Les claus amb què els Celtics busquen sentenciar l'anell contra els Warriors

Els de Boston tenen l'oportunitat de desmarcar-se en la sèrie, mentre que els de San Francisco volen recuperar el factor pista

Oriol Cartró
BKN-BKO-SPO-2022-NBA-FINALS---GAME-THREE

BarcelonaEl tercer partit de les finals de la NBA entre Boston Celtics i Golden State Warriors, disputat aquest dijous a la matinada, s'ha saldat amb una clara victòria a favor de l'equip local, Boston (116-100). Amb aquest èxit, el conjunt verd se situa un triomf per davant en la sèrie de set partits (2-1). Amb el duel a Boston, les finals de la NBA han tornat a un dels pavellons més mítics de la història de la competició, tot i que on es juga ara és al nou TD Garden, que es va inaugurar el 1995, ubicat just al costat de l'antic pavelló. Aquestes són les claus de la segona victòria dels Celtics.

La defensa de Boston

La defensa de Boston ha tornat a ser clau en aquest tercer partit per emportar-se la victòria. Impulsats per l'afició del TD Garden, que una vegada més ha sigut una olla de pressió per al rival, el nivell físic i defensiu dels d'Ime Udoka ha dificultat en bona part del partit el sistema ofensiu dels de San Francisco. Cada entrada a cistella per als jugadors de Steve Kerr ha sigut un mur difícil de traspassar, i això s'ha posat en pràctica precisament a l'últim quart, ja que els Warriors només han pogut anotar 11 punts en els últims dotze minuts de partit.

El tercer quart, un taló d'Aquil·les per als de Boston

Tot i això, s'ha demostrat que els tercers quarts són un maldecap per als Celtics. En els tres primers partits, el parcial conjunt dels tercers períodes és de 106 a 63 a favor de Golden State. Al primer partit, si no hagués sigut per la desaparició dels Warriors (o l'encert de Boston) a l'últim quart, la victòria se l'hauria emportat l'equip de Stephen Curry i companyia. Al segon, el parcial de 35-14 va ser clau perquè els Warriors aconseguissin empatar les finals. I en aquest tercer enfrontament, han sabut recuperar l'avantatge, tot i que ha passat més o menys el mateix que en el primer partit, amb un últim quart aclaparador per als Celtics. Encara que els de Boston estan a només dues victòries d'aconseguir l'anell de campió, hauran de suar de valent en els tercers quarts si volen guanyar les finals per la via ràpida.

Preocupació amb Curry

A Golden State preocupa una possible lesió de Curry. A les acaballes d'aquest tercer partit, i en la disputa per un rebot, el pivot Al Horford ha caigut sobre la cama del base estrella dels de San Francisco, i ha quedat estès a terra fent clars gestos de dolor. Tot i això, és difícil que Curry es perdi un dels partits més importants de la temporada per als Warriors, tot i que del tercer al quart partit hi haurà la mínima diferència de dos dies entre els duels, ja que en tots els altres hi ha tres dies de descans entremig.

El futur de la sèrie

Els Warriors porten 26 eliminatòries de play-off seguides guanyant almenys un partit fora de casa, i els Celtics sumen vuit victòries en aquests play-off a domicili, a només una d'aconseguir el rècord dels Houston Rockets del 1995. A més, els de Boston encara no han perdut dos partits seguits en el que portem de play-off; sempre s'han aixecat després d'una derrota.

Si els Celtics guanyessin el següent partit, el quart, es posicionarien amb un 3-1 a favor, i tindrien tres match ball per davant per aconseguir l'anhelat anell. L'única vegada que s'ha remuntat un 3-1 en unes finals de la NBA va ser el 2016, i precisament contra els Warriors, quan els Cleveland Cavaliers de LeBron James van aixecar una eliminatòria que tenien pràcticament perduda i van aconseguir una de les proeses més importants de la història contemporània de la competició.

El quart partit de l’eliminatòria es jugarà, de nou, al TD Garden de Boston, la matinada de divendres a dissabte (3 h, #Vamos i League Pass de la NBA). Està per veure si els Celtics posaran un peu i mig per endur-se l'anell de campió de la NBA catorze anys després, o si els Warriors aguantaran uns partits més per tornar a dominar amb mà de ferro la millor lliga de bàsquet del món.