13/02/2022

Un entorn amb caliu per cuinar l’èxit

2 min
Francesc Ferraz fent classe de català a quatre dels cinc jugadors del planter verd-i-negre que estudien al Col·legi Badalonès

L’èxit que ha convertit Badalona en bressol del bàsquet no té un únic responsable. Cada barri de la ciutat amaga un club que treballa amb tanta passió com dedicació. El més conegut de tots, el Joventut, impulsa molt bé els joves en edat de formació, però necessita aliar-se amb altres entitats de proximitat per construir un entorn amb caliu. El Col·legi Badalonès, per exemple, és expert en acollir i educar jugadors de la Penya des de l’any 1974. Durant aquest temps, la gran majoria de jugadors arribats d’arreu del món han estudiat a l’escola, que s’ha fet càrrec de la seva formació acadèmica.

Durant aquesta llarga etapa de més de 40 anys, la majoria d’esportistes que han passat per les aules del Badalonès han superat amb èxit els estudis. La llista de jugadors de la Penya que han passat per les aules del carrer dels Arbres és llarga i inclou noms com els de Joan Filbà, Ricky Rubio, Rudy Fernández, Pere Tomàs, Alberto Abalde, Neno Dimitrjevic o Zsombor Maronka. El macedoni i l’hongarès hi van aprendre català. “Vaig arribar amb 13 o 14 anys i no va ser fàcil, però em van ajudar molt i en quatre o cinc mesos ja gairebé ho entenia tot”, diu Maronka, un jove que ja està en dinàmica del primer equip. “Els jugadors arriben en una edat en què són molt vulnerables i la seva vida fa un gir molt gran. Els professors intentem fer un acompanyament emocional i adaptar el currículum de les matèries a les seves necessitats”, explica Francesc Ferraz, professor de català.

Ara mateix hi ha cinc jugadors del planter verd-i-negre que estudien al Col·legi Badalonès. “L’esport és un valor fonamental per a la nostra escola. Poder ajudar aquests estudiants, facilitant-los les coses però exigint-los sempre uns mínims perquè al final venen al col·legi a estudiar, és una gran satisfacció. Parlem de gent molt jove que està fora de casa, i els volem acompanyar, en la línia del que sempre hem intentat fer amb tots els nostres estudiants”, explica Ani Dunjó, directora del Badalonès. En una primera etapa el col·legi tenia estudis de BUP i COU, i actualment d’ESO, batxillerat i cicles formatius. “Per a nosaltres que una institució d’aquest prestigi acadèmic estigui disposada a treballar amb els nostres jugadors joves, que sovint tenen necessitats derivades de la seva activitat esportiva, és un privilegi i una sort. Les famílies dels nostres nois que estudien al Badalonès estan molt contentes, i nosaltres també”, diu Juanan Morales, president del Joventut.

stats