Futbol

Les àrbitres es planten: no hi haurà jornada de Primera Divisió

No hi ha acord entre les parts i les col·legiades convoquen una roda de premsa dilluns

2 min
Guadalupe Porras, àrbitra de Primera Divisió

BarcelonaNou sidral a la lliga femenina de futbol quan falten poques hores per al que havia de ser l'inici de la Lliga. Les àrbitres i assistents de la Primera Divisió femenina es reafirmen en la seva "decisió unànime de no dirigir cap trobada del Campionat Nacional de la Primera Divisió" davant "les condicions actuals d'indefinició" de la seva situació "laboral i econòmica". La nova lliga professional, que s'estrena aquesta temporada, no començarà aquest dissabte. Les col·legiades s'han plantat i no han viatjat als estadis on havia de donar-se el tret de sortida a la competició. Les negociacions a tres bandes entre la Federació (que gestiona els pagaments dels salaris), la Lliga (que contracta les àrbitres a través de la Federació) i el CSD han anat a contrarellotge per fer una proposta a les àrbitres i assistents, però no hi ha hagut acord.

"En el context d'una nova competició professional, considerem que l'arbitratge femení ha de tenir unes condicions mínimes per a l'exercici de la nostra activitat dins de la competició professional. No és concebible que l'estament arbitral sigui l'únic que quedi al marge d'un creixement que considerem tant just com necessari", reclama el comunicat que es va penjar a les xarxes socials aquest dijous al vespre i que encara es manté. "Les àrbitres volem prestar el millor servei possible al futbol i això passa necessàriament per tenir unes condicions laborals mínimes assimilables a les de l'estament arbitral de la competició professional masculina, la qual cosa implica poder disposar d'unes condicions laborals assimilables que ens permetin dedicar el temps necessari imprescindible que requereix estar en una competició professional. Estem desitjant tornar a trepitjar els terrenys de joc, però amb les condicions adequades", afegeix.

Falta d'acord quan falten menys de 24 hores per a l'inici de la Lliga

Pocs minuts després que les àrbitres fessin pública la seva decisió, la Lliga va respondre acusant directament el president de la Federació, Luis Rubiales, "d'utilitzar la dona com a ariet per aconseguir el seu únic objectiu, destruir el futbol femení espanyol i impedir que el futbol professional femení creixi de la manera que ho està fent". "La Lliga va traslladar fa dos dies una proposta important als representants de la RFEF, per la qual l'equip arbitral passaria a quadruplicar els seus ingressos, prioritzant un acord imminent sobre les condicions de les àrbitres i oferint negociar la resta d'aspectes relacionats amb la funció arbitral per a la setmana vinent. Lamentablement, encara que no sorprenentment, no s'ha obtingut ni tan sols resposta per part dels directius de la RFEF", afirma l'escrit de la competició que insta les àrbitres a asseure's directament a negociar les seves condicions, deixant la Federació de banda.

La proposta que han rebut les àrbitres "no arriba al salari mínim interprofessional" [1.126 € en 12 pagues o 965 en 14], tenint en compte que les col·legiades no dirigeixen més de dos partits de mitjana al mes. "A més, s'han ofert quantitats soltes sense especificar res i oblidant-se de les quartes àrbitres", recalquen a l'ARA fonts de la negociació. No hi ha acord entre les parts i les àrbitres, així que les assistents es reafirmen en la seva "vaga indefinida" i convoquen una roda de premsa per aquest dilluns a les 12.30 h per poder explicar els motius d'aquesta decisió.

stats