Esports 27/07/2023

Una campiona ucraïnesa, desqualificada del Mundial d'esgrima per no voler donar la mà a una rival russa

Olga Kharlan, campiona olímpica, va saludar amb el sabre, però no no va voler donar la mà a Smirnova

2 min
Una campiona ucraïnesa, desqualificada del Mundial d'esgrima per no voler donar la mà a una rival russa

BarcelonaLa guerra d’Ucraïna segueix afectant el món de l’esport. Si els darrers mesos els esportistes russos han vist com no poden competir sota la seva bandera, ara ha estat una ucraïnesa qui n’ha patit les conseqüències. Olga Kharlan, campiona olímpica i mundial d’esgrima, va ser desqualificada als Mundials que s’estan fent aquests dies a Milà (Itàlia) malgrat haver aconseguit arribar a les semifinals derrotant clarament la russa Anna Smirnova. ¿La raó? Negar-se a saludar la seva rival al final del combat. El reglament de l’esgrima defensa que cal respectar el rival saludant-lo al final de cada enfrontament.

Kharlan, una de les millors esportistes del seu país, ja que va guanyar l’or als Jocs Olímpics del 2008, a més de dues medalles de bronze el 2012 i el 2016, va parlar amb membres del Ministeri d’esports del seu país quan va veure que li tocaria enfrontar-se amb Anna Smirnova als quarts de final. Precisament per evitar incidents, els esportistes russos no poden competir sota la seva bandera en torneigs com aquests i quan es fan els sorteigs dels quadres s’evita emparellar rivals dels dos països. A mesura que el torneig avança, però, és inevitable que puguin produir-se duels, com va passar ahir. Kharlan, campiona del món el 2013, el 2014, el 2017 i el 2019, va aconseguir el permís de les autoritats ucraïneses per competir contra la russa, ja que fins ara la posició de Kíev és demanar als seus esportistes que no competeixin contra russos, mesura per pressionar les autoritats esportives per veure si prohibeixen la participació de russos encara que no sigui sota la seva bandera. De fet, aquest dimecres l’ucraïnès Ihor Reizlin, medalla de bronze als darrers Jocs, va preferir abandonar el torneig per no enfrontar-se al rus Vadim Anokhin.

Gairebé una hora de protesta

Un cop va acabar el combat del torneig de sabre individual, amb triomf de Kharlan per 15 a 7, aquesta es va negar a donar la mà a Smirnova. Kharlan va allargar la seva espasa, presentant-la a la rival per si aquesta volia retornar el gest. Una forma de saludar sense contacte físic. La reacció de Smirnova va ser negar-se a abandonar la pista, on es va estar més de 45 minuts, fins al punt que els seus entrenadors li van portar una cadira per seure. Smirnova argumentava que si no era saludada per Kharlan a la pista, aquesta havia de ser desqualificada. Segons el reglament, no fer-ho implica  ser penalitzada amb targeta negra, cosa que equival a una desqualificació i dos mesos de sanció. Mentre els responsables de la Federació Internacional d’Esgrima analitzaven el cas, Smirnova seguia a la pista, evitant que aquesta servís per a altres combats. Al final, els jutges van decidir eliminar Kharlan, tot i que els ucraïnesos han presentat un recurs en què defensen que el protocol contra el covid-19 segueix vigent, protocol en què es defensa saludar amb el sabre, tal com va fer Kharlan, en lloc de fer-ho amb les mans. De moment, però, les queixes no han servit perquè sigui perdonada.

stats