Barça
Esports Barça 19/12/2021

Ferran Jutglà, l’osonenc que no ha parat fins a triomfar al Barça

El jugador de Sant Julià de Vilatorta era el capità de l’Espanyol B ara fa un any

3 min
Ferran Jutglà,  en acció al Camp Nou

BarcelonaAra fa tres anys, el desembre del 2018, Ferran Jutglà sortia a la gespa del Wanda Metropolitano, l’estadi de l’Atlètic de Madrid. Ho feia amb la samarreta quadribarrada del Sant Andreu, on aquest osonenc que s’ha fet un fart de voltar malgrat tenir tot just 22 anys hi jugava cedit. Aquella eliminatòria de la Copa del Rei era tot un premi per als andreuencs. “No estàs acostumat a jugar davant tanta gent, però un cop va començar el partit vaig oblidar-me de la gent i dels rivals”, explicaria a El 9 Nou un Jutglà que sempre ha tingut clar que no pararia fins a triomfar al futbol. El que segurament no esperava, però, és que tres anys després jugaria de titular amb el Barça.

Nascut el febrer del 1999 a Sant Julià de Vilatorta, Ferran Jutglà Blanc sempre ha sigut una persona molt activa, al seu poble. Format a l’equip local, el CF Sant Julià, ja des de ben jove ha participat en moltes de les activitats que es fan al poble, “com la caminada o l’aplec caramellaire; de fet, és una de les persones que més vegades han participat a la Brigada Jove, un grup de voluntaris joves en esdeveniments del poble, els últims anys”, expliquen al club on va marcar els primers gols. Jutglà, a diferència de Nico o Gavi, no s’ha format a La Masia. El seu camí ha sigut ben diferent, i ha canviat de ciutat un munt de cops. De fet, en un gir del destí, ara fa un any marcava un gol com a capità de l’Espanyol B contra el filial del Barça. 12 mesos després, ha canviat de bàndol al derbi barceloní.

Jutglà havia arribat a la ciutat esportiva Dani Jarque de l’Espanyol quan era infantil. Però li va costar destacar, i, ja com a cadet, el club blanc-i-blau li va comunicar que no seguiria. L’osonenc tornaria a casa per jugar al Vic Riuprimer, on recuperaria la confiança, i fitxaria pocs mesos després per l'Unificació Bellvitge. I just després, pel Sant Andreu. Els seus anys de juvenil van ser ben caòtics, ja que cada pocs mesos canviava d’equip. Jutglà arribaria a fitxar breument pel València abans de tornar a l’Espanyol, club que inicialment el cediria al Sant Andreu, ara fa tres anys, quan va destacar en la campanya de l’equip andreuenc a la Copa Catalunya i la Copa del Rei.

El pas pel Sant Andreu

El pas pel Sant Andreu seria clau per al destí de Jutglà, tot i que llavors segurament no ho sabia. Al club andreuenc hi treballaven David Prats, Toni Lobo i Sergio García, tres exjugadors molt coneguts del futbol català que dirigien el juvenil del Sant Andreu. Tots tres van fixar-se en el caràcter de Jutglà sense imaginar que es retrobarien amb ell al Barça, ja que aquest cos tècnic és actualment l’equip d’analistes de Xavi Hernàndez al primer equip blaugrana. Prats, Lobo i García havien conegut Xavi quan eren jugadors de La Masia, i sempre havien mantingut el contacte tant amb el terrassenc com amb el seu germà, que se’ls endurien a Qatar, on han treballat aquestes darreres temporades. 

Prats, Lobo i García tornarien al Barça poc després del fitxatge de Jutglà. El davanter havia arribat a ser el capità del filial de l’Espanyol i va ser convocat a la darrera jornada de lliga de la temporada 2019/20, la del descens, per Rufete, que feia de tècnic provisional. Jutglà no debutaria a Vigo, però va poder viatjar amb el primer equip d’un Espanyol de qui va rebre poc després una oferta per renovar a la baixa. L’osonenc s’ensumava que a l’equip blanc-i-blau creien que no aconseguiria arribar a Primera, tot i que Rufete, director esportiu perico, insinuaria que en realitat no el podien renovar perquè el Barça el seguia i li oferia més diners. Dit i fet: Jutglà va acabar al Barça, on tenien informes favorables dels seus partits de les tres darreres temporades. 

L’osonenc va signar amb Joan Laporta un contracte per una sola temporada, fins al 30 de juny del 2022, amb la possibilitat d’allargar-lo una temporada més. La clàusula de rescissió és de 50 milions, tot i que la xifra puja als 100 milions un cop tingui fitxa del primer equip. Jutglà arribava per jugar al filial de Sergi Barjuan, però un cop el cos tècnic de Xavi va veure que entre les baixes i el nivell de joc el Barça tenia un problema a dalt, el seu nom va ser posat sobre la taula, amb David Prats, Toni Lobo i Sergio García com a valedors. El resultat ha sigut sorprenent. Ha jugat tres partits i ha marcat dos gols, un en l’amistós contra el Boca Juniors i l’altre contra l’Elx.

Jutglà s’ha convertit de pas en el primer osonenc a debutar al primer equip blaugrana a la Lliga, just quan una osonenca, Bruna Vilamala, destaca al primer equip femení. Del cor de Catalunya al Camp Nou en un camí no sempre fàcil.

stats