Esports Futbol 10/05/2019

Guerra oberta pel format de la Champions

La UEFA i l’ECA aposten per tres competicions europees amb ascensos i descensos

T.p.
2 min
Guerra oberta pel format de la Champions

BarcelonaL’ECA, l’Associació Europea de Clubs, fa temps que té definit com vol que sigui la Lliga de Campions a partir de l’any 2024. “Serà gairebé una superlliga tancada”, es queixava aquesta setmana Javier Tebas, president de la lliga espanyola, sobre una proposta que la UEFA, l’organitzadora de la competició, no veu amb bons ulls però estudia acceptar per tal d’evitar una guerra oberta amb els clubs que generen més ingressos. Aquestes setmanes s’estan produint converses i reunions entre totes les parts per mirar de definir l’evolució de la competició. El New York Times ha tingut accés a la documentació que l’ECA i la UEFA van presentar a les diferents lligues europees aquesta setmana, i sembla que la proposta que canviaria de forma significativa el format del torneig.

El president de la UEFA, Aleksander Ceferin, ha assegurat que “encara no hi ha res decidit”, però fonts consultades per l’ARA confirmen que la proposta que ha publicat el New York Times és la que volen defensar tant l’ECA com una UEFA que ha cedit a les peticions dels clubs per evitar entrar-hi en guerra. Aquesta proposta apostaria per modificar el sistema de grups: enlloc dels actuals vuit grups de quatre equips, hi hauria quatre grups de vuit equips que jugarien una lligueta que asseguraria un mínim de 14 partits als participants, que poden arribar a ser 21 en el cas dels clubs que aconsegueixin la final. Els quatre primers de cada grup passarien als vuitens de final.

La idea de la UEFA és tenir tres competicions europees, amb sistema d’ascensos i descensos. És a dir: alguns clubs seguirien jugant a Europa independentment de la seva classificació a les lligues nacionals. Dels 32 equips que participarien a la Champions, 24 jugarien la següent edició: els 20 equips classificats entre els cinc millors de cada grup i els quatre guanyadors d’una repesca per als sisens i setens de grup. Els altres equips baixarien a la segona competició europea, l’actual Europa League, que estaria formada per 32 equips més. Es crearia una tercera competició amb 64 clubs.

Segons la UEFA, aquest sistema satisfà els clubs sense ser una superlliga tancada, ja que un club gran podria acabar quedant fora d’Europa si perd les categories, però les lligues europees consideren que s’assembla massa a una Lliga tancada. Javier Tebas, amb el suport d’altres lligues com la Premier anglesa, va reunir-se aquesta setmana amb els representants de 244 clubs per oposar-se a aquesta idea, liderada per la Juventus. El Barça, oficialment, no s’ha posicionat i afirma seguir les negociacions de totes les parts.

stats