GIMNÀSTICA
Esports 16/01/2018

Simone Biles denuncia que també va patir els abusos de Larry Nassar

La millor gimnasta del moment suma el seu nom a una llarga llista de víctimes

Benjamin Hoffman
4 min
Simone Biles durant els premis Laureus.

Nova YorkDesprés d’haver donat suport activament a les seves companyes d’equip que havien denunciat públicament els abusos sexuals patits durant anys, Simone Biles, una de les gimnastes més guanyadores de la història olímpica, va afegir el seu nom a la llista de víctimes d’abús sexual del doctor Lawrence G. Nassar.

“Jo també soc una de les supervivents després de patir abusos sexuals de Larry Nassar”, va explicar Biles en un comunicat publicat a Twitter. “Sisplau, creieu-me quan dic que és molt més difícil dir en veu alta aquestes paraules que no pas escriure-les en un paper”. El doctor Nassar, antic metge de l’equip de gimnàstica dels Estats Units i de la Universitat Estatal de Michigan, on era membre de la facultat, ha sigut acusat d’abusos sexuals per més de 130 dones. Nassar, de 54 anys, va ser sentenciat a 60 anys de presó el mes passat per una condemna relacionada amb la pornografia infantil i espera una condemna addicional després de declarar-se culpable d’un conjunt de càrrecs d’abusos sexuals que podrien acabar convertits en una condemna de cadena perpètua.

Entre les esportistes més destacades que han acusat el doctor Nassar hi ha les medallistes d’or olímpiques Aly Raisman, Gabby Douglas i McKayla Maroney. Simone Biles, que va guanyar quatre medalles d’or en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016, té 20 anys i lidera l’equip nord-americà de gimnàstica. En el seu comunicat, Biles recorda que el seu somni és competir als Jocs Olímpics del 2020 a Tòquio, tot i que es lamentava que per fer-ho s’hauria d’entrenar a les instal·lacions on s’hauria produït el seu cas d’abusos.

En un comunicat enviat a Associated Press, la Federació Nord-americana de Gimnàstica va explicar que se sent “consternada, trista i enfadada” de saber que Biles i altres atletes van ser víctimes del doctor Nassar. “El suport de la gimnàstica nord-americana a Simone Biles és incondicional, així com a totes les atletes que han sigut tan valentes d’explicar les seves experiències”, va afirmar l’organització. “Som els defensors dels nostres esportistes”, afegia. “La gimnàstica dels EUA continuarà escoltant els nostres esportistes i els nostres membres en el seu esforç per crear una cultura d’empoderament destinat a protegir les gimnastes”.

Simone Biles havia sigut fins ara extremadament protectora de les seves companyes d’equip que ja havien revelat els abusos que havien patit. També havia defensat Aly Raisman quan es va veure enmig d’una breu polèmica amb Gabby Douglas quan aquesta última va criticar les víctimes d’abusos, tot i que finalment va acabar demanant disculpes i afegint el seu propi nom a la llista de gimnastes afectades. Al seu comunicat, Biles va explicar per què ha esperat tants mesos abans de revelar el seu cas. “Durant massa temps m’he preguntat a mi mateixa: ¿de veritat vas ser tan ingènua? ¿Va ser culpa meva?”, deia en el comunicat. “Ara sé la resposta a aquestes preguntes. No, no va ser culpa meva. No, no penso culpar-me i no hauria d’arrossegar un sentiment de culpa que només correspon a Larry Nassar, la Federació de Gimnàstica i altres persones”. Aly Raisman, guanyadora de tres medalles d’or olímpiques i de dues als Mundials de gimnàstica, ràpidament va felicitar Biles per haver trencat el silenci.

Trencant el silenci

El cas va destapar-se després d’una investigació del diari Indianapolis Star del 2016 que va revelar públicament que algunes denúncies contra el doctor Nassar havien provocat que fos acomiadat per la Federació el 2015. El setembre d’aquell 2016, un informe d’aquest mitjà de comunicació detallava les experiències d’un parell de gimnastes que afirmaven que havien patit abusos sexuals, Rachael Denhollander i Jamie Dantzscher. Des d’aquestes acusacions inicials, el cas contra Nassar ha esclatat. Ara inclou gimnastes de tots els nivells, amb almenys vuit membres de la selecció nacional dels Estats Units, cinc dels quals han competit als Jocs Olímpics.

Com que el cas judicial contra el doctor Nassar s’ha ampliat, també hi ha hagut moltes crítiques a la Federació de Gimnàstica dels Estats Units, amb diverses de les víctimes que acusen l’organització de negligència o complicitat en els abusos. En una demanda contra la Federació, McKayla Maroney va afirmar que la Federació li havia pagat diners a canvi de signar un acord per no explicar els abusos patits. La Federació va respondre dient que ella i el seu advocat havien iniciat el procés, i no pas al revés, i va argumentar que així es demostrava que aquest acord no havia existit. Però el març del 2017 Steve Penny va dimitir com a president de la gimnàstica nord-americana.

Les denúncies contra el doctor Nassar estan en fase d’investigació en un cas que trigarà temps a tancar-se, però el comunicat de Biles afegia una crida perquè la investigació no s’acabi fins que es pugui trobar alguna mena de compensació per a les víctimes. “Hem de saber per què es van poder dur a terme durant tant de temps aquests abusos, afectant tanta gent, sense que passés res”, va denunciar Simon Biles, guanyadora de quatre medalles d’or olímpiques i de 10 als Mundials. “Hem d’assegurar-nos que una cosa així no torni a passar”, demanava l’esportista d’Ohio, de 20 anys.

stats