BARÇA
Esports 13/02/2015

Bartomeu declara davant el jutge que els contractes de Neymar van ser cosa de Sandro Rosell

Afirma que va demanar córrer un "risc zero" un cop va ser president, motiu pel qual es van pagar 13,5 milions

ángeles Vázquez / Toni Padilla
2 min
Josep Maria Bartomeu, entrant a l'Audiència Nacional / PACO CAMPOS / EFE

BarcelonaJosep Maria Bartomeu, president del Barça, ja ha comparegut a l'Audiència Nacional per declarar en el cas Neymar. Bartomeu i l'advocat Cristóbal Martell han donat explicacions per un suposat delicte de frau fiscal contra Hisenda per valor de 2,8 milions d'euros. La vista ha durat gairebé tres hores. Inicialment, el Barça havia escollit Néstor Lamela com a representant, però el jutge Ruz no va acceptar-lo, ja que havia actuat com a testimoni en aquest mateix cas.

Segons fonts jurídiques consultades per l'ARA, Bartomeu ha defensat que ell no va tenir pes quan es va fitxar Neymar o se'n va negociar el contracte. El president sempre ha defensat que el fitxatge del jugador, prou complicat, no va ser responsabilitat seva, malgrat que el va firmar, en ser vicepresident esportiu. Bartomeu ha defensat que un cop va arribar a la presidència va demanar "estudiar i regularitzar el cas" de Neymar sota la consigna de córrer un "risc zero". Fonts del club creuen que segurament, s'ha pagat més del necessari per evitar, precisament, el que ha acabat passant: ser imputats. El fiscal pensa diferent i durant tres hores ha preguntat a Bartomeu per les operacions relacionades amb el cas. El Barça va pagar 13,5 milions en una declaració complementària per evitar ensurts, però el fiscal considera que part dels pagaments fets a Neymar es van tributar malament per una qüestió de temporada. El Barça els va fer pensant que Neymar encara no era resident a Espanya, amb data del 2013, i el fiscal creu que s'hauria hagut de fer amb la tributació superior d'un resident, ja que la data d'aquesta operació, el 2014, va arribar amb Neymar gaudint ja de residència a Espanya.

Preguntat pel fiscal del cas, Bartomeu ha negat que els contractes amb l'empresa del pare del jugador siguin "instrumentals", és a dir, operacions encobertes per pagar més al jugador. El Barça, Neymar i el seu pare van signar un total de vuit contractes. El fitxatge purament esportiu i altres amb l'empresa del pare: 8,5 milions com a contracte de treball, 1,5 milions en concepte d'imatge, 649.985 euros en despeses de representació i gestió de l'agent del futbolista, 2 milions pel seguiment de jugadors i 4 milions per buscar contractes de publicitat amb empreses brasileres. Bartomeu ha recordat que aquestes empreses ja porten anys treballant i que ja han tancat un acord amb un primer patrocinador brasiler, un desodorant per als peus. El president doncs, ha defensat que aquests contractes són independents de l'operació esportiva.

El president del Barça ha entrat a l'Audiència Nacional acompanyat del seu advocat, José Ángel González Franco, que també ha assistit a la declaració.

stats