Selecció catalana
Esports Futbol 08/10/2012

La selecció catalana amateur creua els Pirineus per jugar la Copa de les Regions UEFA a Kíev

L'única selecció que pot competir oficialment a Europa debuta aquest dimarts contra les Ardenes (Bèlgica) a les 14 h, i jugarà dijous (14 h) contra Ljubljana d'Eslovènia, i dissabte (13 h) contra els amfitrions, Nove Zhytya d'Ucraïna

Albert Solé
3 min
Tres dels jugadors de la selecció catalana amateur: Carlos Martínez (Olot), Pol Compte (Figueres) i Gerard Puigoriol (Manlleu), dissabte al CAR de Sant Cugat.

BarcelonaNomés hi ha una selecció catalana de futbol que pugui competir oficialment a Europa. La selecció amateur es va classificar per jugar la fase europea de la Copa de les Regions UEFA en guanyar la fase estatal l'abril passat, i a partir d'aquest dimarts juga a Kíev (Ucraïna) una competició oficial més enllà dels Pirineus per primer cop.

"Els únics que podem representar Catalunya fora de l'Estat oficialment som nosaltres ara mateix, i per això hem de donar-li la repercussió que té", assegura Carlos Martínez, davanter de l'Olot, que forma part de la convocatòria de 18 jugadors que ha seleccionat el tècnic Toni Almendros (llegir entrevista).

La selecció catalana disputarà una lligueta de quatre equips, i el primer es classificarà per a la fase final (els 8 millors d'Europa), que es disputarà en una seu encara per decidir el juny del 2013. Catalunya s'estrena aquest dimarts a les 14 h (hora catalana) contra les Ardenes de Bèlgica –una zona fronterera amb França–, dijous (14 h) contra Ljubljana d'Eslovènia, i dissabte (13 h) contra els amfitrions, Nove Zhytya d'Ucraïna.

Agenda (hores catalanes)

Dimarts 9 d'octubre

14.00 Nove Zhytya (Ucraïna)-Ljubljana (Eslovènia)

14.00 Ardenes (Bèlgica)-Catalunya

Dijous 11 d'octubre

14.00 Nove Zhytya (Ucraïna)-Ardenes (Bèlgica)

14.00 Catalunya-Ljubijana (Eslovènia)

Dissabte 13 d'octubre

13.00 Catalunya-Nove Zhytya (Ucraïna)

13.00 Ljubljana (Eslovènia)-Ardenes (Bèlgica)

Un equip nou

Aquest cap de setmana passat, i el següent, s'ha aturat la competició de Tercera Divisió perquè els 18 jugadors de la selecció amateur juguen en aquesta categoria (cinc del Cornellà, tres de l'Europa, tres del Figueres, dos de l'Olot i un del Palamós, del Gavà, del Vilafranca, del Manlleu i del Santboià), tot i que només sis van jugar, i guanyar, la fase estatal. La majoria d'aquell equip juga ara a Segona B, i ja són professionals. "Ara hi ha gent nova però hi ha molt bon ambient i al camp es nota", explica un dels que repeteix, Gerard Puigoriol, del Manlleu. "Amb tot el que està passant al país, poder anar fora d'Espanya a competir oficialment és molt important", comenta Pol Compte, del Figueres, il·lusionat amb el seu debut: "L'any passat estava jugant a Primera Catalana, i ara sóc a Kíev amb la selecció".

Què és la Copa de les Regions UEFA?

La Copa de les Regions UEFA és una competició internacional de futbol organitzada per la UEFA en la qual participen les millors seleccions amateurs d'Europa (aquesta temporada 2012-2013 hi participaran 37 federacions de la UEFA). És la màxima competició per als futbolistes amateurs i neix amb l'objectiu de fomentar la participació d'aquests jugadors en un campionat europeu.

Se celebra de forma bianual, i coincideix en anys parells la disputa de la fase estatal i en imparells l'europea, i està oberta a les 53 federacions membres de la UEFA que demostrin tenir un campionat local. Normalment, les seleccions participants es classifiquen després de jugar un campionat estatal, tot i que petites federacions poden inscriure directament un equip nacional.

La Copa de les Regions UEFA es funda com a tal l'any 1999. Des d'aquell any, ja se n'han celebrat 7 edicions (sense comptar la que està en marxa actualment, que és la 8a edició, i en la qual participarà Catalunya).

La idea d'un torneig europeu amateur, de tota manera, era prèvia al 1999. El febrer de 1965, la UEFA va crear la Copa de la UEFA Amateur, competició que es celebrava cada 4 anys i que només permetia la participació de federacions que tinguessin competicions professionals. D'aquesta manera, països del desaparegut bloc de l'Est, en els quals els esportistes d'elit tenien la categoria d'amateur, i els escandinaus, amb els esportistes de màxim nivell encara en categoria amateur, va ser-ne exclosos. Això explica que finalment aquesta competició només comptés amb la inscripció de 12 de les 33 federacions adscrites en aquells moments a la UEFA.

L'any 78 aquesta competició europea amateur va desaparèixer per falta d'interès del públic i de les federacions. No va ser fins al 1996 que el nou Comitè pel Futbol Amateur de la UEFA va decidir plantejar novament la idea d'una competició continental europea. En aquesta ocasió, sense impediments pels països de l'Est i els escandinaus, el torneig va tenir més acceptació.

La competició, que ja va adquirir el nom actual de Copa de les Regions UEFA, va anar prenent forma fins que l'any 1999 es va disputar la primera de les fases finals a Itàlia, on el representant local, Vèneto, es va adjudicar el títol de campió. I des de llavors i fins avui en dia, en plena celebració de la 8a edició, la Copa de les Regions UEFA ha anat guanyant protagonisme i prestigi.

Convocatòria

Porters

Joan BAYONA (Palamós)

ÍÑIGO A. Íñigo Romera (Cornellà)

Defenses

Albert VIVÓ (Gavà)

Àlex CANO (Europa)

Antonio DOMÍNGUEZ (Vilafranca)

JOEL Marín (Cornellà)

Javier LEÓN (Europa)

Migcampistes

PEP Caballé (Cornellà)

Guillem CORNELLÀ (Figueres)

Ivan CRISTINO (Olot)

Gerard Puigoriol 'PUTXI' (Manlleu)

Javier HEREDIA (Santboià)

Davanters

BORIS Garrós (Cornellà)

POL Compte (Figueres)

CARLOS Martínez (Olot)

ENRIC Gallego (Cornellà)

PEDRO del Campo (Figueres)

Ramon ROVIRA (Europa)

stats