Futbol

Espanya nega Kosovo fins a l’extenuació

Els locutors de RTVE eviten anomenar el país balcànic i fins i tot la cadena escriu l'abreviatura del seu nom en minúscules

2 min
Els jugadors de Kosovo, abans del partit contra Espanya

BarcelonaSegons Televisió Espanyola (RTVE), Espanya no jugava contra Kosovo sinó més concretament contra la "Federació de Futbol de Kosovo" o bé contra el "territori de Kosovo". El que sigui per evitar anomenar amb normalitat l'estat dels Balcans i, directament o indirectament, reconèixer la seva independència. La política va ser la principal protagonista d'un duel que el conjunt espanyol jugava a l'estadi de la Cartuja, de classificació per al Mundial de Qatar, i que va acabar guanyant per 3 a 1.

L'expectació era màxima a la prèvia del partit per saber com gestionaria Espanya la cerimònia dels himnes i si donaria a la bandera de Kosovo el mateix tracte que la resta d'equips contra els quals juga en partit oficial. A contracor, i per les amenaces de sanció per part de la UEFA i de la FIFA, el govern espanyol ja havia anunciat que evitaria ficar-se en embolics i que respectaria el protocol previ als partits. Però quedava pendent saber com actuaria RTVE, ja que s'especulava amb la possibilitat que tallés l'emissió just en aquell instant. Un fet que havia estat molt criticat a Kosovo, que havia fet pressió per evitar-ho. Al final, la insistència internacional va fer efecte i es va poder veure -almenys per La 1, canal que transmetia el partit- el moment dels himnes. Això sí, sense que els locutors hi fessin cap tipus de menció, com si fos part de l'ambient i no un acte oficial. Igualment, tampoc van dir res quan va sonar l'himne espanyol i, tot seguit, van passar a publicitat per tornar a connectar a l'inici del duel.

RTVE ha escrit l'abreviatura de Kosovo en minúscules per evidenciar que Espanya no el reconeix com un estat independent

Ara bé, la televisió pública espanyola, responent a les exigències del govern, va intentar negar la independència de Kosovo durant el partit. I ho va fer, per exemple, al marcador: mentre l'abreviatura d'Espanya estava escrita en majúscules, la de l'estat balcànic ho estava en minúscules (ESP-kos). Una imatge que tan sols s'oferia a territori espanyol, ja que al senyal internacional es podia llegir el nom dels dos equips en igualtat de condicions. A més, durant el partit, els locutors van evitar mencionar el rival de la roja tant com fos possible. O bé, si ho feien, no s'hi referien com un país sobirà sinó com un "territori" o com un equip de la "federació" kosovar. Decisions que van valer tota mena de crítiques i de burles a les xarxes socials.

Triomf d'Espanya

El partit va acabar amb victòria espanyola, gràcies als gols de Dani Olmo i Ferran Torres a la primera meitat. Besar Halimi va retallar distàncies per a Kosovo, a la represa, aprofitant un error del porter Unai Simón. Però La Roja va sentenciar per mitjà de Gerard Moreno. Els blaugranes Jordi Alba, Pedri i Sergio Busquets van ser titulars. Si bé els dos últims van ser substituïts a la segona meitat.

stats