Futbol
Esports Futbol 13/02/2023

El primer futbolista de la Lliga que diu públicament que és gai

Jakub Jankto, jugador del Getafe cedit a l'Sparta de Praga, assegura que està cansat d'amagar-se i ha fet l'anunci a través d'un vídeo a les xarxes socials

ARA
2 min
Jakub Jankto, de la República Txeca, en una imatge d'arxiu

Barcelona"Jo també vull viure la meva vida en llibertat. Sense pors. Sense prejudicis. Sense violència. Però amb amor. Soc homosexual i ja no vull amagar-me". Així ha expressat Jakub Jankto, jugador txec que és propietat del Getafe i que actualment juga cedit a l'Sparta de Praga, la seva homosexualitat. A través d'un vídeo a les xarxes socials, el migcampista ha volgut reflexionar sobre la seva vida i l'amor i ha anunciat que, a partir d'ara, deixarà d'amagar-se o tenir por per ser homosexual. Té 27 anys i és internacional absolut amb el seu país.

El missatge ha sigut clar i contundent, en els poc més de 40 segons que dura el vídeo. "Com tots, tinc els meus punts forts. Tinc les meves febleses. Tinc una família. Tinc els meus amics. Tinc una feina que faig tan bé com puc, des de fa anys, amb seriositat, professionalitat i passió", ha explicat el futbolista en l'enregistrament publicat al seu perfil de Twitter, creat per a l'ocasió. El seu club ha sigut el primer en reaccionar i recolzar al seu jugador. "Jakub Jankto va parlar obertament de la seva orientació sexual amb la direcció del club, l'entrenador i els seus companys fa algun temps. Tota la resta es refereix a la seva vida personal. No hi ha més comentaris. No hi ha més preguntes. Té el nostre suport. Viu la teva vida, Jacob. Res més importa", ha defensat l'Sparta de Praga en un tuit. "El nostre màxim respecte i suport incondicional al nostre futbolista", han piulat el Getafe, club amb qui té contracte.

Jankto pertany al Getafe, que en va adquirir els drets al Sampdoria per sis milions d'euros per a la temporada 2021-2022, i amb el qual va disputar 15 partits. Actualment, milita cedit amb opció de compra a l'Sparta de Praga. És el primer futbolista amb passat i present en la lliga espanyola que declara obertament la seva homosexualitat. Les xarxes socials s'han omplert de mostres de suport i felicitacions per la valentia de Jankto. A casa nostra, el Girona ha sigut l'únic –fins al moment– en enviar un missatge de suport: "Moltes gràcies, Jakub. El futbol és per tothom!".

Malgrat que cada cop es van trencant barreres i els futbolistes masculins anuncien públicament la seva homosexualitat, ens hem de remuntar fins al 2021 per veure'n l'últim exemple. Va ser el futbolista australià Josh Cavallo, que també ho va fer a través d'un missatge a les xarxes socials. "Ha estat un viatge arribar a aquest punt en la meva vida, però no podria estar més feliç amb la meva decisió de sortir de l'armari. He estat lluitant amb la meva sexualitat durant més de sis anys i estic content de poder aparcar-ho", va explicar el jugador de l'Adelaide United fa més d'un any. Aquesta és una prova que encara queda molt per avançar perquè els futbolistes puguin viure la seva homosexualitat amb normalitat plena.

stats