L'or més valuós dels xinesos, una lluitadora de 49 anys i el dia de glòria de Bèlgica: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

Noruega guanya el medaller en uns Jocs en què els neerlandesos han imposat el seu estil en el patinatge

3 min
Sui Wenjing i Han Cong, medalla d'or en patinatge per parelles als Jocs

BarcelonaEls Jocs d'Hivern s'acaben aquest diumenge amb les últimes cinc medalles: la prova per equips mixtos d'esquí alpí, ajornada avui per un fort temporal que ha afectat el calendari de la competició, el bobsleigh de quatre, la final femenina de cúrling, la final masculina d'hoquei sobre gel i els 30 km femenins d'esquí de fons amb sortida en massa.

Amb Noruega tornant a guanyar el medaller (suma 15 medalles d'or, 8 de plata i 12 de bronze), cosa que no seria una sorpresa perquè és el país que ha guanyat més medalles en la història dels Jocs d'Hivern, la penúltima jornada ha viscut una mica de tot. Com per exemple un cert caos organitzatiu per culpa del vent, que ha comportat que la prova de 50 km de sortida en massa d'esquí de fons s'hagués de retallar fins a 30. L'equip masculí de cúrling de Suècia s'ha proclamat campió derrotant a la final, per 5-4, la Gran Bretanya després d'arribar a les deu mànegues reglamentàries amb empat a quatre punts i haver de jugar-se l'or en una pròrroga. I els eslovacs han guanyat la medalla de bronze en hoquei sobre gel masculí, en espera de la final de demà entre russos i finlandesos. Els noms del dia són aquests:

L'or més valuós de la delegació xinesa

La Xina, que s'ha gastat un dineral els últims anys per poder millorar en els esports d'hivern, ha aconseguit una medalla d'or de gran valor simbòlic, la de parelles en patinatge artístic, gràcies a Sui Wenjing i Han Cong. L'èxit xinès evita veure al podi tres parelles russes, com semblava que podia passar just ara que el patinatge rus continua rebent crítiques pel cas Valíeva. Wenjing i Cong han defensat la primera posició amb un espectacle preciós on han arribat a fer un salt quàdruple coordinat de gran dificultat.

Una lluitadora de 49 anys

A la pista oval de patinatge sobre gel, on els neerlandesos ja s'havien tornat a assegurar ser els qui s'emporten més medalles en aquest esport –que és tota una tradició al nord del país, on ja es feien curses als canals fa segles–, l'última gran protagonista dels Jocs ha sigut la gran Irene Schouten. La patinadora ha guanyat el seu tercer or als Jocs, en la cursa amb sortida en massa. Schouten ha superat la canadenca Ivanie Blondin i la patinadora italiana Francesca Lollobrogida, emparentada amb l'actriu. Lollobrigida acaba la cita amb dues medalles. I Schouten amb tres, després d'haver guanyat als 3.000 i els 5.000 metres. L'alemanya Claudia Pechstein, primera dona que participa en vuit Jocs d'Hivern diferents i com a més veterana, amb 49 anys, ha acabat en la novena posició.

Bèlgica trenca una sequera de 74 anys

A la prova masculina s'ha imposat el belga Bart Swings, primer or del país als Jocs. Dos sud-coreans, Chung Jae Won i Lee Seung Hoon, l'han acompanyat al podi. L'últim cop que Bèlgica va guanyar una medalla d'or en uns Jocs d'Hivern va ser el 1948. Ha plogut una mica. Llavors la parella de patinadors formada per Micheline Lannoy i Pierre Baugniet van guanyar l'or a Saint-Moritz. L'or de Swings ha permès als belgues trencar aquesta llarga sequera aprofitant-se una mica de la gran tradició dels seus veïns, perquè Swings fa molts anys que viu als Països Baixos, on s'entrena amb els millors especialistes del món.

Nova Zelanda, la terra de les acrobàcies

El neozelandès Nico Porteous s'ha imposat a la final d'esquí acrobàtic halfpipe freeski amb 93 punts, per davant dels 90,75 i els 86,75 dels nord-americans David Wise i Alex Ferreira. És la segona medalla de la delegació de Nova Zelanda, per darrere de la de Zoi Sadowski Synnott en surf de neu slopestyle. A més, Sadowski Synnott ja havia guanyat la plata en surf de neu big air. Malgrat ser una terra coberta de neu durant bona part de l'any, especialment l'illa del sud, Nova Zelanda no havia guanyat mai tantes medalles. Ho ha fet amb una nova generació especialista en els esports acrobàtics. La catalana Queralt Castellet, de fet, hi va viure molts anys perquè compta amb molt bones instal·lacions per practicar el surf de neu i l'esquí acrobàtic.

stats