Futbol

Les capitanes de la selecció espanyola no van demanar la dimissió de Jorge Vilda

Fonts pròximes al vestidor confirmen a l'ARA que es van reclamar canvis, però no explícitament l'acomiadament de l'entrenador

4 min
Irene Paredes, Patri Guijarro i Jorge Vilda durant la concentració de la selecció

BarcelonaEl vestidor de la selecció espanyola està a punt de saltar fet a miques. La tensió va arribar al seu màxim aquest dilluns quan les capitanes van trucar a Rubiales per demanar-li canvis immediats després del desastre a l'Eurocopa, però la Federació, lluny d'atendre les seves demandes, va assenyalar les capitanes com a instigadores d'un motí i va ratificar la continuïtat de l'entrenador com a mínim fins al 2024. "Les jugadores en cap moment hem demanat la destitució de Jorge", ha defensat Irene Paredes en roda de premsa. Tot i això, la relació entre les jugadores i el tècnic és gairebé nul·la i, a més, hi ha cert malestar entre les mateixes futbolistes, ja que algunes han anat baixant del carro en veure que la cosa es complicava, i han deixat com a cap de turc les capitanes.

Tot va començar amb una trucada de les tres capitanes –Irene Paredes, Alexia Putellas i Patri Guijarro– a Rubiales en nom de la plantilla. En aquesta conversa, les futbolistes van expressar el seu descontentament amb la situació actual de la selecció i van argumentar que "hi ha coses que no estan funcionant i, per tant, s'haurien de fer canvis". Segons ha pogut saber l'ARA, en aquesta conversa no es va demanar la destitució de Vilda, ja que les capitanes partien de la posició que "no són ningú per fer fora ningú". La dolorosa decepció de l'Eurocopa ja va remoure durant el vol de tornada cap a Madrid les aigües d'un vestidor que fa temps que veu que les coses no funcionen. Aquestes converses, però, es van quedar en l'àmbit personal i en petit comitè, i mai es va arribar a l'acord de fer una acció conjunta, com sí que va passar a inicis d'aquesta setmana.

jorge Vilda durant l'entrenament d'aquesta tarda
Entrenaments d'aquesta tarda de la sel·lecció, a Las Rozas
Roda de premsa de les capitanes de la Sel·lecció, Irene Paredes, Jennifer Hermoso i Patri Guijarro.

Quan la notícia va saltar a la premsa, la informació que es va filtrar no va ser ben bé aquesta: Jorge Vilda va quedar com a víctima d'aquesta trucada afirmant que s'havia demanat la seva destitució. A partir d'aquí la Federació va sortir al pas de la informació per ratificar la figura de l'entrenador, renovat abans que es disputés l'Eurocopa i fortament criticat després de veure el paper que va fer el conjunt estatal en el torneig continental. El desacord dins del vestidor és total. Les jugadores no comparteixen les valoracions del tècnic, ni els seus plantejaments de partit ni la gestió de les convocatòries. La càrrega de treball, pensen, està mal plantejada i la gestió dels minuts no es fa de manera intel·ligent i respectuosa tenint en compte el benestar de les futbolistes –argument defensat pel Barça en diverses ocasions, ja que cada convocatòria amb la selecció espanyola acabava sent una nova lesió d'una blaugrana.

Arran de la trucada i la filtració a la premsa, tot l'equip va ser convocat a una reunió amb l'staff que va durar més de tres hores. Vilda va demanar explicacions i va preguntar "quines coses eren les que no els agradaven, que ho canviava", afirmen fonts properes del vestidor a l'ARA. La conversa va ser llarga i amb moments de tensió, però no es va arribar a cap entesa, ja que la confiança cap al tècnic és nul·la per gran part del vestidor de la roja. A més de la trobada grupal, Vilda va voler reunir-se individualment i en privat amb cadascuna de les jugadores de la selecció. "Hi ha jugadores que van sortir plorant d'aquestes reunions, per pressions i per com van anar les converses. Van sortir molt angoixades i amb ansietat", expliquen a l'ARA fonts coneixedores dels fets. Amb aquesta situació convulsa, les relacions dins del vestidor s'han vist afectades. La gran assenyalada ha estat Irene Paredes, primera capitana de la selecció, que ha vist com algunes de les seves companyes s'han fet enrere i l'han deixat com a instigadora d'un motí.

Explicacions en roda de premsa

Les diferents parts han exposat els seus punts de vista en una roda de premsa prèvia al partit que disputa la selecció contra Hongria. El primer a comparèixer ha sigut Jorge Vilda, en solitari. "Tinc un sentiment de decepció. Em sento dolgut amb aquesta situació, però per la manera de fer. Penso que s'han traspassat els codis del futbol. El que passa al vestuari es queda al vestuari. Soc una persona dialogant, la meva porta sempre està oberta i crec que així es poden fer les coses. Em sento molt fort per l'equip que estem construint des de fa anys i pel suport del president", ha confessat el tècnic. "Converses privades, codis del futbol que s'han de quedar al vestuari. Penso que som gent que escolta, de clares conviccions... però ni molt menys superbs. Podem atendre coses que es poden millorar. No entraré en les funcions de les capitanes perquè és una cosa que és ben clara. Busquem jugadores que estiguin involucrades 100% i jugadores que remin a favor", ha afegit Vilda, que ha tingut tot el temps del món per respondre a les preguntes de la premsa mentre la compareixença de les capitanes ha quedat restringida a una pregunta per futbolista.

Irene Paredes, Patri Guijarro i Jenni Hermoso han aparegut en sala de premsa de manera solemne. "Les jugadores en cap moment hem demanat la destitució de Jorge", ha començat defensant Irene Paredes davant els mitjans. "El que ha passat és que les capitanes, en representació del grup, hem transmès el sentiment de les jugadores. Com a capitanes tenim aquesta responsabilitat. Hi ha moltes informacions falses que no estan fent cap bé. Ens consta que s'intentarà canviar la situació per millorar la situació de la selecció", ha afegit la primera capitana acompanyada per tot l'equip a la sala de premsa. "Hi ha un malestar general de l'equip per l'Eurocopa que hem viscut. Pensem que tenim un grup que podem aconseguir grans títols, i amb el que vivim a l'Eurocopa es decideix traslladar un missatge de grup sobre la situació", ha secundat Patri Guijarro.

stats