Barça
Esports Barça 27/03/2022

Per què La Masia no fabrica 'nous'?

La producció de grans migcampistes és innegable, però els puntes són una de les assignatures pendents

Jordi Cardero
4 min
Aubameyang celebrant un gol amb Gavi i altres jugadors del Barça

BarcelonaHi ha pocs exercicis de memòria més senzills que el d'intentar enumerar jugadors formats a La Masia que hagin triomfat al Camp Nou. Són l'herència i l'orgull d'un Barça que, en les èpoques d'esplendor, sempre ha comptat amb futbolistes de la casa. Els noms més contemporanis surten sols: Messi, Xavi, Iniesta, Piqué o Busquets. També els que volen liderar el projecte actual, els Nico, Gavi, Ansu o Eric, que van emergir de les cendres per construir els fonaments d'un nou Barça. La Masia mai s'ha començat a construir per la teulada, però els plans arquitectònics, que han deixat grans migcampistes, no han acabat de quallar en la posició de davanter centre. Tradicionalment, aquesta figura el conjunt blaugrana l'ha hagut de sortir a buscar al mercat. Els més cotitzats avui dia són el noruec Erling Haaland, a qui Joan Laporta ja va definir com un fitxatge molt complicat d'executar, i Kylian Mbappé, per qui sospira Florentino Pérez i que ja va estar en l'òrbita del Barça abans de l'arribada de Dembélé.

Ser davanter del Barça també demana molt més que marcar gols. Des de l'etapa de Johan Cruyff com a entrenador, el planter va començar a desenvolupar una mirada única. La proposta associativa del joc de posició neix des de la base i creix fins a desembocar al primer equip. Si tots els jugadors es desenvolupen parlant la mateixa llengua, l'adaptació a l'elit sempre serà més fàcil. Sota els seus manaments s'han format alguns dels millors jugadors de la història del futbol. L'ADN Barça és un concepte multifactorial que defineix el jugador paradigmàtic del Barça, aquell que destaca tècnicament i sap quins espais ocupar, entre molts altres conceptes. És per aquest motiu que als centrals no se'ls demana únicament que defensin, sinó que sàpiguen treure la pilota jugada. I als davanters, saber associar-se a més de marcar gols. A molts dels jugadors del planter se'ls inculca la mirada i la lectura del migcampista.

Però què passa amb els davanters centre? Per què La Masia no fabrica nous d'àrea? “El model Barça no ajuda al perfil de davanters d’àrea, tampoc dels centrals. Els davanters del futbol base són de caire associatiu, però moltes vegades no hi ha el treball d’àrea, de rematada", explica a l'ARA Oriol Riera, exfutbolista del planter blaugrana, que va desenvolupar la seva carrera com a punta en equips com l'Osasuna o el Deportivo de la Corunya, entre d'altres. "No em sorprèn que no arribin gaire davanters al primer equip perquè el sistema d’entrenaments està enfocat a la possessió. La metodologia és molt millorable, s’obliden els últims vint metres, els fonamentals. No té sentit que no es practiqui el veritable objectiu de qualsevol equip: el gol", afegeix Joan Vilà, que va ser director de metodologia del Barça fins al 2018.

Bojan Krkic, un dels davanters formats a La Masia

Per la seva part, Jordi Roura, que fins a l'estiu passat i des de feia set anys era el responsable del futbol formatiu blaugrana, explica que "es podria treballar de forma més específica, però és complicat des del punt de vista logístic i et pot portar a perdre la teva idea de futbol global". Roura, que també va ser la mà dreta de Tito Vilanova durant la seva etapa com a entrenador, afegeix que "l'ideal seria que cada jugador tingués un entrenador però, com que no és possible, hem de prioritzar".

Davanters que arriben de fora

Més enllà de l'etapa de Messi com a fals nou, els últims puntes del Barça tenen dos trets particulars: arriben de fora i són més aviat davanters clàssics. Eto'o, Ibrahimovic, David Villa, Paco Alcácer i Luis Suárez són alguns dels últims exemples. Tots ells, amb diferències, davanters d'àrea que en alguns casos van acabar jugant a la banda per cedir la zona central a Messi, el fals nou, sempre present en les grans cites de l'etapa de Guardiola. “La nostra metodologia provoca que a vegades no aparegui la figura del nou típic. Els millors equips del Barça han estat una combinació entre gent de la casa i gent de fora. Surts a buscar jugadors que marquin les diferències, i generalment són davanters”, valora Roura.

La figura del fals nou va quedar esvaïda amb el fitxatge de Luis Suárez. D'altra banda, Xavi exigeix al seu davanter interpretació del joc, però també gestos tècnics d'ariet de raça. "Al planter no es forma el tipus de davanter que necessitaria el primer equip: molts acaben jugant d'extrems o mitjapunta. Si Suárez hagués nascut a Catalunya, el Barça no l'hauria fitxat per a La Masia", diu Oriol Riera.

Un dels debats sobre la figura del davanter de La Masia és si ha de ser un perfil pensat per potenciar l'entorn o bé s'ha d'estimular la seva voracitat i capacitat golejadora. Vilà, fundador de l'empresa d'assessorament a jugadors Go Up Players, creu que "falta treball específic dels puntes: l’eficàcia dels moviments, la precisió en la rematada… Han passat jugadors amb talent que si haguessin estat més treballats, ara estarien al primer equip". En aquest sentit, Vilà afirma que, a parer seu, Abel Ruiz podria ocupar el lloc de Luuk De Jong o Braithwaite. Jordi Roura, en canvi, creu que intentar formar un davanter complet et porta a "la teoria de la manta curta": "Hi ha pocs puntes al món que tinguin bon joc col·lectiu i siguin golejadors. Un d'ells és Haaland", explica.

Abel Ruiz el dia del seu debut amb el primer equip, el maig del 2019

Per la seva part, Riera considera que la posició del punta té la dificultat afegida de "disputar dos partits en un: ha de jugar bé i marcar gols". Segons l'exfutbolista, "el gol és una qualitat innata, però tot el que no es treballa s'acaba perdent". Vilà, en la mateixa línia, insisteix en la necessitat de "treballar el talent": "A un club com el Barça hi arriben molts jugadors bons i amb diferents característiques que, sincerament, crec que no han estat del tot treballats".

A l'estiu, Laporta va apostar per noves cares per al futbol base, cosa que deixava fora del club l'entrenador del filial García Pimienta, com també Jordi Roura i a Aureli Altimira, que fins llavors eren responsables del futbol 11, així com Álex García, que era l'encarregat del departament de captació. “En el moment que Xavi pugui agafar cert protagonisme al futbol base moltes coses començaran a canviar”, sentencia Vilà.

stats