EUROPEU D'HANDBOL POLÒNIA
Esports 14/01/2016

Dinamarca, una deessa vinguda a menys que afronta l'Europeu amb lesions

El combinat que dirigeix Gudmundsson es veurà les cares amb Hongria, Rússia i Montenegro al grup D del campionat internacional

Gonzalo Romero
3 min
Hansen intenta anotar davant la defensa d'Espanya / EFE

BarcelonaDinamarca, gran favorita per fer-se amb la corona continental juntament amb l'eterna França i Espanya, es mou a un altre ritme que Hongria, Montenegro i Rússia, equips que formen el grup D de l'Europeu de Polònia. Els homes de Gudmundur Gudmundsson no haurien de passar dificultats per tancar el primer tram de competició imbatuts i primers de grup. Cinquens al Mundial de Qatar, els nòrdics arriben a l'Ergo Arena de Gdansk amb baixes tan sensibles com les de Lasse Anderson, Toft Hansen i sense Thomas Mogensen o Bo Spellerberg, ja herois del passat.

Davant d'aquest panorama i amb Michael Damgaard entre cotons, Mikkel Hansen serà el millor dels nòrdics, que també comptaran amb un –ara sí– protagonista Jesper Noddesbo. El pivot serà un fix en els 6 metres i en l'habitual 6: 0 defensiu al costat d'Henrik Toft Hansen, Klaus Thomsen i Henrik Møllgaard, excessivament entregat a la velocitat i adrenalina del contraatac. Mads Christiansen, Mads Mensah Larsen i especialment Rasmus Lauge Schmidt, titularíssim, completen la primera línia, variada, amb talent però curta.

El bloc de Gudmundsson sí que compta amb una gran dupla de porters com són Niklas Landin i Kevin Møller; i d'extrems, on Lasse Svan Hansen i Anders Eggert tornaran fer pública la seva màgia. Si amb el concert de llançaments amb efecte i de gols extraordinaris no n'hi ha prou, Hans Lindberg i Casper Mortensen seran els bots salvavides. L'encert del seu joc fluid, alegre, amb molta mobilitat entre els primera línia, estarà lligat al moment de Hansen, enguany pletòric.

Talant i l'Hongria emergent

Talant Duixebàev, seleccionador magiar, n'és conscient. El també tècnic del Kielce espera que la seva ventrada de joves diamants pugui funcionar, sorprendre i fer-se amb el guardó moral de conjunt revelació. Hongria i Lazlo Nagy esperen sumar un pas més en el seu camí de tornada a l'elit europea. El gran capità aportarà una necessària experiència a una plantilla amb pedigrí però falta de minuts de primeríssim nivell. La no-convocatòria del central del Kadetten Schaffhausen Gabor Csaszar i de Mate Lekai agreugen aquesta situació.

Però Talant és molt Talant, i sap el que vol i el que no. El seu 6:0 ha de funcionar, amb una parella ja consolidada com la que formen al Veszprem Nagy i Timuzsin Schuch. A partir d'aquí i amb Roland Mikler sota pals, els blancs intentaran desplegar el seu handbol físic, amb més llançament que mobilitat de pilota. Richard Bodó o Kornél Nagy seran els encarregats de repartir joc i de sumar des dels llocs de primera línia. El veterà Gergo Ivancsik serà l'amo de l'extrem esquerre, i Peter Gulyas, del dret. Un dels noms a seguir d'aquest bloc és el jove pivot Bence Bánhidi, gran aposta del seu tècnic.

Hongria es jugarà les castanyes amb Rússia. Els de Dmitry Torgovanov són una de les incògnites del torneig. Després d'una discreta novena posició a Dinamarca i un decebedor Mundial 2015, el combinat rus podria ser una moneda a l'aire amb més creu que cara. Sense el jugador del Kolding Konstantín Igropulo, baixa per lesió, Timur Dibirov serà el crac del seu combinat nacional. El meravellós extrem del Vardar espera que entre els seus gols, la solidesa i contundència del seu sistema 6:0 i les accions dels seus companys Sergei Gorbok i Pavel Atman, Rússia surti viva de la primera fase de la competició.

Els actors secundaris

La batuta del joc, poc cuidat però sempre contundent i intens, la portarà el central del Wisla Plock Dmitry Zhitnikov, capaç de tot i una de les joies a seguir d'aquest Europeu. Mikhail Chipurin promet com sempre lluita i entrega des del pivot, deixant de banda la seva enorme tasca defensiva com a tercer. Daniil Shishkarev enforteix el poder golejador dels extrems. Més fusta per a la sala de màquines de Torgovanov, alimentada amb jugadors molt interessants del Chekhovskiye Medvedi.

Montenegro, per la seva banda, somia amb el seu primer triomf en la competició. Sense pressió i amb la mentalitat d'un juvenil, l'equip de Ljubomir Obradović encara la cita internacional amb una versió humil, treballada. El lateral del Tolosa, Vasko Ševaljević, Fahrudin Melic, extrem del PSG, són el millor de l'equip, a més de ser els més mediàtics. La seva qualitat és innegable, especialment la de l'esquerrà, mestre des de la cantonada i des de la línia de pena màxima.

Vladan Lipovina sumarà i molt. El jugador està sent un dels destacats d'aquest primer tram de temporada a la Bundesliga. Tenint en compte que només comptaran amb un extrem esquerre pur en la convocatòria, els d'Obradović hauran de baixar el seu punt de gravetat, aplicar-se en tasques defensives i construir, des d'aquí, les seves victòries. En una competició a partit únic, tot pot passar. Ni Dinamarca és la deessa que era anys enrere, ni els seus rivals estan tan verds.

stats