Futbol
Esports Futbol 05/08/2022

La Federació Espanyola insta el Cerdanyola a comprar la seva permanència

Els vallesans no en tenen prou amb els mèrits esportius per quedar-se amb la plaça del desaparegut Extremadura

Oriol Cartró
3 min
52264547973 0e1e8576be c

BarcelonaQuan falten poques setmanes per al començament de les competicions, encara hi ha tres equips catalans que no saben en quina categoria jugaran la pròxima temporada: la Unió Esportiva Sants, el Cerdanyola Futbol Club i el Futbol Club Martinenc. Tots tres estan davant d'una situació d'incertesa esportiva, ja que a hores d'ara encara no saben on quedaran inscrits.

La situació es remunta a mitjans de la temporada passada, quan l'Extremadura UD va haver de desaparèixer per impagaments als jugadors i treballadors del club i va deixar una plaça vacant al grup cinc de la Segona RFEF. L'equip extremeny va ser retirat de la competició i es va acabar la temporada amb un equip menys al grup. Si la plaça s'adjudiqués per mèrits esportius, hauria de correspondre al Cerdanyola, que va perdre la categoria després de caure davant la Gimnàstica Segoviana en el partit d'eliminatòria de descens de categoria i va quedar relegat a la Tercera RFEF.

L'ARA ha pogut confirmar que la Federació Catalana de Futbol va anunciar al Cerdanyola dies enrere que la plaça era seva per mèrits esportius. Però en un gir de guió la Federació Espanyola ha canviat el reglament i ha decidit treure-la a subhasta en comptes d'adjudicar-la seguint la lògica de les classificacions. La pugna ha de començar amb els més de dos milions d'euros de deute que va comportar la desaparició de l'Extremadura, però és improbable que aquesta quantitat s'arribi a pagar. Llavors se seguiria subhastant per la meitat, a poc més d'un milió d'euros, i s'aniria rebaixant el preu fins que la plaça acabés en mans d'algun club.

En el cas que hi hagués més d'un club interessat en pagar el preu estipulat, llavors sí que entrarien en joc els mèrits esportius. Tot i això, des del club cerdanyolenc descarten qualsevol possibilitat de sumar-se a una subhasta, ni tan sols pels més de 500.000 euros amb els quals creuen que s'adjudicarà aquesta plaça. Per tant, si res no canvia, el Cerdanyola disputarà la Tercera RFEF aquesta temporada i un altre equip ocuparà la seva plaça per la feina feta als despatxos i no als terrenys de joc.

Des del Cerdanyola ja han anunciat que impugnaran l'adjudicació de la plaça pel preu que sigui, però saben que és un tema que anirà per llarg i, amb tota probabilitat, hauran de començar la temporada a la categoria a la qual van descendir. El sorteig del calendari de la temporada s'ha fet aquest divendres, però els equips implicats encara no saben on hauran de jugar aquest any.

A més del Cerdanyola, la UE Sants i el Martinenc són actors col·laterals de la situació. Perquè si els vallesans aconseguissin quedar-se finalment a la Segona RFEF gràcies als seus mèrits esportius, els dos clubs barcelonins es mantindrien a Tercera RFEF i Primera Catalana, respectivament, després d'haver baixat de categoria la temporada passada. Així, els tres clubs van emetre un comunicat defensant els seus drets i interessos i demanant a altres clubs que vulguin erradicar aquestes situacions al futbol que s'hi adhereixin, a part de demanar el suport de la Federació Catalana de Futbol.

Prenent nota de l'Andorra

Aquesta situació ja es va viure fa uns anys, quan es va adjudicar una plaça de Primera RFEF (antiga Segona B) a l'Andorra de Gerard Piqué després de la desaparició del Reus. L'equip andorrà va pujar dues categories en només uns mesos, fet que va aixecar algunes crítiques, però des de la Federació van assegurar que el club complia tots els requisits establerts per l'adjudicació de la plaça. Aquesta última temporada, i en aquest cas gràcies als mèrits als terrenys de joc, l'Andorra ha aconseguit ascendir a Segona Divisió de la mà d'Eder Sarabia, ex segon entrenador del Barça a la banqueta.

stats