El Japó punxa el globus d'Espanya (2-1)

La selecció espanyola, segona, s'enfrontarà al Marroc als vuitens, mentre que Alemanya torna a caure a la fase de grups d'un Mundial

2 min
Tanaka celebra el segon gol del Japó

BarcelonaNoranta minuts de pur futbol. D'emocions trepidants. El Japó ha demostrat aquest dijous que, juntament amb el Marroc, és la gran revelació del Mundial de Qatar. Els quatre equips emmarcats en el grup E –Alemanya, Espanya, el Japó i Costa Rica– van estar, en un moment o altre, classificats virtualment per als vuitens de final. Es passava dels somriures a les cares llargues en només qüestió de minuts, com els tres, tot just tres, que van passar entre la primera (48') i la segona (51') diana del conjunt nipó, per capgirar el marcador davant d'Espanya i acabar enduent-se el triomf (2-1). La victòria classifica el conjunt asiàtic com a primer de grup. Un resultat que, a pesar de la victòria final d'Alemanya davant Costa Rica (4-2), deixa els alemanys fora i el combinat de Luis Enrique segona classificada. Si l'equip centreamericà hagués guanyat, el camí d'Espanya a Qatar s'hauria acabat: durant 12 minuts, això va ser una realitat.

Si Espanya passa com a segona de grup és perquè el Japó va ser millor. Alemanya queda fora perquè, com la roja, també va sucumbir en la primera jornada –pel mateix resultat i amb un guió similar– contra els japonesos. La lectura positiva per al combinat espanyol és que, passant com a segon, va a parar a la part del quadre a priori menys complicada. Això vol dir que s'evita un possible enfrontament a quarts de final contra el Brasil i, ara, als vuitens, s'enfrontarà al Marroc. El Japó jugarà contra Croàcia, segona del grup F. Alemanya marxa de Qatar amb la cara llarga, molt llarga, la mateixa que quan va abandonar, fa quatre anys, el Mundial de Rússia: també va quedar fora de combat a la fase de grups. Les quatre estrelles, equivalents a quatre Mundials, que llueixen damunt l'escut els jugadors de la selecció germànica ja no fan gens de por.

El futbol és capritxós. Abans del partit s'havia especulat molt sobre la possibilitat que Luis Enrique sortís a buscar, precisament, la segona plaça del grup per evitar un hipotètic encreuament amb el Brasil més endavant. Però el tècnic asturià va honrar la professió i el seu equip va sortir des del primer minut a buscar la victòria. La selecció espanyola, amb quatre blaugranes en l'onze –Balde, Busquets, Pedri i Gavi–, va ser fidel al segell que els ha imprès el seleccionador asturià i va dominar la possessió de la pilota amb vocació ofensiva. Així va arribar el gol d'Álvaro Morata, amb una rematada de cap, quan tot just s'havien complert onze minuts de joc. Però després del descans, tot canviaria.

El Japó ho torna a fer

El Japó és la revelació i punxa el globus d'Espanya, que havia començat el Mundial sembrant unes altes expectatives golejant una Costa Rica que també fa les maletes, però donant la cara. Primer Ritsu Doan, que ja havia marcat en el triomf contra Alemanya, i Tanaka, tres minuts després, van ser els herois japonesos davant la selecció espanyola. Luis Enrique, que en alguns moments va veure com el recorria una suor freda, va fer debutar Ansu Fati. Espanya ho va intentar, però el marcador ja no es mouria més. Merescuda primera posició per als nipons, que ara rivalitzaran als vuitens amb Croàcia. Pur futbol en un país, Qatar, en què tot sembla artificial.

stats