Esports 06/11/2016

Irlanda acaba amb 111 anys de derrotes contra Nova Zelanda (40-29)

Els del XV del trèvol fan història davant els campions del món amb una gran actuació en què ha destacat el català Jordi Murphy

Ferran Vital
Irlanda acaba amb 111 anys de derrotes contra Nova Zelanda (40- 29)

Irlanda ha fet història per partida doble en el partit que ha disputat contra els totpoderosos All Blacks neozelandesos aquesta matinada al llegendari Soldier Field de Chicago, ple fins a la bandera per la històrica visita d'irlandesos i neozelandesos. Convé recordar que Chicago va ser un focus important d'emigrants irlandesos durant els segles XIX i XX, i val a dir que els de l'illa maragda han disputat el partit pràcticament com si fossin locals.

El primer cop que les dues seleccions insulars es van veure les cares va ser un 25 de novembre del 1905 al vell Lansdowne Road de Dublín (avui batejat Aviva Stadium per motius comercials), partit que els All Blacks es van emportar per un clar 0-15. Des d'aleshores els dos equips s'havien enfrontat en 28 ocasions al llarg de 111 anys d'història, que sempre havien acabat amb victòria dels homes de negre.

A més, Nova Zelanda arribava a la gira internacional de novembre a l'hemisferi nord havent aconseguit el rècord absolut de victòries consecutives (18) i amb l'objectiu de seguir ampliant aquesta xifra durant la gira.

Una Irlanda superlativa

Irlanda, però, ha començat el partit molt seriosa, implantant una forta pressió i un ritme de joc que els All Blacks no podien anul·lar. D'aquesta manera han arribat els assajos del català Jordi Murphy (min 9), C.J. Stander (min 16) i Connor Murray (min 33), que sumats a l'encert de Jonathan Sexton de cara a pals deixaven el marcador en un sorprenent 25-8 al descans favorable al XV del trèvol.

No era pas la primera vegada que Nova Zelanda se n'anava per sota en el marcador al descans i acabava remuntant el partit al segon temps, però a diferència de tantes altres vegades, en aquesta la resposta dels All Blacks no ha estat suficient per aturar el tifó verd sobre la gespa del Soldier Field.

A la represa Irlanda encara ha anotat un assaig més gràcies a Simone Zebo (min 47), abans que els All Blacks reaccionessin i es posessin només quatre punts per sota al marcador gràcies als assajos de Perenara, Ben Smith i Beauden Barret, que deixaven el marcador en un ajustat 33-29 al minut 62.

Quan més malament ho estava passant Irlanda i la remuntada neozelandesa semblava qüestió de minuts, la davantera dels del trèvol ha tirat de galons i ha imposat els seus quilos i la seva jerarquia en totes les fases estàtiques del partit. Els davanters irlandesos, capitanejats per uns enormes Heaslip, Best i Jordi Murphy, defensaven cada pilota amb dents i ungles i aconseguien monopolitzar la possessió de l'oval, de manera que impossibilitaven les accions ofensives dels All Blacks.

Encara hi ha hagut temps per a un darrer assaig per al XV del trèvol de la mà de Robbie Henshaw a cinc minuts del final i que significava el 40-29 definitiu. El xiulet final ha portat a l'èxtasi els 65.000 espectadors que omplien les grades del Soldier Field i els milions d'irlandesos que han seguit el partit per la televisió.

Amb aquesta merescuda victòria, Irlanda talla la ratxa de victòries seguides dels All Blacks, suma la seva primera victòria de la història contra Nova Zelanda i de retruc salva l'honor de tot el rugbi europeu. Tots dos equips es tornaran a veure les cares d'aquí a dues setmanes a l'Aviva Stadium de Dublín, on de ben segur els neozelandesos buscaran la revenja.