc vegades o ser medalla d'or olímpic. Luis Enrique no és que en complís un, és que els complia tots tres.

Durant l'estiu del 2005 –del 13 de juny al 7 de juliol–, doncs, el Lucho va ser a les classes del nivell 1 d'entrenadors a la seu de la RFEF, a Las Rozas. Allà va coincidir amb Pep Guardiola i tots dos junts van fer les pràctiques obligatòries del curs amb el cadet B del Barça tutoritzats per l'entrenador d'aquell equip, Fran Sánchez. Durant els mesos posteriors, tant Luis Enrique com Guardiola van acabar la seva formació teòrica a la RFEF per aconseguir la llicència UEFA Prop –el nivell que permet fer-se càrrec d'equips de la Primera Divisió.

A partir d'aquí tothom ja coneix la història. L'any 2008, l'asturià va substituir el de Santpedor, que feia una temporada que hi era, al capdavant del Barça B quan aquest va pujar al primer equip. Després de tres temporades i un ascens a Segona A, Luis Enrique va marxar a Itàlia per afrontar el seu primer gran repte com a entrenador: dirigir a l'AC Roma la temporada 2011-2012. Abans de prendre possessió del primer equip del Barça, l'asturià va passar un any sabàtic –la temporada 2012-2013– i va estar després un any amb el Celta de Vigo per viure la seva primera experiència a la Lliga espanyola. Després de ser becari del cadet B del Barça i en la seva sisena temporada com a entrenador professional, Luis Enrique és campió per primer vegada, campió de Lliga.

stats