Barça
Esports Barça 20/10/2022

El trencaclosques de Xavi per resoldre el problema amb els gols de falta

Des de la marxa de l'argentí, els blaugranes no marquen i cada cop provoquen menys llançaments lliures

Albert Nadal i Carlos Ticó
4 min
Un xut de falta del Barça

BarcelonaCorre el minut setanta de partit al Santiago Bernabéu. Sánchez Martínez xiula una falta a la frontal del Reial Madrid. És una bona posició per provar el xut a porteria. El Barça perdia 2-0 en aquells moments i esgotava les seves opcions d'intentar salvar la mala imatge al feu blanc. Robert Lewandowski i Jordi Alba, que havia entrat al minut 60, se situen com a llançadors. El polonès xuta, fluix, a la tanca, i els de Carlo Ancelotti llancen un contraatac que acaba amb el lateral de l'Hospitalet fent una falta sobre Toni Kroos per evitar mals majors. D'una bona ocasió per als blaugranes es va passar, gairebé, a la generació d'una oportunitat per al conjunt madrileny. El Barça té un problema amb aquest aspecte: des que Leo Messi va marcar l'últim gol de falta directa el 2 de maig del 2021, cap jugador blaugrana ha pogut fer el mateix.

28 faltes sense gol des que va marxar Messi
Recull per competició de totes les faltes xutades pel Barça a prop de l'àrea rival en els 66 partits que s'han disputat sense l'argentí

L'astre argentí, que ara comparteix la pilota aturada amb el seu amic Neymar al PSG, va marcar 50 gols de falta directa en la seva fructífera etapa com a jugador del Barça, en què va participar en 778 partits i va fer l'extraordinària xifra de 672 dianes. Amb l'equip parisenc n'ha marcat, de moment, un. Al Barça, animat per Tito Vilanova, Messi va recollir el testimoni del seu mentor, Ronaldinho Gaúcho. El brasiler també era un gran xutador i en va marcar 19 amb la samarreta del club català, amb el qual va disputar 207 partits oficials i va celebrar, en total, 94 gols.

Radiografia dels llançadors de les faltes
Nombre total de faltes xutades per jugador i resultat del llançament

Des de la marxa de Messi entre llàgrimes l'agost del 2021, el Barça plora l'absència d'un especialista. Sense Messi ni Griezmann, Memphis Depay va ser el principal encarregat d'executar les faltes directes amb l'arribada de Ronald Koeman, el seu principal valedor. L'atacant neerlandès, que a la seva carrera ha marcat vuit gols de falta amb el PSV Eindhoven i cinc amb l'Olympique de Lió, va estrenar-se a pilota aturada amb una assistència a Gerard Piqué contra la Reial Societat en la primera jornada de Lliga, però els seus llançaments a porteria no han tingut èxit. El cop que ha estat més a prop d'aconseguir-ho com a blaugrana va ser el curs passat en l'anada dels vuitens de final de l'Europa League contra el Galatasaray, però Iñaki Peña va fer una bona aturada i va negar-li el gol.

El dia que ho va provar Piqué

La temporada passada també ho van provar, sense èxit, jugadors com Ansu Fati –que es va passar bona part del curs lesionat– o Ferran Torres. L'escena més surrealista es va viure en la 19a jornada de Lliga, quan Gerard Piqué va xutar una falta des de la frontal –que va sortir desviada– contra el Mallorca. Era el 2 de gener i el Barça tenia una allau de baixes, entre lesions i casos de covid. En un onze de circumstàncies, no hi havia ni Memphis, ni Ansu, ni Ferran. Aquell dia, fins i tot, va debutar Estanislau Pedrola, que va jugar els últims 10 minuts. El seu intent, va ser, tot just, el quart xut de falta directa de Piqué en tots els seus partits com a blaugrana. Fins i tot Cesc Fàbregas se'n va fer ressò.

Aquesta temporada, Memphis, amb un rol molt més discret amb Xavi, no ha xutat ni una sola falta directa. El principal encarregat d'aquesta tasca està sent Raphinha, que va fer dos gols de llançament directe a porteria en la seva etapa al Leeds United. En canvi, Marcos Alonso encara no n'ha xutat cap, tot i que amb el Chelsea va marcar cinc gols d'aquesta manera i, abans, un amb el Fiorentina.

També és cert, però, que el Barça xuta moltes menys faltes que en cursos anteriors. L'absència de Messi, que a banda de xutar faltes era un gran catalitzador del joc pels carrils interiors, servint passades o amb les seves diagonals de fora cap a dins, també es nota en aquest sentit. La temporada passada, l'equip blaugrana no va arribar a generar ni 20 faltes per xutar des de la frontal, mentre que els cinc cursos anteriors s'havia superat la cinquantena de forma consecutiva. Enguany el comptador se situa en cinc intents. En total, en 66 partits oficials sense Messi, el Barça ha xutat menys de 30 faltes que podien suposar perill per a la porteria oponent. Cap ha acabat a la xarxa.

El treball de la pilota aturada

A preguntes de l'ARA, el cos tècnic del Barça explica que l'elecció dels xutadors no és a l'atzar, sinó que hi ha un ordre. També, quan el ritme del calendari de competició ho permet i en funció dels partits, entrenen els llançaments de falta a porteria cada tres dies, així com altres accions relacionades amb la pilota aturada. El Barça, però, va coix en aquest aspecte en què, des de Sant Joan Despí, esperen millorar.

Igual que en el joc i en el rumb de l'equip, que passa per hores baixes després de les derrotes contra el Reial Madrid i l'Inter de Milà. "Hem de canviar la dinàmica i l'hem de canviar ja", expliquen. La visita del Vila-real aquest dijous al Camp Nou (21 h, Movistar LaLiga) suposa una bona oportunitat per tornar a guanyar. I ves a saber si per veure el primer gol de falta directa des de l'adeu de Messi.

stats