El caos polític al Brasil, el mal menor dels Jocs

La crisi econòmica, els problemes amb les obres o el Zika, altres preocupacions

Els Jocs Olímpics del Brasil seran els primers que es disputaran en un país amb dos presidents: Michel Temer és el mandatari interí des del 12 de maig, mentre que Dilma Rousseff encara manté el càrrec de presidenta i alguns privilegis, com la residència presidencial, tot i que està suspesa de les seves funcions. La crisi política que viu el país es podria considerar com el menor mal de cara els Jocs, tenint en compte la greu crisi econòmica que pateix el Brasil (la pitjor de la seva història), els problemes per acabar algunes obres olímpiques, la por que ha causat a tot el món el virus Zika i, sobretot, la inseguretat.

El caos polític ha fet anar de corcoll el Comitè Olímpic Internacional (COI) que, si bé no s’ha mullat mai sobre els assumptes interns del país, no ha amagat mai el seu malestar amb el tema, mantenint sempre, això sí, la seva neutralitat política. Un cop es va confirmar la suspensió de Rousseff a mans del Senat, el president del COI, Thomas Bach, va tirar pilotes fora dient que “la situació afecta molt menys ara que en altres etapes de la preparació” i ja va obrir les portes a treballar amb l’administració Temer. “Hi ha un gran suport a aquests Jocs i treballarem amb el nou govern per presentar una edició exitosa”, va dir.

També la comunitat internacional s’ha mostrat molesta amb la doble presidència i la possibilitat d’haver de saludar dos mandataris que no es poden ni veure. De fet, menys de la meitat dels caps d’estat han confirmat que seran a la cerimònia d’inauguració.

Temer, conscient que la seva imatge dins i fora del país no és la millor, no vol deixar passar l’oportunitat que li dóna davant del món ser el president brasiler durant la cita olímpica. Embalat pel suport que va tenir el procés d’ impeachment al Congrés, el president en funcions va intentar avançar el judici al qual s’enfrontarà Rousseff per arribar com a únic president als Jocs. “Diria que, si el procés d’ impeachment s’anticipa, seria millor. Sigui a favor meu o no”, va assegurar Temer recentment.

Finalment la justícia ha posat data: dimarts 2 d’agost la comissió del Senat que estudia el cas decidirà si Rousseff va al judici final o no a la cambra alta. De ser així, la votació per destituir-la, que necessita el vot de dues terceres parts del Senat, serà només després dels Jocs, entre el 25 i el 27 d’agost. Fonts del govern brasiler asseguren que el COI va demanar expressament a Temer que el judici fos abans o després dels Jocs, davant els possibles desordres i protestes urbanes que pugui causar la gairebé segura destitució de la mandatària.

Rousseff, que ha comandat la majoria dels preparatius dels Jocs, va ser convidada pel govern actual a participar en la cerimònia inaugural amb la resta d’expresidents, però va declinar la invitació. Tampoc hi serà Lula da Silva.

La presidència del país no serà l’únic càrrec duplicat durant els Jocs, perquè Rio de Janeiro també té dos governadors: l’electe Luiz Fernando Pezão s’està recuperant d’un càncer limfàtic i el càrrec l’ocupa interinament el vicepresident, Francisco Dornelles, l’home que va decretar l’estat de calamitat pública només assumir el càrrec, fent saltar les alarmes sobre l’estat real de les finances de l’estat, actualment arruïnat.

El circ polític brasiler el completa l’inici de la campanya electoral per les municipals del 2 d’octubre, que coincidirà amb els Jocs. Per llei, l’alcalde carioca, Eduardo Paes, no pot presentar-se a una segona reelecció i ha encès la polèmica escollint com a successor el secretari executiu de l’alcaldia, Pedro Paulo Carvalho, denunciat per haver agredit violentament la seva exdona, a qui li va trencar dues dents. “Són afers privats”, va dir, defensant que la violència domèstica del seu escollit no interferiria en la seva gestió com a batlle, rebent una allau de crítiques que seran ben visibles durant els Jocs. A més, l’actual senador i exfutbolista Romário va anunciar que no es presentarà, malgrat que les enquestes l’afavorien.

Més continguts de