Futbol
Esports 09/08/2015

Les excentricitats de Marcelo 'El Loco' Bielsa, en 10 moments

L'exentrenador de l'Espanyol s'ha acomiadat del Marsella després d'haver estat derrotat en la primera jornada de la temporada

Roger Requena
4 min
Marcelo Bielsa, assegut en una nevera de refrescos a Marsella / OLYMPIQUE DE MARSEILLE

BarcelonaEl tècnic argentí Marcelo Bielsa és conegut com 'El Loco', i no són pocs els motius dels aficionats i els mitjans per anomenar-lo així. L'última excentricitat l'ha protagonitzat la nit d'aquest dissabte, quan després de perdre en la primera jornada del campionat francès, ha presentat la dimissió com a tècnic de l'Olympique de Marsella.

1. El sobrenom 'El Loco'

A Marsella, on va arribar el curs 2014-15, li van preguntar per què li deien 'El Loco', i el tècnic argentí, que normalment no responia aquesta pregunta, ho va explicar de manera senzilla i fàcil: "Perquè algunes respostes que escullo no coincideixen amb les que s'escullen habitualment". El tècnic també va refusar haver implantat cap revolució al futbol francès: "No crec que jo pugui revolucionar res, de cap manera. No hi ha antecedents en la meva carrera en aquest sentit".

2. L’ús d’una nevera portàtil com a seient

Un dels incidents més curiosos a Marsella va tenir lloc el 19 d’octubre, en la victòria 2-0 contra el Toulouse. Bielsa, que durant l'etapa a l'Stade Vélodrome havia utilitzat una nevera de begudes energètiques com a seient, no va adonar-se, en aquell partit, que un dels seus ajudants havia col·locat un vas de cafè calent sobre la nevera i s’hi va asseure. En cremar-se, l’argentí va saltar i, descontent, va clavar una puntada de peu al vas.

3. El carretó amb una pissarra tàctica

A mitjans d’abril, Bielsa va demanar al club un nou ajudant per als entrenaments. Concretament, un monitor de televisió de LED amb rodes per utilitzar sobre la gespa de la ciutat esportiva i poder ajudar-lo durant les sessions d’entrenament. L’artefacte constava d’un carretó de golf amb una pantalla incrustada, una pissarra on poder moure fitxes de futbolistes i un cronòmetre per controlar el temps de les sessions.

4. Els fitxatges que no va demanar a principi de temporada

En la seva primera pretemporada amb l'equip marsellès, el tècnic argentí va sol·licitar una sèrie de noms de jugadors als quals volia fitxar, però es va trobar amb una realitat ben diferent, i no va tenir problemes a l'hora d'exposar en públic el seu descontentament amb el president Vincent Labrune: "Estic decebut per la manera de funcionar del club. El balanç d’aquest mercat de fitxatges és negatiu. Crec que el president m’ha fet promeses que sabia que eren insostenibles. Cap jugador ha arribat per decisió meva. Vaig proposar dotze opcions i cap s'ha produït".

5. Mirar els 48 partits de la temporada anterior

A l’inici de curs anterior, quan encara no coneixia les característiques dels jugadors marsellesos, Bielsa va explicar que havia vist tots els partits del Marsella de la temporada 2013-14 per trobar quins rols s’adeqüaven millor a les peculiaritats d’alguns dels seus futbolistes. "Després de veure els 48 partits del curs anterior, vaig arribar a la conclusió que Jéremy Morel era el jugador amb millor joc aeri i em semblava que podia jugar en aquesta posició", va explicar sobre un dels defensors de l'equip, que fins llavors havia jugat com a lateral.

6. L’explicació de per què no parlava francès

Al cap de vuit mesos a França, l’argentí encara feia les rodes de premsa en espanyol. Davant la pregunta d’un periodista francès, que li preguntava com podia ser que entengués el francès i no el parlés, Bielsa va respondre: "No el parlo perquè temo fer ridícul i faria el ridícul si el parlo. Mai n'he fet classes, l'aprenc sol. I així em va. La cultura de França és inacabable, i jo sóc bastant animal i ignorant". Més tard també va valorar el paper del seu traductor: "Dels tres assistents que tinc, el millor és vostè".

7. La sortida de l'Espanyol

L'inesperat comiat de l'Olympique de Marsella no és el primer de l'argentí. El desembre de 1998, quan només feia uns mesos que era tècnic de l'Espanyol, va renunciar al càrrec per mitjà d'una clàusula alliberadora del contracte, que ho permetia si rebia una proposta de la selecció de l'Argentina per convertir-se en el seu seleccionador.

8. La queixa per unes obres a Lezama

Durant la seva etapa com a entrenador de l'Athletic Club, va agredir el responsable d'unes obres que es duien a terme a les instal·lacions esportives de Lezama. "Són una estafa i un engany, jo vaig proposar un pla auster", va queixar-se Bielsa en una llarga roda de premsa posterior a l'incident en la qual va argumentar que defensava els interessos del club, es va mostrar avergonyit pel que havia passat i va ensenyar una denúncia que s'havia fet a si mateix.

9. El tancament en un convent

El 2002, poc després d'entrenar l'Argentina al Mundial de Corea i Japó, va tancar-se uns mesos en un convent, sense telèfon ni televisió. "Em vaig emportar els llibres que volia llegir. Llegeixo molt, i no crec que ningú llegeixi tant de futbol com jo. Però vaig aguantar-hi tres mesos, perquè començava a parlar i a respondre'm a mi mateix. M'estava tornant boig de veritat", va confessar posteriorment.

10. La mirada i els discursos en les rodes de premsa

Mentre que sobre la gespa era habitual veure'l agenollat o assegut en una nevera, a les rodes de premsa Bielsa es mostrava més calmat que al terreny de joc. Davant dels periodistes, fixava la mirada en un punt, sense mirar qui preguntava, i donava moltes explicacions, pensant meticulosament cada paraula que deia. "La vostra arma com a periodistes és la paraula escrita, la meva, la paraula parlada. Jo faig servir cinquanta frases per arrodonir una idea, i després vostès han de posar-la en una línia", va dir en una ocasió.

stats