PRIMERA DIVISIÓ
Esports Girona FC 22/01/2023

Al Girona li xiulen 3 penals en 20 minuts (i perd)

Del Cerro Grande envia a les escombraries l'actuació estel·lar de Gazzaniga

3 min
Yeremy Pino xutant al pal en la primera part

GIRONAGazzaniga era l'heroi. Havia aturat un penal a Gerard Moreno en el descompte. Un penal justet, cal dir-ho. Però no comptava que encara hi hauria un segon penal. I directament aquest no ha estat justet, sinó que no era penal. Parejo no ha perdonat i la dinàmica del Girona ha quedat tallada a Vila-real (1-0).

El partit podia haver sigut moltes coses, perquè tant el Vila-real com el Girona primer disparen i després pregunten. Són dos estils agraïts de veure, sobre el camp. De fet, i sobretot en la primera etapa del club gironí a Primera, el model a seguir del qual es parlava com a mirall i pràcticament exemple era el del conjunt groguet. La realitat, però, convida a la prudència. El Girona ha de fer moltes coses encara per poder-se comparar amb el Vila-real.

A la gespa, però, ha sabut mirar-lo als ulls. La bona dinàmica convidava a pensar que els de Míchel podrien fer mal, amb espais i sabent que el seu rival podia arribar amb una minidepressió, després de caure a la Copa, remuntada inclosa contra el Madrid. El tècnic madrileny dels blanc-i-vermells només ha variat l'alineació per obligació: Bernardo ha entrat pel lesionat David López. El primer manament recalca que és preferible no variar allò que rutlla.

Si el Vila-real ha estat deprimit, no s'ha notat gaire. La sortida ha estat frenètica, mossegant, imprimint velocitat en les seves accions i ballant al ritme que ha marcat Baena, un dels pilars del Girona l'any passat en el seu ascens a l'elit. La relació sempre va fer creure que les dues parts estaven destinades a trobar-se. Va ser una història bonica, d'aquelles que es congelen en el temps i que els protagonistes recorden tota la vida, encara que la distància mai els torni a unir.

La fusta, molts cops esquiva, ha permès que el Girona no s'ennuegués d'entrada, escopint un xut de Yeremy Pino al qual Gazzaniga no podia arribar de cap manera. On sí que ha arribat l'argentí és a un xut, precisament, de Baena, amb una brillant estirada. Havia avisat abans el conjunt català amb un xutàs d'Aleix Garcia, novament esplèndid fent-se veure; i ha avisat després amb una ocasió de Stuani mal gestionada que ha desfet Reina. L'uruguaià, del qual no s'esperava la titularitat, ha desaprofitat una ocasió claríssima. 

Robatori en el descompte

El catàleg dels de Setién s'ha anat desenvolupant amb el pas dels minuts. En la segona part, el Vila-real ha començat portant el pes del partit, tot i que sense gaudir d'ocasions clares. S'entreveia que els gironins es posarien en problemes, perquè malgrat que estaven ben agrupats en tasques defensives, no han pogut enllaçar possessions llargues. Un mal símptoma, fiar-te dels contraatacs contra un equip que de mica en mica ha anat intimidant més i més. La fórmula robar i córrer no ha anat del tot bé. En aquells moments tampoc se sabia fins a quin punt l'arbitratge ho condicionaria tot.

Miguel i Bernardo, en dues accions de rebuig decisives, han evitat el que es mastegava, el gol local. En atac, el Girona s'ha deixat veure massa poc: dos tímids intents de Riquelme i Yangel, que ha tornat a entrar per si sonava la flauta i marcava el seu tercer gol en tres jornades. A aquestes altures ja podien anar signant l'empat. Sobretot, després de les derrotes dissabte de Valladolid i Cadis, que asseguren acabar la primera volta fora dels llocs de descens. Actualment, el marge és de quatre punts.

Gazzaniga ha mantingut l'aura a la porteria, cosa que ha tret de polleguera Gerard Moreno, però no l'ha pogut tancar amb cadenat per primera vegada des de principi de temporada. Els retrets, a Del Cerro Grande. La cronologia ha estat la següent: primer ha expulsat Santi Bueno, condicionat per haver vist una primera groga només començar i que ha vist la segona quan faltaven una mica més de deu minuts. Fem un incís aquí, perquè ha assenyalat penal, però l'han rectificat perquè la falta era fora de l'àrea. Seguim: després ha assenyalat el penal de Romeu aturat per l'argentí i, per acabar, n'ha tornat a assenyalar un altre per una estirada de samarreta en un córner que ha acabat amb el gol de Parejo. Cap dels dos és clar. Quina impotència.

  • Vila-real: Reina, Yeremy (Morales, 81'), Mandi, Pau Torres, Cuenca (Mbacke, 61'), Mojica (Alberto Moreno, 86'), Parejo, Baena, Capoue (Trigueros, 81'), Chukwueze (Collado, 86') i Gerard Moreno. Entrenador: Quique Setién.
  • Girona: Gazzaniga, Arnau, Bueno, Bernardo, Miguel Gutiérrez (Juanpe, 81'), Romeu, Villa (Valery, 75'), Iván Martín (Yangel Herrera, 64'), Aleix Garcia (Borja García, 75'), Riquelme i Stuani (Castellanos, 64'). Entrenador: Míchel Sánchez.
  • Gols: 1-0 Parejo, de penal (90+10').
  • Àrbitre: Del Cerro Grande (Comitè Madrileny).
  • Targetes grogues: Gerard Moreno (18'), Yeremy (25'), Miguel Gutiérrez (32'), Pau Torres (37'), Stuani (40'), Baena (45+1') i Alberto Moreno (90+8').
  • Targetes vermelles: Bueno (3' i 78').
  • Estadi: La Ceràmica, 15.129 espectadors.

stats