El Madrid aigualeix l’eufòria del Barça (85-87)

Laprovittola evita la remuntada d’un equip blaugrana pitjor que altres dies

i
Àlex Gozalbo
Pau Gasol i Edy Tavares

BarcelonaDos clàssics en un mateix cap de setmana, dues galledes d’aigua freda per als culers. El Barça de bàsquet es va quedar a un pam d’una remuntada èpica contra el Madrid (85-87). L’equip blaugrana va recuperar un desavantatge d’onze punts en els últims quatre minuts, però un 2+1 de Nico Laprovittola a quatre segons del final va evitar la cinquena victòria catalana de la temporada en un clàssic. Cory Higgins es va quedar sense temps de buscar un llançament en l’últim atac local. La derrota va arribar el dia en què es complien 25 anys de la dolorosa final de l’Eurolliga contra el Panathinaikòs, la del tap il·legal de Vrankovic a Montero.

“Sempre intento ser honest i no hem merescut la victòria. El Madrid ha jugat amb més ganes i més agressivitat”, va reconèixer Sarunas Jasikevicius. Només Calathes, Higgins i Mirotic, ja en la segona part, van competir al seu nivell habitual. Minuts abans del partit, Pau Gasol va conèixer la notícia de la mort de Miguel López Abril, Miguelito, un dels entrenadors que van impulsar el primer tram de la seva carrera. Vint anys després d’alguns dels clàssics que el van donar a conèixer arreu del món, el pivot català no va tenir una bona actuació contra el Madrid.

Jasikevicius va descartar Víctor Claver, Leandro Bolmaro i Artem Pustovyi per disputar un clàssic en què Pablo Laso va aconseguir que els joves Tristan Vukcevic i Usman Garuba adoptessin el paper de Gabriel Deck. Entre els dos van anotar 22 punts i van capturar 9 rebots.

La defensa del Reial Madrid va dominar la primera meitat. L’equip blanc va desactivar el joc col·lectiu d’un equip blaugrana que va perdre massa pilotes i no va trobar bones situacions de llançament. Obligat a donar protagonisme a jugadors joves, Laso va aconseguir que el seu equip competís millor al Palau Blaugrana, on els locals van trigar tres minuts i mig a anotar la seva primera cistella. Tot un espòiler del que passaria en uns primers vint minuts en què la renda visitant va arribar a ser de 14 punts (22-36). Laprovittola i Rudy Fernández van liderar l’aportació ofensiva d’un conjunt blanc que va arribar amb millors sensacions al descans (33-42).

El Barça va millorar la defensa en un tercer quart en què Calathes i Mirotic van ser sòlids en atac. La diferència visitant era d’onze punts a quatre minuts del final (67-78), quan tot semblava dat i beneït, però l’equip blaugrana no es va rendir i, gràcies a un triple de Mirotic, va col·locar-se per davant en el marcador a 10,1 segons del final (85-84). Amb els jugadors exhaustos per fer una bona defensa, un 2+1 de Laprovittola va evitar el triomf d’un conjunt culer que no va saber buscar un llançament salvador en els últims 4,4 segons.

“Hem fet un partit molt dolent. Hem comès massa errades i hem jugat sense ritme. Semblava que era un partit qualsevol, i era un clàssic en què ens jugàvem molt”, va dir Pierre Oriola, capità d’un Barça que es queda amb poques opcions d’acabar la temporada regular en primera posició.

Pau Ribas

Derrota de la Penya (84-103)

El Joventut de Badalona va tenir una mala nit i va perdre contra l’Herbalife Gran Canària (84-103). Una primera part molt dolenta va condemnar les opcions d’una Penya que en la segona meitat no va tenir la continuïtat necessària per buscar la remuntada.