Futbol internacional
Esports Futbol 28/11/2013

Quan la 'crisi dels 40' és inexistent

Ryan Giggs celebra aquest divendres 40 anys, però no és l'únic futbolista que es manté en actiu superada la barrera de les quatre dècades de vida

àlex Galera
3 min
Ryan Giggs, durant un partit del Manchester United

BarcelonaUna de les figures més emblemàtiques del Manchester United, el gal·lès Ryan Giggs, bufarà aquest divendres 40 espelmes. L'etern migcampista esquerrà, que ha vestit més de mitja vida la samarreta dels 'red devils', entrarà amb aquesta edat al selecte grup dels futbolistes que segueixen en actiu als 40 anys o més. Tot i això, el mític Giggs, que des que va debutar amb 17 anys ha sumat un total de 33 títols al seu palmarès i més de 610 aparicions, no és l'únic jugador que encara duu les botes posades després de quatre dècades de vida.

De fet, el gal·lès no és el més veterà de la Premier League. I és que els porters Brad Friedel (Tottenham) i Mark Schwarzer (Chelsea) són els 'avis' de la lliga anglesa, amb 42 i 41 anys respectivament. D'altra banda, Kevin Phillips és un altre dels veterans de la competició britànica. La pólvora del davanter del Crystal Palace encara segueix sense mullar-se als 40 anys, malgrat que aquest any encara no s'ha estrenat com a golejador.

Una altra icona del futbol (en aquest cas italià) com és Javier Zanetti també segueix al peu del canó amb 40 primaveres. De fet, el cas del migcampista argentí és fins i tot més encomiable, atès que va reaparèixer el passat 9 de novembre en un partit contra el Livorno després de superar un trencament al tendó d'Aquil·les que el va deixar sis mesos fora dels terrenys de joc.

Altres figures internacionals

Però el futbolista més longeu de l'actualitat respon al nom de Germán Carty. Aquest davanter peruà, que ha jugat a 18 equips diferents des que és professional, encara sua la samarreta del Pacífico FC de la Primera Divisió de Perú als seus 45 anys. De fet, a la seva darrera temporada (la lliga peruana acaba al mes d'agost) ha completat 28 aparicions i ha fet un gol. D'altra banda, cal recordar també la figura de mítics futbolistes com per exemple Rivaldo (41 anys) o fins i tot Henrik Larsson (42), que encara avui toquen la pilota tot i que, com és evident, no en equips d'elit.

Lliga espanyola

I pel que fa a la competició domèstica, no n'hi ha cap que superi la barrera dels 40 anys. De tota manera, n'hi ha quatre que s'hi apropen amb un total de 38 anys tots ells. És el cas de José Manuel Pinto (el substitut per força de Víctor Valdés al Barça) i dels llegendaris jugadors de camp Patxi Punyal (Osasuna), José María Movilla (Saragossa) i Juan Carlos Valerón (Las Palmas).

Els més històrics

Però la gesta de tots aquests futbolistes es queda en simple anècdota si es compara amb d'altres figures històriques. En primer lloc, Salvador 'Chava' Reyes té l'honor de ser el futbolista més vell en disputar un partit oficial. El 19 de gener de l'any 2008, amb 71 anys a les seves esquenes, aquest davanter mexicà va vestir-se de curt durant 50 segons en un duel entre el club de la seva vida, el Club Deportivo Guadalajara, i els Pumas de la UNAM.

I entre d'altres mites que van estirar la seva carrera esportiva com un xiclet s'hi troben Neil McBainm, que va retirar-se als 52 anys, sir Stanley Matthews, que va disputar el seu darrer partit al seu mig segle de vida o fins i tot Roger Milla, que encara avui és el jugador més veterà en disputar en un Mundial amb 42 anys (el d'Estats Units de 1994). Així doncs, tot i que Ryan Giggs és tot un emblema del futbol anglès i mundial, encara té per davant altres superhomes. Però el que és una realitat és que de tots ells, molt pocs s'han mantingut 23 anys al mateix club i han mantingut la competitivitat al nivell del gal·lès.

stats