Barça

Vendre Memphis, un negoci rodó per al Barça

El club posa el davanter a l'aparador en contra de la voluntat de Xavi

3 min
Memphis celebrant el gol que va marcar al Mallorca.

Barcelona"Fitxar Memphis ha sigut un negoci rodó. Si surt bé, tenim un davanter de primer nivell a cost zero. I, si surt malament, com que tan sols té dos anys de contracte, les pèrdues serien mínimes". Aquesta frase la va dir una veu autoritzada de la cúpula esportiva del Barça a l'estiu, just després de presentar el futbolista neerlandès, que arribava gratis després d'acabar contracte amb l'Olympique de Lió. Una temporada després, l'afirmació té més sentit que mai. Memphis ha ofert un rendiment irregular al llarg del curs, però ha deixat alguns detalls de qualitat que han fet que el seu valor de mercat es mantingui. Conscients d'això, i en un context com l'actual en què el club necessita amb urgència ingressos, el president Joan Laporta ha decidit posar el futbolista a l'aparador. Ara bé, Xavi no hi està d'acord: el tècnic de Terrassa vol que el neerlandès continuï al primer equip.

Un cop més, la qüestió econòmica passa per davant de la raó esportiva. I no serà, ni de bon tros, l'última vegada. Almenys mentre el Barça continuï tenint problemes amb el famós límit salarial. Xavi i Laporta han parlat de fitxatges, d'altes i de baixes. La carta als Reis és extensa, però tot acaba depenent sempre del mateix: tenir capacitat real per fer incorporacions. Encara que, en termes financers, el club hagi recuperat un cert múscul, continua sense poder comprar els jugadors que voldria perquè no té marge per inscriure gairebé ningú. La sortida de Coutinho a l'Aston Villa, ja confirmada, i la més que possible marxa de Frenkie de Jong donaran oxigen a l'entitat, tot i que no és suficient per arreglar el problema de fons. El club treballa, en paral·lel, per poder obtenir diners d'un fons d'inversió –CVC o un altre– i per vendre actius com Barça Studios. Tanmateix, la venda de futbolistes continua sent necessària. El gran inconvenient és que no hi ha ofertes per als jugadors descartats o bé són irrisòries.

La venda de Memphis pot suposar un benefici net d'entre 20 i 30 milions

El cas de Memphis Depay és particular. A diferència de Coutinho i De Jong, suposaria un benefici net per al club, perquè hi va arribar lliure i no hi ha cap quantitat pendent d'amortitzar. El jugador és un dels que està qualificat de franquícia, perquè el seu sou representa més del 5% del total de la plantilla. D'aquesta manera, a banda d'estalviar-se la fitxa, un 33% d'aquests diners i un 33% del preu del traspàs es podrien fer servir per incorporar nous jugadors. De moment, no han transcendit ofertes concretes per al futbolista, però el preu de mercat, segons el portal Transfermarkt, seria de 45 milions d'euros. Això sí, cal tenir en compte que Memphis tan sols té un any de contracte (fins al 2023) i, per tant, la xifra que n'obtindria el Barça seria més baixa, d'entre 20 i 30 milions aproximadament.

Però el cos tècnic no vol perdre de vista Memphis. No és a l'onze titular que Xavi té al cap, però sí que hi veu un recanvi de garanties per quan ha de fer rotacions. Memphis té gol (n'ha marcat 13 en 36 partits) i és el màxim anotador de l'equip, juntament amb Aubameyang. A més, s'ha adaptat progressivament al sistema de joc que vol Xavi. I, amb 28 anys, encara té molt de futbol a les botes. La resposta que arriba des de la llotja és, precisament, que Memphis no és indiscutible a l'onze i que amb Xavi ha començat més partits a la banqueta (10) que no pas de titular (9). Un altre argument per vendre Memphis és que Auba, tot i haver arribat al gener, ha marcat els mateixos gols que el neerlandès en tota la temporada.

El club sap que la decisió s'ha de prendre aquest estiu, perquè és l'únic moment en què el Barça té la paella pel mànec. Si comença la temporada i Memphis continua a l'equip, aleshores tan sols tindria un any de contracte i al gener ja es podria comprometre amb qui volgués i anar-se'n lliure. Per tant, si s'hi vol fer caixa, tan sols pot ser des d'ara fins al 31 d'agost. L'alternativa a la venda seria la renovació, però aquesta opció no és ara mateix damunt la taula. Xavi intentarà que el seu criteri futbolístic s'imposi, però és conscient que en moltes situacions té les de perdre. Sí que té clar que evitarà el conflicte directe amb el president. El club està malament, més i tot del que es podia imaginar.

stats