La Fiscalia denuncia Rubiales per agressió sexual i coaccions

Jenni Hermoso va declarar dimecres en seu judicial que el petó del president de la RFEF no va ser consentit

3 min
Luis Rubiales i Jennifer Hermoso a l'entrega de medalles

BarcelonaLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat aquest divendres una querella contra Luis Rubiales per un delicte d'agressió sexual i un altre delicte de coaccions. La notícia salta tres dies després que Jennifer Hermoso, la jugadora de la selecció espanyola, denunciés el president de la RFEF dimarts davant la Fiscalia General de l’Estat pel petó no consentit que li va fer durant la cerimònia de celebració del Mundial. A banda de denunciar, Hermoso va declarar davant Marta Durántez, la tinent fiscal de l’Audiència Nacional. Aquest pas de la màxima golejadora històrica del Barça donava més arguments encara perquè la Fiscalia pugui posar una querella contra Rubiales per aquests fets a l'Audiència Nacional, el tribunal encarregat de portar el procés judicial, perquè el petó no consentit es va produir a l'estranger. Concretament, a Austràlia, on la selecció espanyola va jugar i guanyar la final del Mundial fa poc més de dues setmanes.

Fonts de la Fiscalia de l'Audiència Nacional van explicar a l'ARA que presentaria una "querella al més aviat possible", cosa que s'ha acabat produint A més, apuntaven que la declaració es va fer a la Fiscalia General de l'Estat "per protegir la privacitat de la víctima". El 28 d'agost, la Fiscalia de l'Audiència Nacional va obrir diligències d'investigació i va oferir a Hermoso la possibilitat de sumar-se al procediment formalitzant una denúncia. Malgrat que la jugadora tenia l'opció de presentar-la per escrit, va preferir fer-ho en persona.

En la seva declaració, la futbolista va explicar també que tant ella com el seu entorn més pròxim van patir una pressió constant i reiterada per part de Rubiales i el seu entorn professional perquè justifiqués i aprovés els fets. Per aquest motiu, la fiscal afegeix el delicte de coaccions al d'agressió sexual.

La via penal agafa força

L'article 191 del Codi Penal diu que per actuar pels delictes d'assetjament i agressió sexual es necessita "una denúncia de la persona agreujada, del seu representant legal o del ministeri fiscal, que actuarà ponderant els legítims interessos en presència". Però el ministeri fiscal, fins ara, només havia actuat en casos de persones mortes, menors o amb una discapacitat. Amb la denúncia d'Hermoso, la via penal pel petó no consentit de Rubiales va prendre força definitivament.

Fins ara, el dirigent havia estat suspès 90 dies per la FIFA mentre aquesta tramita l'expedient disciplinari que li ha obert, i el Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) havia considerat només com a "greus" les dues presumptes infraccions de Rubiales "per actes notoris i públics que atempten contra la dignitat i el decòrum esportius". Que el TAD no les considerés com a "molt greus" significa que no hi va veure "abús d'autoritat" i no permet al Consell Superior d'Esports (CSD) demanar la inhabilitació temporal de Rubiales. De totes maneres, el CSD va demanar que sigui el mateix TAD qui el suspengui temporalment.

Però la denúncia d'Hermoso ha canviat substancialment la situació. Una causa penal té prevalença sobre una causa administrativa, fet que comportarà que l'expedient del TAD quedi aturat temporalment fins que conclogui el procés penal.

L'actual Codi Penal considera que és responsable d'una agressió sexual "aquell que cometi qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment [...]. Es consideren agressió sexual els actes de contingut sexual que es cometin utilitzant la violència, la intimidació o l'abús partint d'una situació de superioritat o de vulnerabilitat de la víctima". El càstig estipulat va d'un a quatre anys de presó, tot i que l'òrgan sentenciador pot reduir-lo a una multa d'entre 18 i 24 mesos.

El comunicat de Jennifer Hermoso, clau

Hermoso va publicar un comunicat el 25 d'agost en què va sentenciar que "ni molt menys el petó [de Rubiales] va ser consentit". A més, va dir que s'havia sentit "vulnerable i víctima d'una agressió, un acte impulsiu, masclista, fora de lloc i sense cap consentiment" per la seva part. "Senzillament, no vaig ser respectada", va afegir. Aquest comunicat d'Hermoso va ser clau perquè la Fiscalia de l'Audiència Nacional obrís diligències d'investigació.

Després de fer-se pública la denúncia d'Hermoso a Rubiales, la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha publicat un missatge a la xarxa social X donant suport a la futbolista: "Jenni Hermoso, no estàs sola. Som milions que estem amb tu". També s'ha referit al tema Victoria Rosell, la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere. "Ella [Hermoso] ha fet el pas que exigeix la llei penal per investigar i jutjar el fet. Ara és l'Estat qui ha d'estar a l'altura. I ho estarà. Tenim les lleis necessàries i una Fiscalia que ha demostrat el seu compromís amb la igualtat i contra la violència masclista", ha escrit Rosell, que ho ha acompanyat del hashtag #seacabó.

stats