DAKAR 2016
Esports 30/12/2015

Qui heretarà la corona de Marc Coma al Dakar?

El Dakar arrenca sense cap campió entre els participants després de la retirada del català, guanyador el 2015

Nuria García
2 min
Joan Barreda, un dels aspirants a guanyar el Dakar 2016 / HONDA HRC

BarcelonaPer primer cop en molts anys, el Dakar 2016 arrenca sense un campió entre els 143 participants en la categoria de motos. Des del 2005, quan el francès Cyril Despres va guanyar la prova que va arrencar de Barcelona i va acabar a Dakar, ell i Marc Coma s'han repartit el triomf en la categoria de les dues rodes.

El 2015, Despres anunciava que es passava als cotxes de la mà de Peugeot, i Coma es va quedar sol. Però el d'Avià va decidir l'estiu passat penjar el casc, acceptar l'oferta que li proposava l'ASO, l'organitzador, i convertir-se en el director esportiu de la prova en substitució de David Castera.

La retirada de Coma és, doncs, el que fa que aquesta temporada hi hagi un relleu generacional que fa anys que no es veia a la categoria de motos. Sense els dos últims campions, cap dels inscrits sap el que és guanyar un Dakar. Sí que molts d'ells han guanyat etapes, però cap ha arribat al final com a triomfador. "No hi ha ningú que hagi guanyat un Dakar, i per tant, la cursa està més oberta que mai. Hi ha hagut un canvi generacional, la vida ja és això. Ara tenen una gran oportunitat per guanyar. Crec que estan més que preparats, veurem qui és el més fort de tots ells", diu Marc Coma, que ara s'ho mira des de la distància.

Jordi Viladoms / KTM

Dels guanyadors de les etapes de l'edició de l'any passat repeteixen set pilots: Joan Barreda, els portuguesos Helder Rodrigues i Paulo Gonçalves, el xilè Pablo Quintanilla, l'eslovè Ivan Jakes i l'australià Toby Price. A ells, caldrà afegir-hi l'igualadí Jordi Viladoms, segon el 2014, que seguirà un any més vinculat a l'equip KTM. "L'any passat la sort no va estar al meu costat, però afronto aquest Dakar amb un rol diferent al dels anteriors; la figura del Marc marcava l'estratègia a seguir a KTM, però ara les coses estan molt més obertes", comenta l'igualadí, que feia de motxiller del d'Avià.

Aquest any, després del canvi d'aires –va deixar Honda per KTM–, Laia Sanz compartirà equip amb Viladoms: "Amb possibilitats de guanyar etapes, crec que hi ha uns 20 pilots, i amb opcions de guanyar el Dakar, crec que uns sis o set", diu la pilot de Corbera de Llobregat, que no revela els noms dels que creu que estaran a la llista definitiva.

Barreda, el rival a batre

L'any passat, el gran rival de Coma va ser el torreblanquí Joan Barreda, que va ser líder des de la segona etapa fins a la vuitena, quan al salar de Uyuni va patir problemes mecànics i va acabar remolcat pel seu company d'Honda Jeremias Israel. En aquella etapa, Barreda va cedir el lideratge del ral·li, que va anar a mans de Marc Coma, i va perdre totes les opcions de lluitar pel triomf final.

"Estic trist, però tornaré a intentar-ho l'any vinent", deia llavors el de Torreblanca, que va assegurar que intentaria "guanyar el Dakar del proper any". "Sabem que tenim tot el que necessitem, però cal un punt de sort i tranquil·litat en les situacions complicades per evitar que es torni a repetir el que ens va passar", confessa abans d'agafar l'avió camí del seu sisè Dakar.

stats