Barça
Esports Barça 05/10/2022

La ressaca milanesa del Barça: zero incendis i un bri d'autocrítica

El club blaugrana descarta fer soroll institucional tot i la seva indignació per l'arbitratge en la derrota contra l'Inter

4 min
Ousmane Dembélé aixecant els braços per protestar una decisió de Slavko Vincic.

BarcelonaUn gol psicològic, d'aquells que fan especialment mal, del turc Çalhanoğlu abans del descans va fer que el Barça es retrobés amb fantasmes indesitjats a la Lliga de Campions. Els de Xavi Hernández van tenir més possessió de pilota i més ocasions clares que el seu oponent al Giuseppe Meazza, però no van rendibilitzar el seu pla de joc contra un Inter de Milà que va recollir els fruits gràcies a ser molt consistent en camp propi i vertical quan trepitjava el terreny rival. La segona desfeta seguida a la màxima competició elimina el marge d'error en les tres jornades que queden perquè es decideixi la lligueta, dues de les quals al Camp Nou, on els blaugranes hauran de guanyar l'Inter (12 d'octubre) i el Bayern (el 26) per no prendre més mal. En la seva tornada de matinada a Barcelona, l'expedició liderada per Joan Laporta expressava preocupació davant la possibilitat real de tornar a quedar fora de la Champions per segona campanya seguida, però sobretot indignació per l'actuació de la dupla arbitral formada per l'eslovè Vincic al camp i el neerlandès Van Boekel a la sala de videoarbitratge. Tant des de la llotja com des del cos tècnic els col·loquen part de la responsabilitat de la derrota en terres italianes.

En calent, l'encarregat de posar paraules a la contrarietat va ser Xavi. "Estic molt enfadat perquè és una injustícia. Ja ho he dit altres vegades: els àrbitres s’haurien d’explicar. Per què no pita el penal? Per a mi és claríssim. Però és que això ho hauria de sortir a argumentar ell. Li he demanat explicacions i no l’he entès", va afirmar l'egarenc en la roda de premsa posterior al partit, referint-se a l'acció en el temps de descompte en què Dumfries va evitar amb la mà dins de l'àrea que Ansu Fati rematés de cap. Vincic i Van Boekel no van filar igual de prim que minuts abans, quan van assenyalar una mà precisament de l'hispanoguineà per anul·lar el gol de l'empat de Pedri, ni que en la primera meitat, quan van convenir que Eric Garcia havia comès penal pel mateix motiu en una jugada invalidada per fora de joc de Lautaro. En privat, l'enuig pujava de to. "És inacceptable. Tot això amb VAR no pot passar i et fa malpensar", deien a l'ARA des del vestidor, on a més lamenten la factura mèdica del desplaçament a Milà. Christensen serà baixa durant un mínim de dues setmanes per un esquinç al turmell, mentre que Kessie pateix una elongació muscular. Tots dos estan descartats per jugar el clàssic.

Amb la ferida oberta, el Barça es va plantejar enviar una protesta formal a la UEFA per l'actuació arbitral al Meazza, però amb el pas de les hores aquesta via s'ha anat refredant fins al punt que l'entitat explorarà vies més diplomàtiques perquè s'escolti la seva veu. Des de la planta noble del Camp Nou consideren que pot ser contraproduent fer grans anuncis i generar soroll contra l'estament continental. Per això s'optarà per recuperar la feina de passadissos i demanar les explicacions pertinents a través de persones amb ascendent com el mateix Laporta o Mateu Alemany, acostumats a tractar amb alts càrrecs del món del futbol. A més, al club són conscients que el litigi obert pel tema de la Superlliga no ajuda en la relació amb la UEFA. En aquest sentit, a mitjans de desembre s'emetrà un veredicte des del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'existència o no d'una posició de domini dels estaments supranacionals (UEFA i FIFA) en relació amb la nova competició que proposen el Madrid, el Barça i el Juventus a despit del format tradicional de Lliga de Campions, vigent des de mitjans dels anys 90.

Barça i Madrid repeteixen àrbitre de VAR

Una de les coses que es traslladaran a l'organisme europeu és per què Van Boekel ha fet d'àrbitre VAR del Barça en tres dels últims quatre partits europeus (Eintracht, Bayern i Inter) disputats. El neerlandès, de fet, ja va causar certa polèmica per no avisar l'àrbitre principal durant la visita a l'Allianz Arena sobre un possible penal a Dembélé amb empat a zero al marcador. L'ARA ha consultat si aquesta repetició és habitual i, agafant com a mostra els equips espanyols de la Champions, els rivals de grup del Barça, el PSG i el Manchester City, només el Madrid ha vist com l'italià Massimiliano Irrati controlava el VAR tant en la segona jornada contra el Leipzig com en la tercera davant del Xakhtar. La resta de conjunts analitzats han tingut un professional diferent en cada compromís europeu.

Tot i que la polèmica arbitral acapara l'atenció després de la derrota contra l'Inter, Xavi i els seus ajudants tenen clar que la recepta que es va seguir per intentar guanyar en terres italianes no va ser la bona. "Està clar que ens va costar generar", admeten des de Sant Joan Despí, on no s'extreuen conclusions positives sobre la disposició tàctica dels jugadors. De cara als pròxims partits, i més encara considerant les baixes sobrevingudes, s'espera que el Barça evolucioni per retrobar-se amb la versió prèvia a l'aturada de seleccions. Perquè el pas enrere a Mallorca i Milà és evident.

stats