Esvair els fantasmes de la mort sobre quatre rodes: Maria Salvo torna a competir en ral·lis

La copilot torna al món del motor després d'haver-lo deixat arran de la pèrdua de la seva germana

3 min
Maria Salvo amb el seu nou cotxe de ral·lis

TerrassaLa Maria aprèn dia a dia a portar la seva nova vida. Fa dos anys que tot va canviar: va perdre la seva germana de 21 anys en un accident al Ral·li Vidrieiro, a Portugal. Era la primera cursa on eren rivals, el primer cop que vivien una experiència d'aquella magnitud. El cop va ser massa dur per continuar competint i va decidir desterrar el món de l'automobilisme de la seva vida. Des de llavors, algun cop esporàdic ha tornat a pujar en un cotxe de competició, però només per oci i per satisfer el cuquet que de tant en tant es manifesta. En aquelles ocasions, poques, el dolor reapareixia i els mals records es tornaven més vívids que mai. Ara la Maria ha aconseguit mantenir a ratlla els fantasmes, fins al punt que ha fet un pas més i torna a competir.

La Maria va deixar el món dels ral·lis el 2020. Ella i la seva germana Laura es portaven prou anys per no haver-se enfrontat mai, totes dues des del seient del copilot. El Ral·li Vidrieiro, a Portugal, era la seva estrena. Cadascuna amb el seu pilot. En el primer tram del recorregut, el cotxe de la Laura va sortir del traçat. "Es va desplomar a uns 500 o 600 metres de l'inici del primer tram", van explicar les autoritats després de l'accident. "Va quedar atrapada, i els serveis d'assistència van respondre gairebé immediatament, ja que eren molt a prop. Les maniobres de reanimació es van iniciar amb èxit. Es va activar l'helicòpter i va ser traslladada, ja estabilitzada, a la zona d'aterratge, a uns 200/300 metres del lloc on era", van afegir. Tot i les tasques dels serveis mèdics, però, quan la Laura va arribar a l'hospital no va poder superar les ferides derivades de l'accident i va morir.

Després, tot es va tornar negre. La Maria no sabia com tirar endavant, però l'esport es va convertir en el seu refugi. Amb nous reptes esportius va sortir del pou on havia caigut sense aturador. Enguany té un dels majors reptes que pot marcar-se un esportista: fer un ironman. L'edició de Barcelona a l'octubre està marcada en vermell en el calendari. Ara, a més, ha aconseguit, amb molt d'esforç i lluita, tornar a pujar al cotxe i competir.

Era el moment de tornar

Els ulls de la Maria s'il·luminen, aquest cop de forma especial, quan mira cap al seu cotxe. Envoltada de gent, saludant els uns i els altres, sempre mira de reüll el seu Toyota. M. Salvo imprès en els vidres del darrere. Tots els presents s'aglutinen al voltant de l'automòbil: ocupen els seus seients, aixequen el capó i observen els logos de les diverses marques sobre la xapa. Molts patrocinadors han volgut donar suport a aquest nou projecte, i també a la copilot valenciana. La seva història va més enllà de l'esport i tothom vol formar part d'aquest nou pas endavant en la seva vida.

Maria Salvo durant la presentació del seu Toyota.

"És el repte més gran que tinc aquest any. L'ironman de Barcelona era el meu principal repte enguany, però amb aquesta nova oportunitat en tinc un d'enorme. És retornar a un món on estic segura que ho farem molt bé i podem tornar a fer grans coses", afirma la Maria en un concessionari ple i al costat del Sergi Francolí, el seu pilot. En el seu Toyota, però, sempre n'hi correran tres. "Tinc la meva estrella sempre present. Espero que [la Laura] estigui orgullosa d'aquest projecte. Em fa molta il·lusió tornar als cotxes, ja que sé que és el que ella hauria volgut", confessa la copilot recordant la seva germana.

"Crec que estic preparada, però no ho sé al 100%. Volia estar en un projecte on estigués còmoda, on si veia que no podia, pogués parar. L'equip i el Sergi coneixen la meva situació i no descarto que, en qualsevol moment durant una cursa, m'emocioni i recordi tot el que ha passat", explica Salvo. "He treballat molt amb la meva psicòloga per arribar a aquest moment. Sento que puc fer-ho. Ho trobava molt a faltar i quan arriben les oportunitats no les pots deixar passar. Mai saps com anirà la vida i, quan se't presenta una oportunitat així, l'has d'agafar i triar endavant", remarca. La primera cita en el calendari és aquest cap de setmana. "Ho sabem des de fa molt poc i crec que aquesta poca antelació m'ajuda a afrontar-ho molt millor", relata emocionada la Maria. La vida li ha pres moltes coses, però l'esport, a poc a poc, l'ha ajudat a poder tornar a donar gas.

stats