EL CLÀSSIC
Esports 05/05/2018

Un estadi de groc per demostrar que “La llibertat no és delicte”

Les entitats sobiranistes aposten per repetir el missatge de la final de Copa

Albert Nadal
2 min
Un aficionat del Barça vestit amb l’equipació de la senyera i ensenyant un cartell amb la paraula “Llibertat” a la final de Copa al Wanda.

BarcelonaAmb la final de la Copa encara cuejant per la retirada de samarretes grogues, bufandes del mateix color i rètols amb la paraula “Llibertat” als controls de seguretat d’accés al Wanda, les entitats sobiranistes i diferents grups d’aficionats aposten per repetir la iniciativa d’anar vestits de groc avui al Camp Nou. La disputa del clàssic, tot i que no tingui la rivalitat competitiva d’altres temporades, és un bon aparador mediàtic per seguir demanant la llibertat dels presos polítics i el retorn dels polítics exiliats. D’aquesta manera, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i Drets tornen a anar de bracet i han promogut aquesta iniciativa a través d’una crida a les xarxes socials que s’aplega sota el lema “La llibertat no és delicte”.

El missatge escollit, a més de defensar la qüestió de fons (la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats), també és una resposta a algunes de les reaccions que hi va haver des de Madrid. No només pel fet de requisar samarretes, sinó també pels pronunciaments públics que hi va haver. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, abans del partit, va titllar de “violència” el fet de xiular l’himne espanyol. En la mateixa línia, el president de la Lliga, Javier Tebas, va afirmar que xiular l’himne era “violència verbal”.

Tirar la paraula “Llibertat” a la brossa

A la crida de les entitats sobiranistes s’hi suma la que va fer a principis de setmana el grup Un Crit Valent, que va demanar assistir al clàssic amb una samarreta de color groc o amb la de la senyera. “Creiem que aquest cop els cossos de seguretat no llençaran a les escombraries la paraula «Llibertat», tal com va passar a Madrid”, afirmen en un comunicat. Per la seva banda, el grup d’animació Dracs 1991, habitual del Palau Blaugrana, també s’ha pronunciat aquesta setmana demanant que el Barça abandoni la tebiesa. “Davant aquesta situació d’atac a Catalunya, als nostres aficionats i a la llibertat d’expressió, no podem sinó fer un comunicat denunciant la tèbia resposta de la nostra directiva”, expressa aquest grup mitjançant un comunicat.

Des del club, després del que va succeir a la final, el seu portaveu, Josep Vives, va afirmar que han demanat explicacions al govern espanyol i a la Federació Espanyola de Futbol i que, segons la resposta, estudiaran “quines accions emprendre”. Abans de la disputa del partit, el president Josep Maria Bartomeu havia demanat respecte “per la llibertat d’expressió”.

Amb menys soroll que a la final de Copa perquè el clàssic es juga a Barcelona i no a Madrid, les entitats sobiranistes confien a tenyir de groc el Camp Nou. Admeten, però, que hi hauria més repercussió si el partit tingués un caràcter competitiu més alt, i això pot repercutir a la crida a vestir de groc, ja que la presència de turistes pot ser més elevada que en altres clàssics perquè alguns socis podrien alliberar els seus seients. De totes maneres, un clàssic és un clàssic i és una nova oportunitat per seguir defensant la llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats. Aquest vespre, al Camp Nou, el groc serà exhibit sense ser perseguit.

stats