Esports Barça 01/10/2017

El partit a porta tancada sacseja la junta i provoca dues dimissions

Bartomeu es responsabilitza de la decisió i veu com li pleguen dos directius

i
Martí Molina
3 min
En un Camp Nou sense públic, algú va penjar una pancarta a favor del referèndum de Catalunya.

BarcelonaEn el mateix moment que es prenia la decisió de disputar el partit entre el Barça i el Las Palmas, dos directius del conjunt blaugrana presentaven la dimissió. Carles Vilarrubí, fins ara vicepresident de l’àrea de relacions internacionals i institucionals, i Jordi Monés, directiu i comissionat del Barça Innovation Hub, van decidir deixar el club en una de les tardes més amargues que ha viscut el president Josep Maria Bartomeu des que va fer-se càrrec del club. “És una decisió que he pres jo, i ha sigut la més difícil des que soc president”.

El màxim mandatari es responsabilitzava, després del partit, de la decisió de jugar a porta tancada. “Tancar el camp hauria sigut notícia. Deixar que es jugui significa que durant noranta minuts tot el món es preguntarà què està passant, i és una imatge molt potent”, argumentava Bartomeu en declaracions a Catalunya Ràdio. La decisió final va ser seva, però “consensuada” amb el vestidor, tal com va desvelar Ernesto Valverde en la roda de premsa posterior. “L’equip era perfectament conscient de què passava a Catalunya. No vivim en un iglú”, va comentar l’entrenador. “És estrany, gens habitual. Es va valorar la possibilitat de no jugar, però a nivell esportiu ens perjudicava molt”, va dir Sergio Busquets. Piqué també va reconèixer que la voluntat inicial de la directiva era no jugar, però que el vestidor opinava el contrari.

Poden produir-se més dimissions

Bartomeu no podia amagar que va trobar resistència en part de la directiva. El més vehement va ser Vilarrubí, que va presentar immediatament la dimissió. “Cadascú té les seves opinions, hi haurà temps per valorar-ho. És normal que hi hagi discrepàncies i que no hi estiguem d’acord, perquè som un club transversal”, va dir el president, abans fins i tot que es donés a conèixer la decisió de Monés d’abandonar la junta, en el seu cas, “per coherència”.

La decisió d’aplaçar el partit es va debatre al migdia, en una reunió d’urgència en què la Lliga, presidida per Javier Tebas, i els Mossos d’Esquadra també van tenir el seu paper. La trobada va ser llarga, i la discussió, complexa. Fins al punt que, a banda de Vilarrubí i Monés, altres directius també es van plantejar seriosament la possibilitat de renunciar al càrrec. Aquesta setmana prendran una decisió definitiva.

L’àrbitre del partit també va donar la seva versió dels fets. Es va queixar, en l’acta, que havia arribat a l’estadi “sense l’escorta policial habitual”, i que, un cop al Camp Nou, va reunir-se amb membres del club. Va ser el cap de seguretat qui el va informar que hi havia el risc que saltessin espontanis a la gespa, de manera individual o massiva. Posteriorment, i “mentre feia l’escalfament”, li van comunicar que havien decidit jugar sense públic. Va ser quan faltava menys d’una hora per al partit. Fora del recinte del Camp Nou es van quedar uns quants milers d’aficionats, la majoria estrangers, que esperaven a la porta amb l’entrada a la mà i que no van encaixar bé la situació.

Tot i jugar sense públic, un espontani que havia burlat totes les mesures de seguretat va aconseguir saltar a la gespa, al minut 71 de partit, i va ser “retirat pels responsables de seguretat i sense interferir en el joc”, segons va redactar en l’acta José Luis Munuera Montero.

“El club ha intentat ajornar el partit però no ha sigut possible. I llavors ha volgut tenir un gest excepcional en una situació excepcional”, justificava Valverde, que va destacar que la situació a l’entorn va desestabilitzar els futbolistes al terreny de joc. “Són d’aquells que s’acostumen a tòrcer, perquè penses en moltes altres coses que no són el joc”.

stats