Barça
Esports Barça 11/03/2023

Millorar el contracte de Xavi, l'entrenador del Barça més barat des que Guardiola tenia cabells

Vilanova, Martino, Luis Enrique, Valverde, Setién i Koeman van iniciar les seves respectives etapes a la banqueta blaugrana amb salaris superiors al de Terrassa

4 min
Xavi, amb Laporta, a la gespa del Camp Nou

BarcelonaXavi Hernández i el seu cos tècnic s'han guanyat la renovació a pols. Almenys, això és el que va transmetre el president Joan Laporta en una compareixença al Círculo Ecuestre aquest dimarts. L'egarenc va respondre, a la tarda i en un acte a Terrassa, que "primer títols i, després, renovació". Si a finals de setembre, tal com va publicar l'ARA, ampliar i millorar el contracte de l'egarenc no era una prioritat pel president blaugrana, ara, la cosa ha canviat.

La bona dinàmica a la Lliga i el retorn de la il·lusió al Camp Nou –la mitjana d'assistència aquest curs és de 82.492 espectadors–, han fet que la truita es girés. La consecució de la Supercopa d'Espanya amb un recital davant del Reial Madrid (1-3), els nou punts de marge respecte dels blancs a la Lliga i plantar l'equip a les semis de Copa formen part de l'argumentari que ha dut Laporta a pronunciar-se amb rotunditat sobre la continuïtat del tècnic.

Encara que inicialment no hi cregués per la seva falta d'experiència (i per la seva vinculació a Víctor Font), el màxim dirigent culer ha acabat trobant en Xavi un entrenador que li dona estabilitat. De fet, l'anunci que vol renovar-lo va en aquesta mateixa línia: enviar un missatge de fortalesa que suposi, també, una empenta d'optimisme i de tranquil·litat al vestidor de cara al tram final del curs. Durant la seva primera presidència a l'entitat (2003-2010), Laporta només va tenir dos entrenadors: Frank Rijkaard (2003-2008) i Pep Guardiola, que acabaria marxant l'estiu del 2012, ja amb Sandro Rosell a la presidència.

Al neerlandès el va aguantar quan les coses anaven més mal dades i el temps li va donar la raó amb la consecució de dues Lligues (2004-05 i 2005-06) i una Champions (2005-06). Quan l'equip es va començar a deixar anar de forma irreversible, Laporta –sota el consell de Johan Cruyff– va apostar per un joveníssim Guardiola, que només tenia un any d'experiència com a entrenador del filial a Tercera Divisió, i el club va viure la seva etapa més gloriosa, pel que fa a joc i títols.

El cos tècnic de Xavi Hernández.

El tècnic de Santpedor va acceptar el repte amb una nòmina humil, de menys de 3 milions d'euros bruts més objectius, que Laporta no tardaria a millorar després d'un any ple d'èxits com va ser la consecució del triplet aquell mateix curs (2008-09) i que s'estendria a un sextet històric. El juny del 2009 ja es va posar en marxa la seva ampliació, que es consumaria de forma oficial el gener del 2010, i va triplicar la quantitat inicial a cobrar. Llavors, Guardiola va allargar el seu vincle un curs més. Xavi i el seu equip de treball, segons ha pogut saber l'ARA, cobren al voltant de 4 milions bruts més objectius, fet que el converteix en l'entrenador més barat del Barça des que Guardiola tenia cabells. Tant Tito Vilanova com el Tata Martino, Luis Enrique, Ernesto Valverde, Quique Setién i Ronald Koeman van iniciar la seva etapa a la banqueta blaugrana amb salaris superiors al seu.

Quitances que han sagnat els comptes del Barça

"És molt conscient de la situació del club. No et fa estirar més el braç que la màniga, no demana bogeries. És un entrenador agraït", va dir també Laporta amb relació a Xavi. “La renovació amb el Barça no va de diners ni d’anys”, afegiria, per la seva banda, el tècnic. A més de dotar d'estabilitat el vestidor, evitar un carrusel d'entrenadors també s'ha de llegir en clau econòmica. Només les quitances de Koeman –cessat per Laporta el novembre del 2021–, Setién i Valverde –tots dos destituïts per Bartomeu– li han costat al Barça prop de 30 milions d'euros pel fet de ser acomiadats mentre tenien contracte en vigor. La liquidació del càntabre és de quatre milions –en sis terminis–, la del neerlandès va suposar una despesa extraordinària de 12 milions i, la de l'extremeny, 11. La xifra hauria pogut ser superior, però l'actual tècnic de l'Athletic Club va perdonar quantitats del seu darrer any de contracte, que havia firmat després de renovar el febrer del 2019.

Després de la destitució de Koeman i d'una àrdua negociació amb l'Al-Sadd, que va demanar cinc milions per alliberar-lo, va arribar Xavi. El vallesà està lluny dels tècnics més ben pagats de la Lliga. Qui més cobra és el Cholo Simeone, preparador de l'Atlètic de Madrid des del 2011, amb un salari brut anual de quasi 40 milions d'euros, segons va destapar fa uns mesos L'Équipe. El segueix Carlo Ancelotti (Reial Madrid), amb un sou de gairebé 12 milions bruts a l'any. La posició actual de Xavi s'acosta més a la del mateix Valverde, que té amb l'Athletic Club un contracte molt condicionat pels objectius (i que va renovar, fins al 2024, el febrer passat) i Imanol Alguacil, que voreja el milió i mig net anual gràcies a la fiscalitat basca. Manuel Pellegrini, del Betis, també té uns emoluments superiors als que avui dia té el de Terrassa.

La intenció de Laporta és millorar les condicions de Xavi. Això sí, amb un salari ascendent que millori a partir del 2024 perquè el sou del cos tècnic va inclòs dins del fair play financer i Javier Tebas ja ha avisat que el Barça seguirà excedit.

stats