Barça
Esports Barça 20/07/2013

De Rubi a 'Tata' Martino: el perfil dels possibles relleus de Tito Vilanova

El Barça ha d'escollir un entrenador per substituir el de Bellcaire d'Empordà. Aquests són alguns dels noms que han sonat per fer-se càrrec de la banqueta blaugrana

M.m.
4 min

BarcelonaEnquesta a l'Ara.cat: Quin perfil d'entrenador prefereixes per substituir Tito Vilanova? Entra-hi i vota

Després de saber que Tito Vilanova no continuarà a la banqueta del Barça, el club ha d'escollir d'urgència un substitut. Aquests són els perfils dels possibles candidats, ja siguin tècnics de la casa, entrenadors sense equip o altres que tenen contracte amb algun club.

TÈCNICS DE LA CASAJordi Roura (Llagostera, 10 de setembre de 1967):

Va començar la seva trajectòria com a tècnic l'any 1998, al Yokohama Flügels japonès, on va estar dos anys al costat de Carles Reixach. Després va tornar a Catalunya per ocupar la secretaria tècnica del Terrassa, fins que el 2007 va passar a ser l'entrenador de l'Hospitalet, però a finals d'any va ser cessat pels mals resultats. Després va tornar al Barça –on havia sigut jugador– per ser segon entrenador de Luis Enrique al filial, posteriorment observador del primer equip i, el 2012, segon entrenador del Barça al costat de Tito Vilanova. Roura va ser el primer entrenador, de forma interina, quan Tito va ser als Estats Units per tractar-se de la seva malaltia.

Joan Francesc Ferrer 'Rubi' (Vilassar de Mar, 5 de febrer de 1970): El 2001 comença la trajectòria com a entrenador al Vilassar, a 3a Divisió, per passar posteriorment a l'Hospitalet, el Sabadell, l'Espanyol B –on aconsegueix l'ascens a Segona B–, l'Eivissa i el Benidorm. La temporada 2011/12 fitxa com a segon entrenador del Girona –al costat de Javi Salamero– i aquesta darrera temporada n'ha sigut el primer entrenador, on ha aconseguit el millor resultat de la història del club gironí. Aquest estiu ha fitxat pel Barça per incorporar-se a l''staff' de Tito Vilanova.

Eusebio Sacristán (La Seca –Valladolid–, 13 d'abril de 1964): Va començar la seva trajectòria com a tècnic el 2009, però des del 2003 va formar part de l''staff' tècnic del Barça, quan Frank Rijkaard n'era l'entrenador. Cinc anys després va fer la primera aventura en solitari a la banqueta del Celta de Vigo, quan a mitja temporada va substituir Pepe Murcia, i va aconseguir la salvació, igual que la temporada següent. El 2010 va deixar el club gallec i una temporada després (2011) es va fer càrrec de la banqueta del Barça B en substitució de Luis Enrique.

TÈCNICS SENSE EQUIP

Gerardo 'Tata' Martino (Rosario –Argentina–, 20 de novembre de 1962): L'any 1997 va començar a entrenar l'Almirante Brown argentí, i va continuar al seu país d'origen dos anys més, al Platense i l'Instituto. El 2002 se'n va anar al Paraguai per entrenar el Libertad, on va guanyar dues lligues, i després va fer el mateix al Cerro Porteño. El 2004 va tornar a l'Argentina per dirigir el Colón, i un any després va visitar novament el Paraguai per tornar a dirigir el Libertad –va aconseguir un nou títol–, i posteriorment la selecció paraguaiana, fins al 2011. Llavors va tornar un cop més a l'Argentina per dirigir el Newell's, l'equip amb el qual va aconseguir la lliga aquest 2013.

Jupp Heynckes (Mönchengladbach –Alemanya–, 9 de maig de 1945): Debuta com a tècnic el 1979 precisament al Borussia M'bach, el club de la seva ciutat. Després dirigeix el Bayern Munic durant tres anys, i posteriorment visita la Lliga espanyola, on entrena tres clubs diferents: Athletic Club, Tenerife i Reial Madrid. També passa per la lliga portuguesa, on dirigeix el Benfica. Acaba la seva carrera a Alemanya: Schalke'04, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen i Bayern Munic, on aquest estiu ha anunciat –a priori– que es retira del futbol actiu. Al seu palmarès destaquen tres títols a la Bundesliga –sempre amb el Bayern– i dues Champions –amb el Reial Madrid el 98 i el Bayern aquest 2013.

Marcelo Bielsa (Rosario –Argentina–, 21 de juliol de 1955): Després d'abandonar el futbol en actiu s'estrena com a entrenador al Newell's Old Boys, on guanya la Primera Divisió (91) i el torneig Clausura (92). Posteriorment se'n va a Mèxic per dirigir l'Atlas i l'América, i el 97 torna al seu país per dirigir el Vélez Sarsfield, equip amb el qual també guanya el Clausura 1998. Aquell estiu fitxa per l'Espanyol, però només disputa sis partits perquè rep una oferta per dirigir la selecció argentina. Bielsa està amb l''albiceleste' fins al 2004, i del 2007 al 2011 dirigeix el combinat xilè. El 2011 fitxa per l'Athletic Club, club que ha dirigit fins a aquest estiu.

Frank Rijkaard (Amsterdam –Holanda–, 30 de setembre de 1962): El 1998 debuta a la banqueta a la selecció del seu país, Holanda, però sense fortuna en les grans competicions i deixa el càrrec el 2000. La temporada 2001-02 entrena l'Sparta Rotterdam i posteriorment fa el salt al Barça, equip que dirigeix durant sis temporades (fins al 2008) i on aconsegueix els únics títols que té en el seu palmarès com a entrenador: dues Lligues i dues Champions. El 2009 fitxa pel Galatasaray, i el 2011 marxa a dirigir la selecció d'Aràbia Saudita, fins a aquest 2013.

TÈCNICS AMB CONTRACTE

Luis Enrique (Gijón, 8 de maig de 1970): Quatre anys després de penjar les botes va decidir fer el salt a les banquetes de la mà del filial del Barça, equip que va entrenar del 2008 al 2011 i on va aconseguir l'ascens de la Segona Divisió B a la categoria de plata. Aquell estiu del 2011 va afrontar un nou repte, dirigir un club a la màxima categoria, i va fitxar pel Roma. Però al conjunt italià els resultats no el van acompanyar i al final de temporada va deixar el club. Aquest estiu va firmar pel Celta de Vigo.

Ernesto Valverde (Viandar de la Vera –Càceres–, 9 de febrer de 1964): El Txingurri deixa el futbol el 1997 i de seguida s'integra a les categories inferiors de l'Athletic Club –on s'havia format com a jugador–, i arriba fins al filial bilbaí. El 2003 es fa càrrec de la primera plantilla de l'Athletic Club i completa una bona primera temporada, però renuncia al càrrec després per desavinences amb la directiva. Posteriorment dirigeix l'Espanyol (2006-08), equip que aconsegueix classificar per a la final de la UEFA del 2007. Acabada l'etapa al club blanc-i-blau, Valverde fa les maletes a l'Olympiacos grec, i una temporada després es fa càrrec de la banqueta del Vila-real, però és destituït del conjunt groguet a mig curs. El 2010 torna a l'Olympiacos, i dues temporades després retorna a la Lliga per agafar el València a mitja temporada –després de la destitució de Mauricio Pellegrino–. Aquest estiu ha fitxat per l'Athletic Club.

Enquesta a l'Ara.cat: Quin perfil d'entrenador prefereixes per substituir Tito Vilanova? Entra-hi i vota

stats