Futbol
Esports Barça 10/04/2023

Oriol Romeu, el secret més ben guardat del Girona que és molt més que un futbolista

Educat al planter del Barça, ara és el far de l'equip de Míchel i ha escrit i autoeditat un llibre

3 min
Oriol Romeu celebrant un gol del Girona durant un partit de Lliga

BarcelonaAbans de fitxar pel Chelsea amb 19 anys, Oriol Romeu (Ulldecona, 24 de setembre del 1991) havia compartit vestidor amb migcampistes com Xavi, Iniesta i Busquets. A Londres, va coincidir amb una llegenda com Lampard. "De dubtes sobre si estàs a l'altura n'he tingut durant molt de temps. A l'inici molt més, perquè encara no has acumulat prou temps a l'elit per sentir-te un jugador fet i preparat per a aquests escenaris. Fins després dels 23 anys no vaig jugar més de 30 partits en una temporada. He sentit la síndrome de l'impostor fins fa molt poc, la portava gravada. Els dos últims anys de la meva carrera és quan he estat més segur de mi mateix", explicava en una entrevista a l'ARA l'actual àncora del Girona.

Eren declaracions abans de canviar Southampton per la capital gironina, on, de la mà de Míchel Sánchez, s'ha retrobat amb una proposta futbolística diferent de la que s'havia acostumat a practicar els últims anys a Anglaterra. Abans d'aterrar a l'estiu a Girona, Romeu havia jugat les últimes set temporades a la Premier League. "Quan vam tenir assegurat l'ascens, el director esportiu [Quique Cárcel] el va posar en una llista com a fitxatge prioritari. No ho va dir a ningú, perquè semblava impossible que vingués [Romeu tenia contracte en vigor]. Va fer les primeres aproximacions, i va informar molt poca gent de les seves intencions. Després de diverses converses amb el seu representat, i amb la voluntat del jugador de tornar a casa, vam aconseguir-ho", expliquen fonts del conjunt gironí a aquest diari.

"És un jugador molt top, en molts sentits. És experimentat i això es nota, dins i fora de la gespa", continuen. La seva primera experiència a Anglaterra va ser amb el Chelsea (2012-15), on va sortir a préstec al València (2013-14) i a l'Stuttgart (2014-15). Finalment, al Southampton (2015-2022), va viure la seva millor etapa com a futbolista. Tot i que el conjunt del sud d'Anglaterra ara pateix per mantenir la categoria, l'equip va exhibir alguna cosa més que una bona defensa durant el final del curs 2019-20 i l'inici del 2020-21, etapes marcades per la pandèmia i amb Ralph Hasenhüttl a la banqueta. Romeu va poder demostrar que no només era un pivot recuperador, sinó que també era un futbolista amb bon toc, una virtut que ara pot tornar a expressar amb la proposta de Míchel.

"Quan surts del Barça aviat t’adones de com és de difícil jugar amb altres estils. Del filial vaig anar al Chelsea, i la manera de jugar era molt més directa i vertical: la pilota passava pel mig del camp només la meitat de vegades que quan jugava al filial! M’havia d’adaptar, ja que rarament tornaria a trobar-me en equips amb la manera de jugar del Barça", recordava a l'ARA Romeu sobre el gruix de la seva experiència al futbol anglès.

Ara, amb 31 anys, el migcampista d'Ulldecona és indiscutible per a Míchel. Amb 2.145 minuts, és el quart jugador més utilitzat, només per darrere de Santi Bueno, Taty Castellanos i el seu paisà i amic Aleix Garcia (amb qui té negocis vinculats pàdel). Romeu ha sigut titular en tots els partits en què ha estat disponible menys en dos: un de Lliga, baixa per sanció, i a la primera ronda de Copa.

Oriol Romeu, cara a cara amb Sergio Busquets

En declaracions als mitjans del club gironí, Romeu ha expressat la seva il·lusió per tornar a jugar a l'estadi blaugrana. "A qualsevol jugador sempre l'emociona jugar al Camp Nou, un dels millors escenaris. És un orgull i és molt bonic també pel meu passat allà". Romeu es trobarà amb Busquets. Són dos pivots en dos equips en què aquesta posició requereix talent i molta responsabilitat. Segons les dades de la Lliga, el blaugrana, amb un partit menys que el jugador del Girona, ha servit més passades (1.318 a 1.118) i han guanyat gairebé els mateixos duels: 221 Romeu i 225 Busquets.

En la parcel·la ofensiva, l'ebrenc ha marcat un gol, però Busquets ha repartit tres assistències per cap de Romeu. Defensivament, el d'Ulldecona té paràmetres lleugerament millors que el capità blaugrana: ha bloquejat més xuts (6 a 2), ha interceptat més pilotes (24 a 17), ha completat un rebuig defensiu més (25 a 24) i ha recuperat més cops la possessió (142 a 135). Romeu, però, ho ha fet amb 400 minuts més. "És la peça clau de l'equip, l'extensió de Míchel a la gespa", destaquen des del Girona.

Romeu, un futbolista diferent: lectura, filosofia i meditació

El d'Ulldecona és, també, un exemple per als seus companys. Malgrat que de jove va patir tres lesions greus al genoll dret, sempre ha destacat per la seva fortalesa física. "Cuida l'alimentació, el descans... És molt disciplinat. Això ja ho va adquirir durant la seva etapa a Anglaterra". Romeu també surt dels motlles del futbolista convencional. És un aficionat a la lectura i ha publicat i autoeditat Una temporada inoblidable: el viatge interior d'un futbolista. Al llibre reflexiona sobre temes com el consumisme, la filosofia o la psicologia en el món del futbol. "Cultivar-te com a persona i saber-te conèixer a tu mateix et fa ser millor futbolista", explicava a aquest diari.

stats