Barça

Més de 100 familiars i amics a la gira americana del Barça: qui els paga les vacances?

Els acompanyants, validats un a un per Joan Laporta, han abonat un preu 'ad hoc' que el club es resisteix a facilitar

5 min
Xavi Puig, Mateu Alemany, Joan Soler, Joan Laporta, Rafa Yuste i Enric Masip a la gira del Barça pels Estats Units.

BarcelonaMentre als antípodes es juga un Mundial i a Sant Joan Despí les futbolistes comencen la pretemporada, el directiu del futbol femení del Barça, Xavier Puig, dorm en un hotel de Las Vegas, darrera parada de la gira que el primer equip masculí ha fet les últimes dues setmanes pels Estats Units. L'advocat, inseparable de Joan Laporta (són socis professionals al mateix despatx de la Diagonal de Barcelona), és un dels 10 directius que han acompanyat el president en terres nord-americanes. També van travessar l'Atlàntic amb el xàrter oficial el vicepresident primer, Rafael Yuste; la vicepresidenta institucional, Elena Fort; el vicepresident de l'àrea social, Antonio Escudero; el vocal i portaveu adjunt Mikel Camps; el vocal i directiu del futbol sala Aureli Mas; el vocal i directiu de l'handbol Joan Solé; el vocal i directiu de futbol Joan Soler, i el vocal adscrit a l'àrea econòmica Àngel Riudalbàs. A través de les xarxes, tots han documentat la seva experiència a Califòrnia, Texas i Nevada.

Fills i amics de directius del Barça a la gira dels Estats Units.
Captura de l'Instagram del directiu Xavier Puig a Dallas.

Cap d'aquests dirigents del Barça ha pagat per acompanyar el primer equip als Estats Units. "Compten amb una agenda justificada per viatjar", argumenten a l'ARA fonts del club, de la mateixa forma que els 26 treballadors —inclosos alts executius— que s'han desplaçat a la costa oest nord-americana i que les 60 persones que sumen entre plantilla de futbolistes, tècnics i altres perfils necessaris en el dia a dia de la primera plantilla (metges, encarregats de material, seguretat, staff de premsa, etc.). Després hi ha un tercer grup que ha completat el mateix itinerari que els expedicionaris oficials. Familiars i amics de directius, treballadors, tècnics i jugadors que van volar a Los Angeles fa dues setmanes i que tornaran a Barcelona amb el mòbil ple de records propis d'unes grans vacances als Estats Units. La majoria d'ells, sobretot els més joves, han compartit l'experiència via Instagram, cosa que ha despertat cert malestar entre socis que no han vist coherent aquest nivell de vida amb les penúries econòmiques de l'entitat.

Aquest diari ha confirmat a través de diversos expedicionaris, així com de l'empresa que gestiona els viatges del Barça, que aquests acompanyants —més de 100, segons algunes fonts— han abonat una quantitat econòmica per agafar els avions i dormir als hotels. Tanmateix, el detall de la despesa és un secret ben guardat. "Des del club es van facilitar unes condicions de viatge i una tarifa per a cadascun d'ells, que han hagut de pagar per pujar a l'avió i ser als Estats Units", apunta un dels testimonis consultats. "No puc donar detalls, però el règim que hem seguit és del tot coherent amb la situació del club", subratlla un directiu que ha anat de gira. "No podem donar xifres perquè és un aspecte relacionat amb la nostra política de viatges i requereix confidencialitat, però tots els acompanyants han pagat el viatge, l'allotjament i les despeses personals", reblen des de l'entorn de Laporta. "Tothom paga, però és evident que amb uns descomptes molt importants", assegura, per la seva part, una persona pròxima a la junta.

Matisos entre Laporta i Bartomeu

L'ARA no ha tingut accés als detalls del protocol vigent, però sí a la proposta que l'antic CEO Ferran Reverter va impulsar el juliol del 2021 per controlar una despesa aproximada de 13 milions anuals en viatges. En aquest document s'explicita, per exemple, que només tres directius podran acompanyar el president als partits de Lliga. En canvi, s'estableix que les gires estaran "obertes a tots els membres de la junta" i que els primers acompanyants es regiran per "un preu ad hoc seguint el mateix criteri que en els desplaçaments regulars, sempre que es viatgi en vol xàrter".

Seguint aquesta premissa, i amb el codi a la mà, no se'ls estarà cobrant "ni avió ni allotjament amb early check-in i late check-out" i tindran cobertes "les taxes aèries, els serveis de restauració addicional i els trasllats" a canvi de 160 euros per als partits de Lliga amb nit d'hotel i 275 als desplaçaments europeus: és a dir, una part del que en total assumeix el club pel pack sencer. En aquest protocol no hi ha detalls sobre els acompanyants addicionals —en l'actual gira, hi ha hagut directius amb més d'un familiar a l'avió—, però sí que queda clar que "en cas de desplaçaments nombrosos, el llistat d'assistents serà validat pel director general". Avui en dia, de facto, aquesta funció executiva la compleix el mateix Laporta.

Extracte de la proposta del protocol de viatges del 2021.
Extracte del protocol de viatges aprovat per la junta de Bartomeu.

En el Barça actual, tothom que no sigui plantilla, staff, directiu o treballador del Barça paga alguna cosa per anar a la gira. En canvi, segons el protocol de la junta de Josep Maria Bartomeu, al qual sí que ha tingut accés aquest diari, "un acompanyant amb vincle familiar" sí que tenia tota la despesa pagada. "Havies de compartir habitació amb aquesta persona, que normalment era la teva dona —recorda un dels antics directius—, i si no, havies de pagar hotel a banda". El que sí que era més restrictiu era el nombre de dirigents que podien anar amb l'equip: un màxim de sis, així com el règim per als acompanyants que se sumaven a l'expedició. "Pagaran sempre el preu de soci o seguidor [...] Poden comprar només avió o el paquet complet. El preu de l’avió no variarà encara només s'usi un dels trajectes", diu el document en qüestió.

I el Reial Madrid, com ho fa? En aquesta gira promocional, l'expedició blanca no ha superat les 70 persones entre jugadors, staff, directius i treballadors. Per la seva banda, el campió de la Champions, el Manchester City, només cobreix el desplaçament en gires als empleats essencials més enllà de l'equip. Si volen pujar a l'avió, els membres del board citizen han de passar per caixa. Res a veure amb el Barça, on la frontera entre anar de gira i gaudir d'unes vacances subvencionades és una mica més làbil.

Rèplica del Barça a la informació publicada

En relació a la notícia publicada a l’ARA el 2 d’agost passat, el FC Barcelona n’ha demanat la rectificació, que s’efectua en els següents termes. El club vol deixar constància que les dades oficials en relació als acompanyants en la gira als EUA han estat les següents: 20 familiars de membres de la junta directiva, quatre amics personals dels mateixos i 20 familiars de tècnics i jugadors. És a dir, que el total de persones acompanyants ha estat de 44 i no de més de 100, com es diu a la notícia. I que evidentment tots ells s’han cobert les despeses de tot el viatge en conformitat amb les polítiques internes de desplaçament acordades pel club.

Per la seva banda, l’ARA es ratifica en la notícia publicada respecte al nombre d’acompanyants, que va recollir de diversos testimonis presents en la gira. Posteriorment, va voler contrastar aquesta informació a través dels canals oficials de comunicació de la institució i la resposta d’aquests va ser: “La informació quantitativa que demanes no és compartible, com crec que entendràs; el FC Barcelona és una empresa privada sense subvencions públiques”. Aquest diari va insistir per obtenir una versió oficial sobre les xifres d’acompanyants, així com de la quantitat econòmica que aquests van pagar per gaudir de la gira. Cap de les dues consultes va ser atesa de forma expressa.

stats