Barça

La Masia, escola de formació i fàbrica per fer diners

Ferran Jutglà s'acomiada del Barça, que cobrarà 5 milions pel seu traspàs al Bruges

3 min
Ferran Jutglà, després de marcar el primer gol del Barça en el partit contra l’Elx.

Barcelona"Són molt pocs els que arriben al primer equip, i molts menys els que s'hi consoliden". És una de les primeres coses que diuen als joves futbolistes que entren al planter del Barça. L'escola de formació de La Masia té més d'un centenar de jugadors, però és evident que no tots caben a l'elit. La majoria van fent les maletes a mesura que s'estreny la piràmide, fins que arriba el grup d'escollits que poden ser professionals. Aquí arriba la segona tria, els que serveixen per al primer equip i els que no.

Històricament, el Barça ha donat carta de llibertat als jugadors descartats. Encara avui és una pràctica habitual, però des de fa algunes temporades el club intenta obtenir un rendiment econòmic d'aquests futbolistes. "Que no serveixin per al primer equip no vol dir que no puguin ser professionals. Hi ha vida més enllà del Barça", recorden sovint a Sant Joan Despí. Sandro Rosell, amb la venda de Thiago al Bayern Munic per 25 milions el 2013, va obrir la veda. I Josep Maria Bartomeu va seguir el mateix camí –evidentment, no totes les operacions podien ser tan sucoses com les del migcampista d'origen brasiler.

Un canvi de política que van impulsar Rosell i Bartomeu

Rosell i Bartomeu van ser molt criticats, en el seu dia, per aquestes operacions. Els acusaven de barrar el pas al primer equip dels joves formats a casa per prioritzar fitxatges d'altres equips. De fet, durant el seu mandat només es va consolidar Sergi Roberto. Joan Laporta, ara president, sempre ha defensat un model futbolístic en què La Masia és el pal de paller. Per aquest motiu blinda els joves talents com Ansu, Pedri, Nico, Ansu i Gavi. Ara bé, hi continua havent excedent de jugadors. I entre això i la realitat econòmica, el filial també és, per a la junta, una possible font d'ingressos. La venda de Ferran Jutglà n'és l'últim exemple.

Jutglà no és un jugador format a La Masia, pròpiament, però sí un membre del filial, on va arribar lliure el 2021. Va debutar amb Xavi i s'ha reivindicat al Barça B. Però no té lloc al primer equip. A més, per normativa Jutglà no podia ser un futbolista ascensor –per edat, o bé només jugava al filial o, si pujava al primer equip, ja s'hi havia de quedar–. Una opció era cedir-lo, però finalment s'ha optat per la venda. La destinació serà el Bruges, que abonarà cinc milions i un 10% d'una futura plusvàlua per ell. L'operació encara ja és oficial. Jutglà ja va acomiadar-se del Barça amb una carta penjada a les xarxes socials on agraeix al club que hagi acceptat vendre'l i deixa oberta la possibilitat de tornar en el futur.

Dels jugadors del planter, Jutglà no serà l'única venda de l'estiu. Àlex Collado, Óscar Mingueza i Riqui Puig també estan descartats i marxaran –tot i que, en alguns casos, com a cedits–. En el cas de venda, tots els diners que s'ingressen es consideren un benefici net per al club, perquè com que són de la casa han arribat, comptablement, a cost zero. Un fet doblement important en un estiu en què, novament, hi ha problemes amb el límit salarial de la Lliga.

Cada any el Barça obté rendiment dels jugadors formats al planter

Enmig d'uns mercats condicionats pel coronavirus, l'any passat només es va poder fer caixa amb Carles Aleñá, que se'n va anar al Getafe per 5 milions. Però, ara fa dos anys, Carles Pérez (13 milions), Marc Cucurella (11,8) i Rafinha (1,5) van deixar 26,3 milions a la tresoreria. I l'estiu del 2020 es van ingressar 17,4 milions per Denis Suárez (12,9), Marc Cardona (2,5) i Sergi Palencia (2).

Gerard Deulofeu (13) i Munir el Haddadi (1) van ser les vendes destacades de l'estiu del 2019; un any abans s'havia fet caixa amb Cristian Tello (4), i anteriorment havia sigut Bartra (8). El millor estiu va ser el del 2016, amb els ingressos per Pedro (27) i Deulofeu (6). Aquell any també es va vendre Denis al Vila-real, però era una operació condicionada perquè, després, el Barça el va comprar per la mateixa quantitat, 4 milions. La Masia és una escola de formació, però també una bona via per obtenir ingressos.

stats