Esports 22/05/2015

L'Audiència Nacional envia el cas Neymar als jutjats de Barcelona

Deixa sense efecte l'ordre de Ruz de tancar la instrucció i proposar l'obertura de judici oral

Agències
2 min
Bartomeu i Rosell durant la roda de premsa en què el Barça  va oficialitzar el canvi de president.

MadridLa secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha acordat estimar els recursos presentats per l'expresident del F.C. Barcelona, Sandro Rosell, l'actual president, Josep Maria Bartomeu, i el club, contra la decisió del jutge Pablo Ruz -dictada el 13 de març- de tancar la instrucció i proposar l'obertura de judici oral pel cas Neymar. Els jutges acorden ara enviar la causa als Jutjats d'Instrucció de Barcelona perquè consideren que no és competència de l'Audiència Nacional, sinó del jutjat ordinari.

La decisió és inapel·lable i implica que l'Audiència arxiva les seves actuacions i deixa qualsevol decisió sobre el cas en mans del jutge que es faci càrrec del cas a Barcelona.

Els magistrats justifiquen que el cas ha de ser competència dels jutjats de Barcelona per motius competencials. Entre altres perquè el cas no té efectes ni origen més enllà de l'àmbit territorial de l'Estat, i per tant no té una dimensió internacional que justificaria que es tractés a l'Audiència Nacional.

També justifiquen la seva decisió perquè la quantitat que s'hauria defraudat a Hisenda no és "excessiva" ni tampoc s'ha produït "una greu repercussió a l'economia nacional ni al tràfic mercantil". I tampoc es tracta, segons els jutges, d'una causa complexa que aconselli la seva atribució a l'Audiència Nacional.

A la seva argumentació els jutges recorden que "els fons distrets fraudulentament es trobaven als comptes del F.C. Barcelona, perquè és des d'allà des d'on s'ordenen les transferències, amb independència de la destinació dels fons".

Per tant, segons la Sala Penal, el que consuma el delicte no és l'acte de disposició sinó el resultat de la conducta traduït en perjudici econòmic avaluable "amb independència de la destinació" dels fons.

En aquest sentit, l'Audiència Nacional assegura que "la intervenció de subjectes de nacionalitat espanyola a l'estranger, en aquest cas a Brasil, resultaria intranscendent als efectes de la causa perquè els perjudicis causats als socis no es produeixen a Brasil, sinó a Barcelona, lloc on té el seu domicili social l'entitat esportiva en qüestió".

La decisió deixa sense efecte l'ordre del jutge Pablo Ruz del passat 13 de març on obria judici oral contra l'actual president del Futbol Club Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor, Sandro Rosell, a més del propi club, per un presumpte delicte societari i un presumpte delicte contra la hisenda pública pel fitxatge de Neymar.

A l'expresident blaugrana li imputava un delicte contra la Hisenda Pública pels exercicis del 2011 i del 2013 i un delicte societari, a l'actual màxim responsable blaugrana un delicte contra la hisenda pública en l'exercici passat i al club el mateix delicte pels exercicis del 2011, el 2013 i el 2014. El fiscal demanava set anys i tres mesos per a Rosell i dos anys i tres mesos per a Bartomeu.

L'Audiència Nacional acorda notificar el trasllat del cas a Barcelona al Ministeri Fiscal i a les parts, però recorda que la resolució "és ferma i no hi té cabuda la interposició de cap recurs". A més, acorda "procedir a l'arxiu definitiu" de les actuacions de Sala "amb la devolució de les actuacions originals al jutjat de procedència".

stats